Χαιρετισμός της ΠτΔ, Αικ. Σακελλαροπούλου, στο συνέδριο «Γυναίκες στην Ελλάδα: από την Επανάσταση έως πέρα από το 2021»
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου «Γυναίκες στην Ελλάδα: από την Επανάσταση έως πέρα από το 2021», το οποίο διοργανώνει το Ίδρυμα Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και ο οργανισμός για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών Women on Top, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός της κυρίας Σακελλαροπούλου:
«Με χαρά κηρύσσω την έναρξη του Συνεδρίου «Γυναίκες στην Ελλάδα: από την Επανάσταση έως πέρα από το 2021». Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να ανατρέξουμε στον ρόλο που έπαιξαν οι γυναίκες στον εθνεγερτήριο ξεσηκωμό, ρόλο σημαντικό, αν και συχνά αποσιωπημένο από την ιστορία, να παρακολουθήσουμε την πορεία τους μέσα στους δύο αιώνες του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, τις προόδους αλλά και τις οπισθοδρομήσεις, τους αγώνες και τα επιτεύγματα αλλά και τις απογοητεύσεις και τις ματαιώσεις αυτής της πορείας. Κυρίως, όμως είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε αυτό το «πέρα από το 2021». Να μιλήσουμε για την δειλή ανάδυση του φεμινισμού στη χώρα μας, για τις πρωτοπόρες του κινήματος σε δύσκολες εποχές, από την Αύρα Θεοδωροπούλου ως την Ρόζα Ιμβριώτη, τη Μαρία Σβώλου, την Αθηνά Γαϊτάνου-Γιαννιού, που συνέδεσαν άμεσα τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας με την εκπαίδευση, για τις γενναίες γυναίκες που, σε πείσμα των καιρών όπου βρέθηκαν να ζουν, κατάφεραν να σπάσουν τη διαβόητη «γυάλινη οροφή». Και να στοχαστούμε το μέλλον των κοριτσιών που μεγαλώνουν σήμερα, την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, σ’ έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Να συζητήσουμε το πώς θα εξοπλιστούν κατάλληλα ώστε να βιώσουν γόνιμα τις πολύμορφες σχέσεις τους και να παγιώσουν την σύστοιχη, ισότιμη, αξιοκρατική θέση τους στην κοινωνία.
Γιατί ενώ έχουμε ως τώρα διανύσει μεγάλη απόσταση και έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την πλήρη και ίση άσκηση των δικαιωμάτων των γυναικών, ενώ οι γυναικείες κατακτήσεις στην πολιτική και την κοινωνική ζωή είναι σημαντικές και αξιοθαύμαστες, μένουν πολλά ακόμη να γίνουν. Για να μπορέσουν οι γυναίκες να εξελιχθούν ισόρροπα και αρμονικά, πρέπει να εκλείψουν οι έμφυλες προκαταλήψεις και να διαρραγούν τα στερεότυπα που κατασκευάζουν προδιαγεγραμμένους ρόλους για τα φύλα· να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση των γυναικών στην καινοτομία και την επιστήμη και η ισότιμη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας· να ενισχυθεί η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και να προωθηθούν οι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης, όπου, όπως έχει δείξει η εμπειρία, επιδεικνύουν τόλμη, επινοητικότητα και αποφασιστικότητα, αλλά ταυτόχρονα ενσυναίσθηση και ευαισθησία.
Επιπλέον, δεν πρέπει να παραβλέπουμε την πολλαπλή κρίση που βιώνει σήμερα η κοινωνία μας και επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη θέση των γυναικών. Η πανδημία συσσώρευσε προβλήματα και σε πολλές περιπτώσεις δημιούργησε εκρηκτικές καταστάσεις που εξουθενώνουν τις γυναίκες. Ενίσχυσε και διόγκωσε τις εργασιακές τους δυσκολίες, έπληξε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, συρρίκνωσε τις επαγγελματικές τους προοπτικές και τις κατέστησε πιο ευάλωτες σε κακοποιητικές συμπεριφορές. Η έμφυλη βία παρουσίασε έξαρση, αποκαλύπτοντας, σε όλη τη δραματικότητά της, μια χρόνια, ανεπούλωτη και ανομολόγητη κοινωνική πληγή: τις ενδοοικογενειακές και ενδοεπαγγελματικές μορφές αυταρχισμού που καταλήγουν στην υποτίμηση, την εκμετάλλευση, την αγριότητα απέναντι στις γυναίκες. Αν δεν αναδιοργανωθούν οι σχέσεις της οικογενειακής, εκπαιδευτικής και επαγγελματικής μας οικειότητας, αν δεν ισορροπήσουν μέσω της συστηματικής διαπαιδαγώγησης, όσο αυστηρό και αν γίνει το νομοθετικό πλαίσιο που αντιμετωπίζει τέτοια φαινόμενα, λίγα πράγματα θα αλλάξουν.
Συνέδρια όπως αυτό που διοργανώνει το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και το Women On Top, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021, συμβάλλουν στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την ανάληψη δράσης σε έναν τομέα τόσο κρίσιμο και ευαίσθητο, όσο το ζήτημα της γυναικείας ισότητας. Eίμαι απόλυτα πεπεισμένη για την βαρύτητα των παρεμβάσεων των εισηγητών, για τη σημαντική εισφορά τους στον σχετικό προβληματισμό. Μιλώντας σήμερα για τη θέση της γυναίκας, διατυπώνουμε ένα ριζικά μεταμορφωτικό αίτημα. Το αίτημα για μια κοινωνία ισότητας και συμπερίληψης, που θα μπορεί να απορροφήσει τη δημιουργικότητα όλων των μελών της, να αξιοποιήσει τη προσφορά τους και να πλουτίσει από την ευστροφία, την ευρηματικότητα, το ταλέντο και την εργατικότητά τους».