Έτοιμοι για το παγκόσμιο της Ιαπωνίας οι Έλληνες πρωταθλητές της ενόργανης
Ευκαιρία για να μετρήσουν τις δυνάμεις τους και να κυνηγήσουν όσες πιθανότητες διάκρισης διαθέτουν θα αποτελέσει για τους αθλητές της Εθνικής ανδρών η συμμετοχή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής της Κιτακιούσου, στην Ιαπωνία (18-24 Οκτωβρίου).
Οι έξι αθλητές που αναχώρησαν την (Τρίτη 12/10) με προορισμό την ιαπωνική πόλη είναι οι Νίκος Ηλιόπουλος (σύνθετο ατομικό: έδαφος, πλάγιος ίππος, κρίκοι, άλμα, δίζυγο, μονόζυγο), Αντώνης Τανταλίδης (έδαφος, πλάγιος ίππος, άλμα), Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης (κρίκοι), Χριστόφορος Κωνσταντινίδης (έδαφος), Σταύρος Γκίνης (κρίκοι) και Στέφανος Τσολακίδης (πλάγιος ίππος, δίζυγο). Οι δύο τελευταίοι πρόκειται να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους εμφάνιση στον θεσμό.
Μαζί τους ταξιδεύουν οι ομοσπονδιακοί προπονητές Δημήτρης Ράφτης, Θεόφιλος Λαλεχός, Βασίλης Τσολακίδης και ο διεθνής κριτής Λευτέρης Μπουτάκης.
Το φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα έχει την ιδιαιτερότητα ότι δεν περιλαμβάνει το ομαδικό αλλά μόνο ατομικά αγωνίσματα, καθώς απευθύνεται σε σπεσιαλίστες των επιμέρους οργάνων και του σύνθετου ατομικού.
Θα είναι το τελευταίο μεγάλο ραντεβού που θα διεξαχθεί με τον Κώδικα Βαθμολογίας του Ολυμπιακού κύκλου 2016-2021, καθώς από τη νέα χρονιά θα τεθεί σε ισχύ ο αντίστοιχος Κώδικας Βαθμολογίας της περιόδου 2022-2024, βάσει του οποίου οι αθλητές θα αναπροσαρμόσουν τα προγράμματά τους, ξεκινώντας την πορεία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ιαπωνίας έχουν δηλώσει συμμετοχή 388 αθλητές και αθλήτριες από 58 χώρες (236 άνδρες, 152 γυναίκες), ανάμεσα στους οποίους θα βρίσκεται ο γεννημένος στην Κιτακιούσου Κόχεϊ Ουτσιμούρα, κάτοχος δύο Ολυμπιακών και έξι παγκόσμιων τίτλων στο σύνθετο ατομικό, που αναμένεται να κάνει την αποχαιρετιστήρια εμφάνισή του στη γενέθλια πόλη του.
Το αγωνιστικό πρόγραμμα της διοργάνωσης (σε ώρες Ελλάδας):
Δευτέρα 18 Οκτωβρίου
03:45 – 14:30: Προκριματικός γυναικών, 1ος-7ος όμιλος
Τρίτη 19 Οκτωβρίου
03:45 – 08:15: Προκριματικός γυναικών, 8ος-10ος όμιλος
11:00 – 14:50: Προκριματικός ανδρών, 1ος-2ος όμιλος
(Εθνική ανδρών: 1ος όμιλος, 11:00 – 12:40)
Τετάρτη 20 Οκτωβρίου
03:20 – 14:50: Προκριματικός ανδρών, 3ος-8ος όμιλος
Πέμπτη 21 Οκτωβρίου
12:00 – 14:00: Τελικός Σύνθετου ατομικού γυναικών
Παρασκευή 22 Οκτωβρίου
12:00 – 15:00: Τελικός Σύνθετου ατομικού ανδρών
Σάββατο 23 Οκτωβρίου
10:10 – 13:00: Τελικοί οργάνων, 1ο σκέλος
(ΑΝΔΡΕΣ: Ασκήσεις εδάφους, Πλάγιος ίππος, Κρίκοι, ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Άλμα, Ασύμμετροι ζυγοί)
Κυριακή 24 Οκτωβρίου
10:25 – 13:15: Τελικοί οργάνων, 2ο σκέλος
(ΑΝΔΡΕΣ: Άλμα, Δίζυγο, Μονόζυγο, ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Δοκός ισορροπίας, Ασκήσεις εδάφους)
Δηλώσεις των αθλητών της Εθνικής ενόργανης ανδρών
Λίγο πριν από την αναχώρησή τους για την Ιαπωνία, οι έξι αθλητές που θα αγωνιστούν με το εθνόσημο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής μοιράστηκαν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τους στόχους τους ενόψει της προσεχούς διοργάνωσης:
ΝΙΚΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
(προηγούμενες συμμετοχές: Αμβέρσα 2013, Νανίνγκ 2014, Γλασκόβη 2015, Μόντρεαλ 2017, Ντόχα 2018, Στουτγάρδη 2019)
«Αισθάνομαι έτοιμος γι’ αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα, που θα είναι για μένα το έβδομο συνεχόμενο ως μέλος της Εθνικής ανδρών. Στόχος μου είναι να πετύχω μία πάρα πολύ καλή επίδοση στο σύνθετο ατομικό, με καλές εκτελέσεις και στα έξι όργανα. Θέλω να πιάσω μία βαθμολογία από 80,000 β. και πάνω, που θεωρητικά μπορεί να μου δώσει μία θέση στο “τοπ 24” και να με βάλει στον τελικό. Πηγαίνω στην Ιαπωνία με πολύ καλή αγωνιστική προετοιμασία και αντίστοιχη ψυχολογία. Στις προπονήσεις κάναμε επτά φορές προσομοίωση του αγώνα στο σύνθετο ατομικό, με θετικά αποτελέσματα. Προσδοκώ ότι το ίδιο θα συμβεί και στον επίσημο αγώνα».
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΑΝΤΑΛΙΔΗΣ
(προηγούμενες συμμετοχές: Μόντρεαλ 2017, Ντόχα 2018)
«Έχω προετοιμαστεί πολύ δυνατά και στην προπόνηση εκτελώ τα προγράμματά μου σε πολύ καλό επίπεδο. Δούλεψα πολύ και έχω ξεπεράσει τον τραυματισμό που με ταλαιπώρησε στο Τσάλεντζ Καπ του Κόπερ τον περασμένο μήνα.
Επιδίωξή μου θα είναι η πρόκριση σε έναν τελικό, που μπορεί να έρθει σε καθένα από τα τρία όργανα στα οποία θα αγωνιστώ. Θα κυνηγήσω τη διάκριση σε όλα, θεωρώ όμως ότι έχω περισσότερες πιθανότητες στο έδαφος. Ο βαθμός δυσκολίας των προγραμμάτων μου είναι 6,200 β. στο έδαφος, 6,000 β. στον πλάγιο ίππο και 5,200 β. σε καθένα από τα δύο άλματα που θα εκτελέσω».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
(προηγούμενες συμμετοχές: Μόντρεαλ 2017, Στουτγάρδη 2019)
«Ο χρόνος προετοιμασίας που είχα ήταν αρκετά περιορισμένος, αλλά ήθελα πολύ να αγωνιστώ σ’ αυτή τη διοργάνωση και θα είμαι παρών για να παρουσιάσω για πρώτη φορά το καινούργιο μου πρόγραμμα στους κρίκους. Είναι ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα, με συντελεστή δυσκολίας 6,000. Έχει βασιστεί στον νέο Κώδικα Βαθμολογίας που θα ισχύσει από την ερχόμενη χρονιά, ώστε πάνω σ’ αυτό να «χτιστεί» το πρόγραμμα των επόμενων ετών».
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
(προηγούμενες συμμετοχές: Μόντρεαλ 2017)
«Έχω ετοιμάσει ένα αρκετά δύσκολο πρόγραμμα στο έδαφος, με συντελεστή δυσκολίας 6,000. Το δοκιμάσαμε στον πρόσφατο αγώνα στο Κόπερ, είδαμε τα κενά και τις τελευταίες εβδομάδες δουλέψαμε στην προπόνηση για να τα καλύψουμε. Στην Ιαπωνία θέλω να κάνω την καλύτερη δυνατή εμφάνιση, γνωρίζοντας ότι εάν η εκτέλεσή μου είναι αυτή που πρέπει, θα έχω πιθανότητες να διεκδικήσω την είσοδο στον τελικό».
ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΚΙΝΗΣ
(προηγούμενες συμμετοχές: -)
«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που θα συμμετάσχω στο παγκόσμιο. Δεν περίμενα ότι θα πήγαινα σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση, επειδή είμαι πολύ μικρός ακόμα. Έχουμε κάνει καλή προετοιμασία και θα είμαι πιο έτοιμος συγκριτικά με τον διεθνή αγώνα του Κόπερ, όπου κατάφερα να μπω στον τελικό παρότι είχα μόνο έναν μήνα προπονήσεων.
Το πρόγραμμά μου στους κρίκους έχει αρχική αξία 6,000 β., που είναι υψηλή για τα δικά μου δεδομένα. Ο στόχος μου είναι να πάρω μία βαθμολογία πάνω από 14,000 β.. Το όνειρό μου είναι να μπω στην οκτάδα του τελικού, αλλά ακόμα και αν τερματίσω μέσα στην πρώτη εικοσάδα θα είμαι ικανοποιημένος, εφόσον κάνω το καλύτερο δυνατό που μπορώ».
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ
(προηγούμενες συμμετοχές: -)
«Τα συναισθήματα είναι απίστευτα. Είμαι ενθουσιασμένος και περήφανος που θα εκπροσωπήσω τη χώρα μου σ’ ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα. Τόσο στον πλάγιο ίππο όσο και στο δίζυγο έχουμε δουλέψει καλά με τον προπονητή και θείο μου, Βασίλη Τσολακίδη. Θα προσπαθήσω να κάνω μία επιτυχημένη εμφάνιση και να δείξω τον καλύτερο εαυτό μου».