Βαρύ το κόστος για την κυβέρνηση από τη θεομηνία

Βαρύ το κόστος για την κυβέρνηση από τη θεομηνία

Βούλιαξε στις λάσπες το… επιτελικό κράτος!

Την αδυναμία (αποτυχία) του… περίφημου «επιτελικού κράτους» να αντεπεξέλθει μέσα σε δυσχερείς συνθήκες ανέδειξε εκ νέου η τελευταία θεομηνία που έπληξε την Αττική αλλά και αρκετές ακόμη περιοχές της χώρας. Γεγονός που ανεβάζει κι άλλο τον δείκτη της απογοήτευσης των πολιτών ως προς την αποτελεσματικότητα και τις διαχειριστικές ικανότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μπορεί στη συγκεκριμένη περίπτωση να μην είχαμε απώλειες ανθρώπινων ζωών, ωστόσο οι καταστροφές σε περιουσιακά στοιχεία, καλλιέργειες κ.ά. είναι ανυπολόγιστες. Οι… εικόνες χάους που καταγράφηκαν ακόμη και σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας προκάλεσαν αίσθηση και συνάμα αλγεινή εντύπωση. Καθότι αντίστοιχα φαινόμενα, όπως έλλειψη σχεδίου, αβελτηρία, λανθασμένες επιλογές, παρατηρήθηκαν και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις (πυρκαγιές, σεισμοί κ.ά.), τείνει να παγιωθεί στην ελληνική κοινωνία η αίσθηση ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί. Και αυτό είναι κάτι που συνεπάγεται υψηλό πολιτικό κόστος, που αργά ή γρήγορα θα αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις.

Το πλήγμα είναι ήδη βαρύ. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις πάνω από το 60% των πολιτών αξιολογεί αρνητικά την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Και ο ρυθμός που εξελίσσονται τα πράγματα κάνει μη αναστρέψιμη την κατάσταση. Ο προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου είναι διάχυτος, ενώ η επιχειρηματολογία όσον αφορά την πρωτοφανή ένταση των καιρικών φαινομένων και ότι δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές δεν αρκούν για να κατευνάσουν τη δυσφορία (αγανάκτηση) των πολιτών.

Υπουργοί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους εκφράζουν ανοιχτά τις ανησυχίες τους για τις πιθανές… πολιτικές παρενέργειες. Οι ανησυχίες προσλαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στο ενδεχόμενο να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές εντός του 2022. Που σημαίνει ότι ως τότε δεν θα έχουν κλείσει οριστικά ή έστω με ικανοποιητικό τρόπο οι πληγές που άφησαν πίσω τους οι θεομηνίες. Εκτός όμως από το πολιτικό, υπάρχει και το οικονομικό κόστος. Από τις αρχές του 2020 καταγράφεται μια αλληλουχία δυσμενών γεγονότων (πανδημία, πυρκαγιές, σεισμοί, πλημμύρες κ.ά.), με την κυβέρνηση να υποχρεώνεται να εκταμιεύσει τεράστια ποσά. Κάτι που σημαίνει σημαντική επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: aegeanews.gr


Σχολιάστε εδώ