Στον αέρα τα ερευνητικά προγράμματα του ΙΙΒΕΑΑ λόγω έλλειψης χρημάτων

Στον αέρα τα ερευνητικά προγράμματα του ΙΙΒΕΑΑ λόγω έλλειψης χρημάτων

Τα έργα και οι ημέρες του εκτελούντος χρέη Επιστημονικού Διευθυντή στο Ίδρυμα Ιατρο-Βιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) φαίνεται να μην έχουν τέλος. Παραμένει στη θέση αυτή λόγω της συνεχιζόμενης εκκρεμότητας στην εκλογή Τακτικού Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος. Αυτό έχει ως συνέπεια να επιδεινώνονται τα προβλήματα του Ιδρύματος, να ανακόπτεται η ανέλιξή του, με φυγή διοικητικών και επιστημονικών στελεχών (40 μέχρι σήμερα), και να διαταράσσονται τα ερευνητικά του προγράμματα και η ομαλή χρηματοδότησή του.

Σημειώνεται σχετικά ότι ο Διευθυντής Επιστημονικών Προγραμμάτων, που υπέβαλε την παραίτησή του εδώ και έναν χρόνο περίπου, δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί.

Προσφάτως ανέκυψε και ένα άλλο πρόβλημα, που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τη δύσκολη οικονομική κατάσταση. Το ΙΙΒΕΑΑ, με την υπόσχεση πρόσθετης έκτακτης χρηματοδοτήσεως από τον ΕΟΔΥ, ενεπλάκη στο θέμα των εμβολιασμών για την Covid-19. Είναι λογικό ένα ερευνητικό Ίδρυμα να ε­μπλακεί στην έρευνα για την Covid-19. Γιατί όμως να εμπλακεί στους εμβολιασμούς; Αναμένοντας την έκτακτη χρηματοδότηση, το ΙΙΒΕΑΑ προκατέβαλε τα αναγκαία ποσά, ύψους αρκετών εκατομμυρίων, από τον προϋπολογισμό των ερευνητικών προγραμμάτων. Οι εξελίξεις όμως στον ΕΟΔΥ, με την αντικατάσταση του επικεφαλής του, κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα, ανέτρεψε κάθε πρόβλεψη για το πότε θα εκταμιευθεί η αναμενόμενη έκτακτη χρηματοδότηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μείνει μετέωρη η χρηματοδότηση των ερευνητικών προγραμμάτων.

Έχουμε γράψει επανειλημμένα για τα προβλήματα του ΙΙΒΕΑΑ, γιατί πιστεύουμε ότι το πρότυπο αυτό έργο ζωής του αείμνηστου Γρηγόρη Σκαλκέα πρέπει να συνεχίσει απρόσκοπτα τον δρόμο του και να περιφρουρηθεί, για να μπορέσει να προσφέρει στη χώρα αυτά που υπόσχονται οι υπερσύγχρονες υποδομές του και το πολύ σημαντικό ερευνητικό του δυναμικό.

Δεν μπορεί όμως να γίνει αυτό με την επ’ αόριστον παραμονή ενός προσωρινού μεταβατικού Διοικητικού Συμβουλίου και ενός εκτελούντος χρέη Επιστημονικού Διευθυντή, για τον οποίο έχουν γίνει καταγγελίες για παράνομη είσπραξη από τα ερευνητικά προγράμματα μεγάλων αμοιβών, για τις οποίες έχει διατάξει έλεγχο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Τα προβλήματα που υπάρχουν και παρεμποδίζουν την εκλογή ενός Τακτικού Διοικητικού Συμβουλίου πρέπει να αντιμετωπισθούν, με σεβασμό στο νομικό πλαίσιο και στους κανόνες λειτουργίας της Ακαδημίας, από το υπουργείο Παιδείας, που έχει νομίμως την εποπτεία της Ακαδημίας Αθηνών. Αυθαίρετες παρεμβάσεις άλλων υπουργείων, με στόχο τον έλεγχο του ΙΙΒΕΑΑ από μια συγκεκριμένη ομάδα, με πρόσχημα επιστημονικές δήθεν εξειδικεύσεις, θα περιπλέξουν ακόμα περισσότερο τη σημερινή κατάσταση.

Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, το ΙΙΒΕΑΑ υπάγεται στην Α΄ Τάξη Θετικών Επιστημών της Ακαδημίας, η οποία αποφασίζει με μυστική ψηφοφορία για τα 5 από τα 7 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Τα άλλα δύο εκλέγονται από την Ολομέλεια. Η δεοντολογία αυτή δεν μπορεί ούτε να παρακαμφθεί ούτε να παραβιασθεί με αυθαίρετες παρεμβάσεις. Δεν πρέπει, άλλωστε, να λησμονείται ότι το σημερινό αδιέξοδο δημιουργήθηκε μετά από ά­στοχη παρέμβαση του πρώην υπουργού Παιδείας Γαβρόγλου, ο οποίος άλλαξε τον αριθμό των μελών του ΔΣ.

Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει, επιτέλους, σε αυτό το θέμα η κοινή λογική, που βασίζεται στη νομιμότητα, και θα βοηθήσει το Ίδρυμα να συνεχίσει τον δρόμο του, με αποτελεσματική, ανιδιοτελή και αξιοκρατική διοίκηση.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: dimoprasion.gr


Σχολιάστε εδώ