Πιερρακάκης: Τα επτά έργα του ψηφιακού μετασχηματισμού

Πιερρακάκης: Τα επτά έργα του ψηφιακού μετασχηματισμού

Η επίλυση εκκρεμοτήτων από το παρελθόν, η αξιοποίηση νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων και η αναβάθμιση των υποδομών της χώρας αποτελούν τους τρεις βασικούς άξονες του ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως τους περιέγραψε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στο πλαίσιο της ομιλίας του στο 4th Athens Investment Forum και στη Δ’ Ενότητα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του κράτους και της οικονομίας ως επιταχυντής της ανάπτυξης».

Έχοντας ξεπεράσει το πρώτο εξάμηνο του 2021, τις 150 εκ. ηλεκτρονικές συναλλαγές που ισοδυναμούν σε ισάριθμες λιγότερες επισκέψεις σε γκισέ δημοσίων υπηρεσιών, επτά είναι τα έργα πρώτης προτεραιότητας για το υπουργείο και συγκεκριμένα:

Οι έξυπνες πόλεις. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα 320 εκ. ευρώ, που αφορά και τους 332 Δήμους της χώρας. Σε αυτό το πρόγραμμα αξιοποιούνται δύο χρηματοδοτικά εργαλεία: 90 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης για τους 17 μεγαλύτερους πληθυσμιακά Δήμους της χώρας και 230 εκατομμύρια μέσω ΕΣΠΑ για όλους τους υπόλοιπους. Το χαμηλότερο μπάτζετ για τον μικρότερο Δήμο θα είναι 100.000 ευρώ. Κάθε Δήμος θα μπορεί να επιλέξει ανάλογα με το μπάτζετ του εκείνα τα έργα που αφορούν τους πολίτες του και εκείνες τις συγκεκριμένες λύσεις που αισθάνεται ότι αφορούν τους δημότες του.

Οι έξυπνες υποδομές. Πρόκειται για μια επένδυση άνω των 174 εκ. ευρώ, που αποσκοπεί στη βελτίωση των τομέων του περιβάλλοντος και του πολιτισμού. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Πληροφοριακό Σύστημα οριοθέτησης υδατορευμάτων, Ψηφιακή τράπεζα για συναλλαγές αναλογίας κτιρίου-οικοπέδου, Ψηφιακή δράση μέτρησης και παρακολούθησης των ατμοσφαιρικών ρύπων και της θαλάσσιας ρύπανσης, Έξυπνες υποδομές για τα δημόσια κτίρια, Ανάπτυξη διαδραστικών ψηφιακών υπηρεσιών και παραγωγής ψηφιακού περιεχομένου για την προώθηση πολιτιστικών εκθεμάτων με επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα στα μουσεία.
Οι έξυπνες γέφυρες. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 81 εκ. ευρώ και στόχος του έργου είναι η αξιοποίηση στοιχείων που θα αντλούνται από ειδικά συστήματα μετρήσεων και αισθητήρες για τη στατικότητα και την προληπτική συντήρηση γεφυρών σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Οι μικροδορυφόροι. Πρόκειται για ένα έργο 161 εκ. ευρώ που σχετίζεται με την παροχή υποστήριξης σε υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, χαρτογράφησης, χωροταξικού σχεδιασμού, στη ναυτιλία, γεωργία καθώς και σε άλλους τομείς της οικονομίας, παρέχοντας κρίσιμη υποστήριξη σε επενδύσεις νέων τεχνολογικών λύσεων.

Τα ασύρματα δίκτυα 5G στο Εθνικό Δίκτυο Αυτοκινητοδρόμων. Ένα έργο 130 εκ. ευρώ, το οποίο σχετίζεται με την ανάπτυξη υποδομής 5G σε έξι ελληνικούς αυτοκινητόδρομους και για ένα σύνολο 2.011 χιλιομέτρων. Αυτό θα οδηγήσει σε νέες επενδύσεις στην συνδεδεμένη και αυτόνομη κινητικότητα και στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας της χώρας.

Η δημιουργία υποδομών οπτικών ινών σε κτίρια, με προϋπολογισμό 73 εκ. ευρώ, που πρόκειται να υλοποιηθεί πάνω στη λογική του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Το κονδύλι του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρησιμοποιηθεί ώστε να ξεπεράσουν οι ένοικοι ενός κτιρίου τη δυσκολία να διαμοιραστούν το κόστος της διακλάδωσης της οπτικής ίνας.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνολικού ύψους 375 εκ. ευρώ, που στόχο έχει την ενδυνάμωση της λειτουργίας τους και την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητάς τους με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών (ηλεκτρονικές πληρωμές, τηλεργασία, ψηφιακό γραφείο, digital marketplace, κυβερνοασφάλεια, κλπ).
Συνολικά, σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, θα υλοποιηθούν περισσότερα από 450 ψηφιακά έργα.


Σχολιάστε εδώ