Φρένο στην εκλογολογία προσπαθεί να βάλει το Μαξίμου
Νάρκη στα θεμέλια της κυβέρνησης θεωρεί το Μέγαρο Μαξίμου την παρατεινόμενη εκλογολογία και επιχειρεί να βάλει φρένο στις σχετικές συζητήσεις. Συζητήσεις που ως έναν βαθμό εκπορεύονται μέσα από την κυβερνητική παράταξη, γεγονός που προσδίδει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στην υπόθεση.
Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στο επιτελείο του πρωθυπουργού για τη σεναριολογία είναι το ότι κρίθηκε αναγκαίο να παρέμβει –για μία ακόμη φορά– ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου χαρακτήρισε άκυρη και άκαιρη τη συζήτηση περί προσφυγής στις κάλπες και επανέλαβε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας.
Το βέβαιο είναι ότι, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα στη χώρα αλλά και ειδικότερα στη Νέα Δημοκρατία, θα χρειαστεί να το επαναλάβει κι άλλες φορές στο μέλλον. Κι αυτό διότι σε ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας έχει παγιωθεί η αίσθηση ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν νωρίτερα από το κανονικό. Κάτι που συμμερίζονται, για τους δικούς τους λόγους, και τα περισσότερα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οπότε η συζήτηση ως προς τον χρόνο των εκλογών θα έρχεται και θα επανέρχεται στο προσκήνιο τους επόμενους μήνες. Μέχρις ότου… δικαιωθεί η προφητεία!
Παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους σημειώνουν πως τα σενάρια που ανακυκλώνονται περί πρόωρων εκλογών βλάπτουν πολλαπλώς την κυβέρνηση.
Πρώτον, λειτουργούν αποπροσανατολιστικά τόσο για τους υπουργούς / υφυπουργούς όσο και για τους επικεφαλής των Δημόσιων Φορέων και Οργανισμών. Οι μεν υπουργοί ρίχνουν την ένταση των προσπαθειών τους και στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς τις εκλογικές τους περιφέρειες. Οι δε κρατικοί αξιωματούχοι κάνουν δεύτερες σκέψεις ως προς το έργο που πρέπει να φέρουν σε πέρας, υπό το κράτος της αβεβαιότητας που προκαλεί το ενδεχόμενο των εκλογών.
Δεύτερον, η αίσθηση ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να προσφύγει άμεσα στη λαϊκή εντολή εκλαμβάνεται (κατά τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη) ως αδυναμία από ορισμένες κατηγορίες και ομάδες του πληθυσμού της χώρας. Συνδικαλιστικές οργανώσεις θεωρούν ότι είναι η «κατάλληλη στιγμή» να θέσουν τα πιο «ακραία» αιτήματά τους, με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση, έχοντας μπροστά της τον σκόπελο των εκλογών, θα υποκύψει στις απαιτήσεις (πιέσεις) τους.
Τρίτον, όσο συνεχίζονται τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο κ. Μητσοτάκης χάνει το προνόμιο του αιφνιδιασμού στην περίπτωση που χρειαστεί (αποφασίσει) να προκηρύξει εκλογές πριν από το τέλος της συνταγματικής προθεσμίας.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ