Ζωή Ράπτη στο “Π”: Τα ευάλωτα θύματα της Covid-19

Ζωή Ράπτη στο “Π”: Τα ευάλωτα θύματα της Covid-19


Της
ΖΩΗΣ ΡΑΠΤΗ
Υφυπουργού Υγείας,
Βουλευτού Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών


Ουδείς έχει μείνει αλώβητος από την πανδημία, που συνεχίζει να σαρώνει τον πλανήτη μας από τις αρχές του 2020. Η νόσος Covid-19 έχει προκαλέσει εκατομμύρια θανάτους, έχει κλονίσει την παγκόσμια οικονομία και, πέρα από τη σωματική, έχει κλονίσει και την ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Οι ανυπολόγιστες επιπτώσεις της πανδημίας μάς έχουν επηρεάσει όλους ανεξαιρέτως. Τα μεγάλα θύματα αυτής της παγκόσμιας κρίσης είναι, σε κάθε περίπτωση, οι ανθρώπινες σχέσεις και οι πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας μας, όπως οι γυναίκες, τα παιδιά και οι νέοι.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Ευρώπης, κατά την πανδημία τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατά 60% στην Ευρώπη, με ως επί το πλείστον θύματα γυναίκες και παιδιά.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), η υγειονομική κρίση παγίωσε τις ανισότητες μεταξύ των φύλων στην αγορά εργασίας, κυρίως στη μη αμειβόμενη εργασία. Η ΔΟΕ εκτιμά ότι παγκοσμίως σχεδόν το 40% όλων των απασχολούμενων γυναικών εργάζεται σε τομείς που πλήττονται σφόδρα από την κρίση της πανδημίας σε σύγκριση με το 36,6% των ανδρών.

Επίσης, το ποσοστό των γυναικών που απασχολούνται άτυπα στους τομείς εργασίας που έχουν πληγεί είναι σημαντικά μεγαλύτερο σε σχέση με το αντίστοιχο των ανδρών, καθώς ανέρχεται σε 42% και 32% αντίστοιχα.

Οι ζωές των παιδιών και των εφήβων άλλαξαν ραγδαία κατά την πανδημία. Το κλείσιμο των σχολείων περιόρισε τις ευκαιρίες ανάπτυξης και εξέλιξης των παιδιών και των εφήβων, με κίνδυνο την εμφάνιση μακροχρόνιων επιπτώσεων σχετικά με την κοινωνική τους ανάπτυξη, τις διαπροσωπικές σχέσεις τους, την ψυχική και σωματική ευημερία τους.

Οι επιπτώσεις που έχουν καταγραφεί είναι σημαντικές και μετρήσιμες. Μία από τις σημαντικότερες συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι ο εθισμός των παιδιών και των εφήβων στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με μελέτες του ΕΚΠΑ, οι συμπεριφορές διαδικτυακής εξάρτησης φτάνουν το 62,7% στον εφηβικό πληθυσμό έναντι 40% προ καραντίνας, με περίπου το 20% να εκδηλώνει παραίτηση από καθημερινές υποχρεώσεις και δραστηριότητες.

Τα αγόρια ασχολούνται κυρίως με το gaming και εκδήλωσαν θυμό, βίαιες συμπεριφορές και επιθετικότητα. Συγχρόνως, τα κορίτσια, σε ποσοστό 40%, επιδίδονται σε υπερβολική χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, με εκφράσεις εσωτερίκευσης, απόσυρσης, χαμηλής αυτοεκτίμησης και καταθλιπτικού συναισθήματος. Σε όλα αυτά τα παιδιά παρατηρήθηκε σημαντική συσχέτιση με διατροφικές παρεκτροπές, υπερβαρότητα, έλλειμμα φυσικής άσκησης και επιβάρυνση της σωματικής τους υγείας, καθώς και με αναστροφή του ωραρίου του ύπνου, άγχος, καταθλιπτικό συναίσθημα και απόσυρση.

Τα παραπάνω, μείζονος σημασίας, προβλήματα που προκαλεί η πανδημία δεν έγιναν τώρα αντιληπτά από την κυβέρνηση. Η προετοιμασία για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας και ανθεκτικότητας των Ελλήνων τέθηκε εξαρχής ως προτεραιότητά μας. Ο πρωθυπουργός της χώρας δημιούργησε ειδικό χαρτοφυλάκιο και θέσπισε θέση υφυπουργού Υγείας με αρμοδιότητα την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις, αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο της ψυχικής υγείας στην κοινωνική συνοχή, στην πρόοδο και στην προσωπική εξέλιξη των Ελλήνων.

Ένα από τα εργαλεία που παρέχουμε για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας των συμπολιτών μας στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, αλλά και μετά, είναι η δωρεάν Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Μέσω της γραμμής παρέχεται συμβουλευτική υποστήριξη στον γενικό πληθυσμό της χώρας μας, με ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες, από εξιδεικευμένους επαγγελματίες. Στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο, υπάρχει δυνατότητα παραπομπής και διασύνδεσης με τους αρμόδιους φορείς ψυχικής υγείας.

Η Πολιτεία βρίσκεται δίπλα σε όλους τους πολίτες και σε αυτήν τη δοκιμασία. Ώστε να εξέλθουμε μαζί, ενωμένοι, από την πρωτόγνωρη κρίση που βιώνουμε και να χτίσουμε ένα υγιές μέλλον μετά από αυτήν.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ