Φάνης Παρασκευουδάκης – Ζωγραφική

Φάνης Παρασκευουδάκης – Ζωγραφική

Αφιερωμένο στη ζωγραφική είναι το νέο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γιαλός σε δίγλωσση έκδοση. Ένα άλμπουμ με τον λιτό τίτλο Ζωγραφική· τόσο λιτό όσο λιτά και φυσικά είναι και τα έργα — 70 Λάδια σε καμβά και 22 σχέδια— που αποτυπώνονται.

Το περιεχόμενο αποτελεί μια ανθολόγηση από κτήρια και γειτονιές της Αθήνας, εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, κοινούς και προσωπικούς, προσωπογραφίες, και ό,τι άλλο μπορεί να παγιδεύσει το μάτι του ζωγράφου.

Ο Φάνης Παρασκευουδάκης δεν αποκρυπτογραφεί με τα έργα του. Φωτίζει ξεφτισμένα όνειρα, και φανερώνει κρυμμένα διαμάντια. Παλεύει με ξεθωριασμένες αναμνήσεις και μισογκρεμισμένες ομορφιές. Αντικρούει μοναξιά, θλίψη και πόνο με φως, ελπίδα και αισιοδοξία.

Τα πάντα, μισογκρεμισμένα, παρατημένα, παραμελημένα και θλιμμένα; Όχι, όπως τα αποδίδει ο ζωγράφος. Επιλέγει τη συνειδητοποιημένη πραγματικότητα, την εποχή του Μεσοπολέμου με τη δεκαετία του ’70. Κρατάει τη ροζ παλιά ομορφιά που έχει στολιστεί με το σύγχρονο και έχει εμπλουτιστεί με τα πολλαπλά στρώματα διαφορετικών πολιτισμών.

Το βιβλίο ολοκληρώνεται με αυτοπροσωπογραφίες, με σπουδές στο γυμνό και κλείνει με ρινόκερους, χταπόδια, φίδια και… δράκους. Αυτός είναι και ο σκοπός του Παρασκευουδάκη, άλλωστε, όπως μας κάνει να υποψιαζόμαστε: ένα κλείσιμο ματιού ότι έχουμε κι άλλα να περιμένουμε από εκείνον!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Καλλιτέχνης: Φάνης Παρασκευουδάκης
Φωτογράφοι: Χριστόφορος Δουλγέρης, Κατερίνα Παπουτσή, Νίκος Σμυρνάκης, Ελισάβετ Κυνηγοπούλου

Λίγα λόγια για τον δημιουργό

Ο Φάνης Παρασκευουδάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1981. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 2006. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έχει παρουσιάσει τρεις ατομικές: Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (2007), CK Art Gallery, Λευκωσία (2009), Αίθουσα Τέχνης Καπλανών 5 (2011).


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑΛΟΣ

ISBN: 978-618-5484-12-5


Σχολιάστε εδώ