“Δελφίνος” ο Δένδιας, προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα στη ΝΔ

“Δελφίνος” ο Δένδιας, προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα στη ΝΔ

Ως υπουργός Εξωτερικών έχει ανεβάσει τις μετοχές του εντός και εκτός Ελλάδας
-Ανησυχεί ο Μητσοτάκης – Οργισμένος ο Σαμαράς

Ισχυρές αναταράξεις και συζητήσεις –όχι μόνο στα ενδότερα της Νέας Δημοκρατίας– εξακολουθεί να προκαλεί η δυναμική παρέμβαση του Ν. Δένδια στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις. Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι με την –κατά πολλούς– απροσδόκητα σθεναρή στάση που τήρησε στην υπόθεση με τον βουλευτή Κ. Μπογδάνο όχι μόνο ανέβασε τις μετοχές του στο εγχώριο πολιτικό χρηματιστήριο, αλλά ταυτόχρονα ενέγραψε υποθήκες για το μέλλον.

Με την τοποθέτησή του στη Βουλή δεν αποδοκίμασε απλά τις ακραίες απόψεις του βουλευτή, αλλά παράλληλα έστειλε σαφές μήνυμα για το τι πραγματικά ο ίδιος πρεσβεύει, σε μια εμφάνιση που θύμιζε περισσότερο… εν δυνάμει αρχηγό!


Το ΥΠΕΞ… βγάζει «δελφίνους»!

Ούτε τα προσχήματα… από τον κ. Μητσοτάκη


Ως εκ τούτου, κοινή είναι η εκτίμηση ότι ο υπουργός Εξωτερικών επί της ουσίας έκανε ένα βήμα μπροστά, εγγράφοντας το όνομά του στην πρώτη θέση του καταλόγου με τους… υποψήφιους διαδόχους του Κυρ. Μητσοτάκη. Άλλωστε δεν αποτελεί μυστικό ότι ο κ. Δένδιας τρέφει υψηλές πολιτικές φιλοδοξίες, που φτάνουν μέχρι την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Είναι γνωστό επίσης ότι το 2016 εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο να κατέβει αντίπαλος του Κυρ. Μητσοτάκη, ωστόσο ο Β. Μεϊμαράκης είχε προβάδισμα και προτιμήθηκε τελικά εκείνος.

Ως υπουργός Εξωτερικών έχει αυξήσει σημαντικά το πολιτικό του κεφάλαιο, ιδίως μετά τη «σύγκρουσή» του με τον Μ. Τσαβούσογλου, και κατέχει εδώ και μήνες την πρώτη θέση από πλευράς δημοτικότητας μεταξύ των μελών της κυβέρνησης. Ο ίδιος πάντως, θορυβημένος ίσως από τις διαστάσεις που προσέλαβε η υπόθεση με τον Κ. Μπογδάνο και τις ερμηνείες που δόθηκαν και φοβούμενος μήπως όλα αυτά λειτουργήσουν σε βάρος του, έσπευσε να προβεί στις… αναγκαίες διευκρινίσεις. Συγκεκριμένα τόνισε, πρώτον, ότι προέβη στην αποδοκιμασία του Κ. Μπογδάνου σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, δεύτερον, ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στην απόφαση για την αποπομπή του και, τρίτον, ότι… υπουργό Εξωτερικών τον διόρισε ο Κυρ. Μητσοτάκης!

Οι ανησυχίες του κ. Δένδια ως προς τις αντιδράσεις (εντυπώσεις) που προκάλεσε η παρέμβασή του στη Βουλή είναι απόλυτα δικαιολογημένες, καθώς σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες οι… δυσαρεστημένοι εντός της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας είναι ανησυχητικά πολλοί. Κατ’ αρχάς ενοχλημένος και εκνευρισμένος είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης. Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Ένας εξ αυτών είναι ότι δημιουργήθηκε ευρέως η εντύπωση ότι η αποπομπή του Κ. Μπογδάνου δεν ήταν δική του επιλογή, αλλά κατέστη αναγκαία μετά την υψηλών τόνων αποδοκιμασία εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών. Ότι ουσιαστικά σύρθηκε στη συγκεκριμένη απόφαση, εκδοχή που για ευνόητους λόγους υιοθέτησε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την αντίδραση ακόμη και του… κ. Δένδια!

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ενοχλημένος και για έναν επιπλέον λόγο: Με τη στάση του ο υπουργός Εξωτερικών, έστω και άθελά του, πυροδότησε σενάρια για «δελφίνους», διαδοχές κ.ά., τα οποία θεωρεί και άκυρα πολιτικά και επιζήμια για την κυβέρνηση. Και αυτό είναι το τελευταίο που θα επιθυμούσε αυτήν τη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης. Παρά τις εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις ότι η μεταξύ τους συνεργασία είναι αγαστή, οι πληροφορίες περιγράφουν ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα. Η καχυποψία είναι αμοιβαία όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο αλλά και στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης, ο κ. Δένδιας φαινόταν να τηρεί μια πιο σκληρή γραμμή έναντι της Τουρκίας αλλά και σε επιμέρους ζητήματα που είχαν να κάνουν με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αντίθετη κατεύθυνση με τον κ. Δένδια κινείται διαχρονικά ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο οποίος διαφωνεί πλήρως με πτυχές της εξωτερικής πολιτικής. Οι εξελίξεις σχετικά με τον Κ. Μπογδάνο προκάλεσαν την έντονη δυσφορία του, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του έκανε λόγο για «ασόβαρα πράγματα», εστιάζοντας την κριτική του στους χειρισμούς κυρίως του κ. Δένδια. Όσο για την προοπτική ο τελευταίος στο μέλλον να διεκδικήσει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, το ενδεχόμενο αυτό –όπως τονίζουν συνομιλητές του– θα τον βρει κάθετα αντίθετο. Ωστόσο, το ένα βήμα μπροστά που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών ενόχλησε μια πτέρυγα της παράταξης, τα στελέχη της οποίας τον θεωρούν… κεντρώο και πολύ light για τα μέτρα τους!

Στην προκειμένη περίπτωση θεωρούν ότι αν ο κ. Δένδιας δεν είχε αντιδράσει τόσο έντονα ο κ. Μπογδάνος δεν θα είχε διαγραφεί και ότι ουσιαστικά ανάγκασε τον πρωθυπουργό να πάρει τη συγκεκριμένη απόφαση. Ως… άτυπος εκπρόσωπος της συγκεκριμένης πτέρυγας εμφανίσθηκε ο Άδ. Γεωργιάδης, ο οποίος την επομένη του «θερμού επεισοδίου» στη Βουλή σχολίασε με υπαινικτικό, αλλά άκρως αιχμηρό τρόπο: «Δεν μ’ αρέσει κανείς άλλος να υποδύεται τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης, δεν έχουμε άλλον». Ο κ. Γεωργιάδης έχει έναν επιπλέον λόγο να είναι απέναντι στον κ. Δένδια. Και αυτός έχει να κάνει με το γεγονός ότι πρόθεσή του είναι να διεκδικήσει την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας στη μετά Κυρ. Μητσοτάκη εποχή.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ