Σε κατάσταση συναγερμού η Βόρεια Ελλάδα: Πάνω από 1.000.000 άτομα δεν έχουν εμβολιαστεί!

Σε κατάσταση συναγερμού η Βόρεια Ελλάδα: Πάνω από 1.000.000 άτομα δεν έχουν εμβολιαστεί!

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Επεκτείνεται η διασπορά στη Βόρεια Ελλάδα, με την πό­λη της Θεσσαλονίκης να διατηρεί την πρωτιά, αφού κατά μέσο όρο καθημερινά καταγράφει 311 κρούσματα. Τα ποσοστά θετικότητας είναι ιδιαίτερα αυξημένα σε Δράμα (1,36%), Καβάλα (1,19%), Πιερία (1,17%), Καστοριά (1,14%) και Κιλκίς (1%).

Ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί εξορμήσεις σε απομακρυσμένα χωριά των περιφερειών αυτών με κινητά συνεργεία της επιχείρησης «Ελευθερία» προκειμένου να διευκολύνει όσους θα ήθελαν να εμβολιαστούν και δεν μπορούσαν λόγω απόστασης. Ωστόσο δεν θα πρέπει να τρέφονται αυταπάτες για θεαματικά αποτελέσματα. Με δεδομένο το ισχυρό και φανατικό αντιεμβολιαστικό κίνημα που υπάρχει σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, θεωρείται αρκετά δύσκολο έως ανέφικτο το ποσοστό των εμβολιασμένων να αυξηθεί από το 40% – 50% στο 80%, για να υπάρχει τυπικά η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί σε Μακεδονία και Θράκη ξεπερνούν το 1.000.000.

Οι δεκάδες άνθρωποι που «φεύγουν» καθημερινά εξαιτίας του κορονοϊού και οι εκατοντάδες που ταλαιπωρούνται για μήνες μετά τη νόσησή τους, μέχρι να αποθεραπευθούν εντελώς, δεν φαίνεται να συγκινούν τους αντιεμβολιαστές, οι οποίοι δεν πτοούνται ούτε και από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί και επηρεάζουν την καθημερινότητά τους (περιορισμοί στη διασκέδαση, καθημερινά επί πληρωμή rapid tests κ.λπ.).

Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλά παιδιά μένουν ορφανά, αφού χάνουν τους γονείς τους από τον κορονοϊό.Σύμφωνα με μελέτη επιφανών πανεπιστημίων (Χάρβαρντ, Κέιπ Τάουν, Imperial College, Οξφόρδης), η οποία δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα στο «Medical Journal of Pediatrics» με τίτλο «Η ορφάνια από την Covid», σε κάθε 4 θανάτους ενηλίκων 1 παιδί χάνει τον γονιό του και το άτομο που το φροντίζει (παππού, γιαγιά), ε­νώ θα φέρει το ανεπούλωτο τραύμα της απώλειας αυτής.

Η πίεση που ασκεί η πανδημία έχει βάλει τεράστια εμπόδια στην πρόσβαση χιλιάδων ασθενών με χρόνιες παθήσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ έχει καθυστερήσει τη διεξαγωγή εκατοντάδων χειρουργικών επεμβάσεων, επιδεινώνοντας έτσι την υγεία όσων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα υγείας.Στο μεταξύ, στον αέρα είναι οι παρελάσεις, ιδιαίτερα στις κόκκινες περιοχές. Αν και στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι θα διεξαχθούν κανονικά οι παρελάσεις σε όλη τη χώρα, οι επιστήμονες εκφράζουν τους φόβους τους για τις συνέπειες που μπορούν να υπάρξουν.

Οι επιστήμονες ανησυχούν επίσης για την ισχυρή ανάκαμψη και του ιού της γρίπης και επισημαίνουν: «Η εξασθένηση των ταξιδιωτικών περιορισμών και των κοινωνικών παρεμβάσεων που έχουν σχεδιαστεί για τον περιορισμό του κορονοϊού, όπως η χρήση μάσκας, εντείνει τις ανησυχίες. Πολύ σημαντική παράμετρος είναι η αύξηση του αριθμού ανθρώπων που δεν έχουν έρθει σε επαφή με τη γρίπη τα τελευταία έτη, άρα δεν είναι ανοσολογικά εκπαιδευμένοι. Υπάρχουν μάλιστα ήδη στοιχεία από όλο τον κόσμο για αυξημένη κυκλοφορία των ιών γρίπης H3N2, H1N1 και B. Ένα κύμα μολύνσεων από τη γρίπη Β τον χειμώνα 2019 – 2020 συνέβαλε σε αριθμό-ρεκόρ παιδικών θανάτων από γρίπη. Τα παραπάνω αποτελούν λόγους που καθιστούν τον εμβολιασμό έναντι της γρίπης αυτήν τη χρονιά ιδιαίτερα σημαντικό».

Πέρα από τη Μακεδονία και τη Θράκη, στην υπόλοιπη χώρα η πορεία της πανδημίας είναι σταθερή, χωρίς αξιόλογες μεταβολές, ενώ και το άνοιγμα των πανεπιστημίων δεν είχε ιδιαίτερες επιπτώσεις, αφού στις ηλικίες 18 – 24 ετών το 57% ήδη έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Την εβδομάδα 4 – 10 Οκτωβρίου 2021 παρατηρήθηκαν ο­ριακές ή σταθεροποιητικές μεταβολές στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των επτά από τις οκτώ περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,17% σε σύνολο 1.303.844 εργαστηριακών ελέγχων (rapid tests) και 0,25% σε σύνολο 1.911.382 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self tests). Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0,48%. Παράλληλα, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.302, ενώ τα εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.000. Επίσης, το σύνολο των κρουσμάτων σε παιδιά ηλικίας 4 – 18 ετών ήταν 4.135, αποτελώ­ντας το 27% στο σύνολο των κρουσμάτων (πτώση 3,57% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σήμερα διασωληνωμένοι είναι 368 (63,7% άνδρες), με διάμεση ηλικία τα 66 έτη. To 79,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι οι 305 (87,9%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 42 (12,1%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.231 ασθενείς. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 194 ασθενείς, με διάμεση ηλικία τα 39 έτη. Τέλος, η κάλυψη των Μονάδων Ε­ντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ανέρχεται πλέον στο 70% και των απλών κλινών COVID σε 33,46%.

Το διάστημα 11 – 15 Οκτωβρίου τα κρούσματα ήταν 10.387 και οι θάνατοι 150. Από την αρχή της πανδημίας έχουμε 689.896 κρούσματα και 15.317 θανάτους.


Η πορεία των εμβολιασμών

Περισσότεροι από 6.250.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 59,5% επί του γενικού πληθυσμού και 69% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 63,2% επί του γενικού πληθυσμού και 74,3% επί του ενήλικου πληθυσμού. Μέχρι στιγμής, με τρίτη δόση έχουν εμβολιαστεί 120.000 πολίτες και άλλοι 50.000 συμπολίτες μας έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν. Στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατάκοιτων έχουν υποβληθεί 12.000 αιτήσεις για εμβολιασμό και ήδη έχουν εμβολιαστεί 10.000 συμπολίτες μας, κατά κύριο λόγο από κινητές ομάδες των κέντρων υγείας.

Όσον αφορά τους ιδιώτες γιατρούς και τα πολυϊατρεία, έχουν γίνει μέχρι στιγμής 2.765 εμβολιασμοί, 890 στα ιατρεία και 1.875 κατ’ οίκον.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ