Σταύρος Αρναουτάκης στο “Π”: Ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε

Σταύρος Αρναουτάκης στο “Π”: Ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε

Του
ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ
Περιφερειάρχη Κρήτης


Η Κρήτη στις 27 του Σεπτέμβρη χτυπήθηκε από τον Εγκέλαδο. Ένας επιφανειακός σεισμός, με επίκεντρο τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, προκάλεσε μεγάλες ζημιές στον εν λόγω δήμο αλλά και στον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων. Επιπρόσθετα, η απώλεια ενός συντοπίτη μας παραμένει στη σκέψη και στο μυαλό μας. Γιατί η Περιφέρεια Κρήτης, όπως και οι υπόλοιποι φορείς, είναι προσηλωμένη στη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και στη συνέχεια στην προστασία της περιουσίας των πολιτών.

Ύστερα από την ανασφάλεια των πρώτων ημερών, τον φόβο και την ανησυχία διαδέχεται η αναγκαιότητα επίλυσης καθημερινών προβλημάτων. Στόχος μας, η όσο το δυνατόν αμεσότερη αποκατάσταση της ομαλότητας της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που τονίζουμε είναι το γεγονός ότι η πρόληψη και η ετοιμότητα είναι βασικές συνιστώσες της αποτελεσματικής αντίδρασης στις φυσικές καταστροφές. Η τεράστια καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός, πέραν της πιεστικής ανάγκης να υπάρξει ο σωστός σχεδιασμός και οι κατάλληλες δράσεις αντιμετώπισης, αποκατάστασης και ανασυγκρότησης της περιοχής, «ανοίγει τον δρόμο» προκειμένου να προωθηθούν πολιτικές και μέτρα για τον περιορισμό της διακινδύνευσης από μελλοντικές καταστροφές.

Χρειάζεται ένα πρόγραμμα μακροπρόθεσμης ανάκαμψης. Η προσπάθεια βιώσιμης ανασυγκρότησης πρέπει να συντονίζεται και να παρακολουθείται κατάλληλα, προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι οικονομικές και κοινωνικές απώλειες και παράλληλα να διασφαλίζεται η διαφάνεια. Ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Τοπικής Ανασυγκρότησης για τις πληγείσες περιοχές πρέπει να επικεντρωθεί σε ζητήματα που σχετίζονται με την αναβάθμιση του πολεοδομικού και δομημένου περιβάλλοντος. Η αξιοποίηση των υπαρχόντων πολεοδομικών σχεδίων και η άμεση έναρξη εκπόνησης ειδικού πολεοδομικού σχεδίου της περιοχής θα αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο για την ανασυγκρότηση της περιοχής.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, σε διαρκή και καθημερινή συνεργασία με τους δήμους της περιοχής, κινούμαστε στον άξονα της αντιμετώπισης καθημερινών αναγκών και στην παροχή βοήθειας στον πληθυσμό. Στις άμεσες προτεραιότητες εντάσσεται η κάλυψη των αναγκών για τη σίτιση, η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η σχολική στέγη και η εγκατάσταση των απαιτούμενων οικίσκων. Προς αυτή την κατεύθυνση, συνεργαζόμαστε με την Εκκλησία, με ιδρύματα και κοινωνικούς φορείς. Έχουμε, παράλληλα, τη στήριξη δεκάδων συμπολιτών και επιχειρήσεων, που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που τονίζουμε είναι πως σε αυτήν τη δοκιμασία οφείλουμε να κινηθούμε με ταχύτητα και αποτελεσματικά. Να συντονίσουμε τα βήματά μας με όλα τα αρμόδια υπουργεία, τους δήμους, τα Σώματα Ασφαλείας, την Πολιτική Προστασία και τους εθελοντές, προκειμένου από κοινού να χτίζουμε καθημερινά ένα δίχτυ ασφαλείας για όλους τους κατοίκους που επλήγησαν από τον σεισμό. Το επόμενο διάστημα οι προκλήσεις θα είναι καθημερινές. Είμαστε, όμως, αποφασισμένοι να τις αντιμετωπίσουμε.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ