Αρχίζει ο χορός 50.000 πλειστηριασμών!

Αρχίζει ο χορός 50.000 πλειστηριασμών!

300.000 ακίνητα δανειοληπτών έχουν τα funds!

-Το υπουργείο Δικαιοσύνης στρώνει τον δρόμο: Η τιμή του ακινήτου θα μειώνεται χωρίς προηγούμενη δικαστική απόφαση!

Πόνος και δάκρυα… Νοικοκυριά ξεσπιτώνονται και επιχειρήσεις πετιούνται στον δρόμο. Τα δάνεια που έχουν πάρει δεν μπορούν να τα εξυπηρετήσουν. Κοντά στα 300.000 ακίνητα έχουν περάσει στα χέρια των funds. Και ο στόχος τους είναι ένας και μόνο: Να κερδίσουν περισσότερα λεφτά. Δεν τους ενδιαφέρει αν οικογένειες θα χάσουν το σπίτι τους, μικρομεσαίες επιχειρήσεις το μαγαζί τους, εργαζόμενοι τη δουλειά τους.

Το «Τετέλεσται» εξήγγειλε στο «ΝPL Forum» ο Θεόδωρος Αθανασόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Cepal, μιας από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης στη χώρα μας, λέγοντας ότι θα γίνονται 40.000 με 50.000 πλειστηριασμοί τον χρόνο!

Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι η αυτόματη μείωση της τιμής του ακινήτου χωρίς προηγούμενη δικαστική απόφαση, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, θα… βοηθήσει τους πλειστηριασμούς! Και πρόσθεσε ότι η επιστροφή στην «κανονικότητα» των πλειστηριασμών θα κρίνει και την επιτυχία των τιτλοποιήσεων που θα έχουν γίνει μέσω του «Ηρακλή», με τις νέες τιτλοποιήσεις να ανέρχονται σε 22,8 δισ. ευρώ σε σύνολο 63 δισ. ευρώ προγραμματισμένων συναλλαγών.

Ως προς το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος, παραμένει υψηλό (υ­πολογίζεται κοντά στα 90 δισ. ευρώ) και απλώς έχει αλλάξει χέρια, από τις τράπεζες στα funds.

Πουλάνε τα funds «κόκκινα» δάνεια
Στο μεταξύ, μπροστά σε μια νέα εξέλιξη βρίσκονται τα «κόκκινα» δάνεια. Funds, που τα έχουν αγοράσει από τράπεζες, προχωρούν στην πώλησή τους, δημιουργώ­ντας νέα αγορά «κόκκινων» δανείων. Ήδη η Bain Capital προχωράει στην πώληση του χαρτοφυλακίου «Icon», το οποίο εξαγόρασε στις αρχές του 2021 από την Εθνική Τράπεζα.

Οι συνολικές απαιτήσεις του χαρτοφυλακίου «Icon» ανέρχονται σε 2,6 δισ. ευρώ και σε αυτές περιλαμβάνονται κυρίως δάνεια με εξασφαλίσεις μεγάλων, μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, ο αριθμός των οποίων είναι πάνω από 1.500 σε όλη τη χώρα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ