Αλ.Τσίπρας στην Περιφέρεια Κρήτης: «Να μην εγκαταλειφθούν στην τύχη τους και να μην ερημώσουν οι περιοχές» – Να δοθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις (video)
Σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου συμμετείχε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας την επίσκεψη που πραγματοποίησε σε πληγείσες περιοχές των δήμων Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών-Αστερουσίων.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι το κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η αποκατάσταση των ζημιών, εντός ενός οικιστικού σχεδίου για την ανακατασκευή και ανοικοδόμηση.
« Νομίζω ότι εκεί πρέπει να πέσει το βάρος της αυτοδιοίκησης. Να γίνει σωστά και συντονισμένα η προσπάθεια σε συνεργασία και με τους κατοίκους, ώστε να δούμε αυτή τη μεγάλη τραγωδία και ως ευκαιρία να αφήσουμε κάτι καλύτερο σε αυτόν τον τόπο, σε συνδυασμό με την προσπάθεια να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα κρατήσει τους ανθρώπους στον τόπο τους» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι ως αντιπολίτευση οφείλουμε να επισημαίνουμε τις ευθύνες της Κυβέρνησης και να μην αφήσουμε τους ανθρώπους στην τύχη τους.
Aναλυτικά ανέφερε:
Το κρίσιμο για τη σεισμόπληκτη περιοχή του Αρκαλοχωρίου και όλων των άλλων χωριών στο Ηράκλειο της Κρήτης είναι να μην εγκαταλειφθούν στην τύχη τους και να μην ερημώσουν. Αρκετές μέρες μετά το σεισμό οι περισσότερες επιχειρήσεις στην περιοχή δεν μπορούν να λειτουργήσουν, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοικιών είναι μη κατοικήσιμες.
Να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να μην αφήσει την περιοχή στην τύχη της. Να μην γίνει το ίδιο που έγινε με το Δαμάσι, όπου οι αποζημιώσεις δόθηκαν ένα χρόνο μετά.
Το νέο ΦΕΚ, που στην πραγματικότητα αναιρεί τις αποζημιώσεις που αρχικά οι σεισμόπληκτοι δικαιούνται, πρέπει να αναιρεθεί. Και η αρχική εκτίμηση, της αποκατάστασης όλων των κατοικιών και των επιχειρήσεων πρέπει να ισχύσει.
Υπάρχουν εκατοντάδες εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που δεν έχουν πια δυνατότητα για εισόδημα. Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, για τους εργαζόμενους και μικρούς – μεσαίους επιχειρηματίες, μέχρι να αποκατασταθεί η κανονικότητα.
Πρέπει να γίνει ένα ολιστικό σχέδιο αποκατάστασης των ζημιών, ενδεχομένως και νέας ρυμοτόμησης στο κέντρο του Αρκαλοχωρίου, με τη δυνατότητα δημιουργίας νέων οικιών σε άλλους χώρους, ενδεχομένως δίπλα στην περιοχή που έχει υποστεί αυτές τις ζημιές.
Είναι εύλογο και αυτονόητο το αίτημα των μαθητών, κυρίως της Γ` Λυκείου, να μην κάνουν φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τηλεκπαίδευση. Να ολοκληρώσουν δηλαδή το Λύκειο χωρίς να έχουν κάνει μαθήματα δια ζώσης. Θα πρέπει να υπάρξει άμεσα μέριμνα του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να ισχύσει ό,τι ίσχυσε και για άλλες σεισμόπληκτες περιοχές σε σχέση με τη μοριοδότησή τους για την είσοδο στα πανεπιστήμια. Και για όλα τα παιδιά της περιοχής θα πρέπει να προτεραιοποιηθεί η δυνατότητα διά ζώσης μαθημάτων, ακόμα και σε οικίσκους για ένα διάστημα μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές.
Η πολιτεία οφείλει να σκύψει πάνω στα προβλήματα των ανθρώπων και της καθημερινότητάς τους, όχι ένα απλό πέρασμα, μια τσικουδιά και μετά να τους ξαναδεί μετά από ένα – ενάμισι χρόνο. Το κύριο για την περιοχή είναι να μην εγκαταλειφθεί και να μην ερημώσει. Και θα δώσουμε μαζί τη μάχη για να το καταφέρουμε.