Με μάσκα στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Με μάσκα στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας!

-Αρχές Νοεμβρίου η εκτίμηση για την εξέλιξη της πανδημίας τον χειμώνα

Αυξημένο κατά 28% είναι τις τελευταίες δύο εβδομάδες το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας μας, με τον μέσο κυλιόμενο αριθμό των νέων κρουσμάτων του τελευταίου επταημέρου να ανέρχεται στα 2.782 κρούσματα. Ταυτόχρονα έχει αυξηθεί και το ποσοστό της θετικότητας σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και ανέρχεται στο 1,35% των εργαστηριακών ελέγχων, παρά το γεγονός ότι ο συνολικός αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει παραμείνει σταθερός.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, οι μαθητικές παρελάσεις θα πραγματοποιηθούν παντού κανονικά. Διευκρινίζεται ότι η μαθητική παρέλαση της Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται παραδοσιακά στις 27 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιηθεί επίσης κανονικά. Στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης θα παρελάσουν μόνο στρατιωτικά τμήματα. Όλες οι παρελάσεις θα έχουν μέγιστη χρονική διάρκεια 60 λεπτών. Ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι εφιστούν την προσοχή για τη χρήση μάσκας από τους πολίτες που θα παρακολουθήσουν τις παρελάσεις, μιας και ο συγχρωτισμός θα είναι μεγάλος.

Η επιδημία διαγράφει διαφορετική πορεία στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Διατηρείται αυξημένος ο αριθμός νέων κρουσμάτων αλλά και η θετικότητα κυρίως στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη εμφανίζει μια σταθερότητα σε υψηλά επίπεδα και με περισσότερα από 3.200 ενεργά κρούσματα. Επίσης, στη Βόρεια Ελλάδα το ΕΣΥ δέχεται αυξανόμενη πίεση, αφού η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid σταθερά ξεπερνάει το 90%, παρόλο που τις τελευταίες μέρες είχε αυξηθεί και η διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ Covid.

Αυτό που εντυπωσιάζει κυρίως, ανασκοπώντας τα δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων, είναι ότι με όλη αυτήν την επιβάρυνση που δέχεται η Βόρεια Ελλάδα από την πανδημία δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρήθηκε επιπλέον σε περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, όπως είναι η Αρκαδία, η Λακωνία, η Μεσσηνία, η Αχαΐα και η Αιτωλοακαρνανία.

Στην Αττική η πορεία της πανδημίας είναι γενικά σταθερή όμως το επιδημιολογικό φορτίο είναι επιβαρυμένο στη Δυτική Αττική, ενώ σημαντική αύξηση καταγράφηκε αυτήν την εβδομάδα στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, με διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων τα 38 έτη.

Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία μας αυξήθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες κατά 30%, με τον κυλιόμενο μέσο όρο των νέων εισαγωγών του επταημέρου να έχει ξεπεράσει πια τις 200 εισαγωγές. Ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι ή χάνουν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού παρέμεινε σχετικά σταθερός στην επικράτεια, με σημαντικές διαφορές όμως ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη παρατηρείται μια μετατόπιση των νέων κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, γεγονός που αυτομάτως μεταφράζεται σε αύξηση της νοσηρότητας σε ανεμβολίαστους συνανθρώπους μας μεγαλύτερης ηλικίας, που θα νοσήσουν βαρύτερα, θα χρειαστεί να νοσηλευτούν αλλά και θα κινδυνεύσουν να χάσουν τη ζωή τους. Εξάλλου, τις τελευταίες μέρες είδαμε να χάνονται από κορονοϊό και ανεμβολίαστα άτομα νεότερης ηλικίας.

Το διάστημα 18 – 22 Οκτωβρίου τα κρούσματα ήταν 17.174 και οι θάνατοι 180. Από την αρχή της πανδημίας έχουμε 711.128 κρούσματα και 15.555 θανάτους.

Η εξέλιξη το επόμενο διάστημα
Έντονη είναι η ανησυχία των λοιμωξιολόγων για την εξέλιξη της πανδημίας το επόμενο διάστημα. «Μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου αναμένουμε να εκτιμήσουμε στην πράξη την ένταση της χειμερινής επιδημικότητας στην πρώτη χειμερινή περίοδο μετά τον μαζικό εμβολιασμό. Ήδη τις τελευταίες δύο εβδομάδες είδαμε μια σημαντική, ήπια αύξηση των εισαγωγών συνολικά στα νοσοκομεία της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας. Αναμένουμε να εκτιμήσουμε αν πρόκειται για μια απλή διακύμανση ή για αυξημένη επιδημικότητα, με την αυξημένη επιδημικότητα να κερδίζει έδαφος μέρα με την ημέρα. Η εικόνα θα είναι ωστόσο πιο ξεκάθαρη στις αρχές Νοεμβρίου», επισήμανε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Οι αντιεμβολιαστές δεν πτοούνται από τους περιορισμούς!
Στο μεταξύ, ούτε οι καμπάνιες πειθούς ούτε τα μέτρα πίεσης έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής θεαματικά, αφού τις τελευταίες δέκα μέρες μόνον 52.000 άτομα έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση. Οι αντιεμβολιαστές δεν πτοούνται από τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στην καθημερινότητά τους.

Ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχει περίπτωση ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους ξεπεράσαμε τους 12.600.000 εμβολιασμούς. Ειδικότερα, περισσότεροι από 6.540.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση (που αντιστοιχεί σε ποσοστό 62,3% του γενικού πληθυσμού και 71,8% του ενήλικου πληθυσμού), περισσότεροι δε από 6.300.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (ποσοστό 60% επί του γενικού πληθυσμού, και 69,4% επί του ενήλικου πληθυσμού).

Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί με τρίτη δόση 206.000 συμπολίτες μας και άλλοι 40.000 πολίτες έχουν κλείσει το ραντεβού τους για να εμβολιαστούν.

Κινητά συνεργεία συνεχίζουν να πραγματοποιούν εμβολιασμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας, επικεντρωμένα κυρίως στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 11.000 εμβολιασμοί.

Επίσης, σε καθημερινή βάση, επιχειρούν περισσότερες από 300 κινητές μονάδες στα σπίτια των συμπολιτών μας καθώς και σε απομακρυσμένες περιοχές.

Παράλληλα, έχουν αναπτυχθεί δράσεις για τον εμβολιασμό των μεταναστών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, των ευάλωτων ομάδων (Ρομά, αστέγων και τοξικοεξαρτημένων) καθώς και στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Τέλος, έχουν αναπτυχθεί μονάδες σχεδόν σε όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.


Η Βόρεια Ελλάδα έχει τα πρωτεία στον μη εμβολιασμό

Οι αδιάψευστοι μάρτυρες είναι οι αριθμοί, καθώς το ποσοστό των εμβολιασμών μέχρι σήμερα είναι κάτω από το 50%. Συγκεκριμένα: Στην Ευρυτανία έχει εμβολιαστεί το 38,28%, στο Κιλκίς το 45,55%, στη Δυτική Αττική το 29,7%, στην Πιερία το 49,5%, στη Δράμα το 44,56%, στη Φωκίδα το 42,32%, στην Ηλεία το 45,99%, στις Σέρρες το 42,09%, στην Πέλλα το 49,4%, στην Ξάνθη το 49,24% και στη Φλώρινα το 52,51%. Χαμηλά είναι τα ποσοστά και στην Κοζάνη με 48,33%, ενώ κάτω από το όριο του 50% είναι και στη Λάρισα με 48,29%, που αποτελεί τον πέμπτο μεγαλύτερο νομό της χώρας σε πληθυσμό.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: pronews.gr


Σχολιάστε εδώ