ΠΟΕΔΗΝ, ΕΚΑΒ, ΕΜΑΚ: Σε τρεις μήνες θα αποφασίσει το Συμβούλιο  της Επικρατείας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

ΠΟΕΔΗΝ, ΕΚΑΒ, ΕΜΑΚ: Σε τρεις μήνες θα αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Υπό τις αντιδράσεις πολιτών, που διαδήλωσαν με συνθήματα κατά του εμβολιασμού, συζητήθηκαν την Παρασκευή στην Ολομέλεια του ΣτΕ οι προσφυγές της ΠΟΕΔΗΝ, του Σωματείου Εργαζόμενων στο ΕΚΑΒ και των πυροσβεστών της ΕΜΑΚ κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Με βάση τον νόμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, που ψηφίσθηκε πρόσφατα, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και σε άλλες δημόσιες δομές υγείας που δεν επιθυμούσαν να εμβολιαστούν τέθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου σε αναστολή καθηκόντων.

Αυτό σημαίνει ότι σταματά η μισθοδοσία τους και η πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών, ενώ όταν θα επιστρέψουν στις θέσεις τους είναι πιθανόν να τοποθετηθούν σε άλλη θέση, αφού οι ανάγκες της υπηρεσίας θα έχουν διαφοροποιηθεί. Ιδιαίτερα για τους πυροσβέστες της ΕΜΑΚ, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός επιβλήθηκε με απόφαση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι προσφεύγοντες ζήτησαν την ακύρωση του νόμου με το εξής σκεπτικό: «Η θέσπιση της υποχρέωσης εμβολιασμού και μάλιστα με την απειλή κυρώσεων σε βάρος των εργαζομένων έρχεται σε ευθεία αντίθεση προς τις συνταγματικές διατάξεις, που προστατεύουν το θεμελιώδες δικαίωμα της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου και το δικαίωμα στην εργασία.

Επιπροσθέτως, η ΠΟΕΔΗΝ θεωρεί ότι παραβιάζονται διεθνείς συμβάσεις που αναγνωρίζουν και προστατεύουν το δικαίωμα του ατόμου να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να αποφασίζει χωρίς άμεσες ή έμμεσες πιέσεις για κάθε θέμα που άπτεται της υγείας του.

Επίσης ότι παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, καθώς δεν εξετάστηκε καν η λήψη ηπιότερων μέτρων, όπως η υποχρεωτική προσκόμιση διαγνωστικού τεστ, για όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν». Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ