Ο Αττίλας στην Κύπρο προχωρεί στο άνοιγμα της Αμμοχώστου

Ο Αττίλας στην Κύπρο προχωρεί στο άνοιγμα της Αμμοχώστου

Ο τουρκικός Αττίλας, στη γραμμή που χάραξε ο Ερντογάν με το άνοιγμα της παραλιακής ζώνης της περίκλειστης πόλεως των Βαρωσίων, κάνει ένα δεύτερο βήμα με εργασίες καθαρισμού στην κεντρική οδό Ανεξαρτησίας, κοντά στο Δημαρχείο της αιχμάλωτης πόλεως. Τις εργασίες τις ανέλαβε το ψευδο-υπουργείο Εσωτερικών των κατεχομένων.

Για να συγκαλύψει την αρπαγή, τον εποικισμό και την παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ζητούν την επιστροφή της πόλεως στους νόμιμους κατοίκους της, πριν ακόμη από τη λύση του Κυπριακού, το ψευδοκράτος καλεί κατοίκους της πόλεως να προσφύγουν στην Επιτροπή Περιουσιών, που έχει συστήσει, για την επιστροφή ή την αποζημίωση των περιουσιών τους. Η Επιτροπή-φενάκη συστήθηκε για να αποτρέψει τις προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που ζητά από όσους προσφεύγουν σε αυτό να έχουν εξαντλήσει προηγουμένως τα δικαστικά μέσα «σε εθνικό επίπεδο».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την επιστροφή, υπό τουρκική, βεβαίως, διοίκηση, ορισμένων ελλήνων ιδιοκτητών για να ρίξει στάχτη στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης και να μετριάσει τις διεθνείς αντιδράσεις. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, καταγγέλλοντας τις τουρκικές μεθοδεύσεις.

Η τουρκική πρόκληση στην Αμμόχωστο λαμβάνει χώρα παράλληλα με τη νέα επιδρομή τουρκικών πολεμικών σκαφών στην κυπριακή ΑΟΖ, με στόχο την παρεμπόδιση των ερευνών του γαλλικού ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo», που διεξάγει προκαταρκτικές έρευνες για τη διέλευση από την κυπριακή ΑΟΖ του σχεδιαζόμενου αγωγού φυσικού αερίου EastMed. Με την ίδια ευκαιρία, η Άγκυρα επαναβεβαιώνει τις γνωστές διεκδικήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ, προτάσσοντας αφενός τη γνωστή θεωρία της ότι τα νησιά δεν έχουν δήθεν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και αφετέρου τα δήθεν δικαιώματα σε ολόκληρη την κυπριακή ΑΟΖ των Τουρκοκυπρίων, στο όνομα των οποίων κατέχεται η βόρεια Κύπρος.

Το μήνυμα των τουρκικών προκλήσεων για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι σαφές. Άμεση ενίσχυση της άμυνάς τους, αναβίωση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου και υπογραφή κατεπειγόντως και από την Κύπρο συμπληρωματικής αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ