Αθανασία Λουρίδα στο “Π”: Τα παιδιά μολύνονται συχνότερα ενδοοικογενειακά και όχι στο σχολείο!

Αθανασία Λουρίδα στο “Π”: Τα παιδιά μολύνονται συχνότερα ενδοοικογενειακά και όχι στο σχολείο!

Της
ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ Ν. ΛΟΥΡΙΔΑ
Παιδιάτρου – Λοιμωξιολόγου,
Διευθύντριας ΕΣΥ Α’ Παιδ. Κλιν. Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ,
Προέδρου της Επιτροπής Λοιμώξεων ΓΝ Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»,
Μέλους της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας από λοιμογόνους παράγοντες


Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ) δείχνουν ότι πάνω από το 30% των κρουσμάτων αφορά παιδιά και εφήβους ηλικίας 0 – 18 ετών.

Από το καλοκαίρι του 2021 υπάρχει κυκλοφορία μεταλλαγμένων στελεχών του ιού SARS-CoV-2 (μετάλλαξη Δέλτα) με αυξημένη μεταδοτικότητα, που επικρατούν σχεδόν στο 100%. Δεδομένου ότι όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας, προσβάλλονται από τον ιό και μπορούν να μεταδώσουν τη λοίμωξη, υπάρχει αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στα σχολεία που αντανακλά τη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Από μελέτες στις ΗΠΑ υπάρχει ισχυρή συσχέτιση της επίπτωσης της Covid-19 στην κοινότητα και των κρουσμάτων στα σχολεία. Τα παιδιά δεν οδηγούν την πανδημία. Νοσούν ηπιότερα ή και ασυμπτωματικά. Μολύνονται συχνότερα ενδοοικογενειακά και όχι στο σχολείο, όπου τηρούνται κανόνες ασφαλείας. Ενήλικες ανεμβολίαστοι είναι πιθανότερο να προκαλέσουν επιδημίες σε εκπαιδευτικές μονάδες («Gold et al», «MMWR» 2021).

Toν Αύγουστο του 2021, στις ΗΠΑ, με το άνοιγμα των σχολείων τετραπλασιάστηκαν οι νοσήσεις και οι νοσηλείες των παιδιών σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Αντίστοιχα και στη χώρα μας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη έχουμε αυξημένα κρούσματα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο εμβολιασμός των ενηλίκων και των εφήβων άνω των 12 ετών αποτελεί το σπουδαιότερο μέτρο πρόληψης της διασποράς του ιού και προστασίας των παιδιών και εφήβων. Η καθολική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, το συστηματικό και εκτεταμένο screening testing, η συστηματική ιχνηλάτηση στενών επαφών κρούσματος, καθώς και οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις (υγιεινή χεριών, ορθός εξαερισμός των χώρων, σχολαστική καθαριότητα κοινόχρηστων επιφανειών), που εφαρμόζονται στις εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων, θα προστατεύσουν τα παιδιά και τους νέους μας για τους επόμενους, δύσκολους χειμερινούς μήνες.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ