Με βράχο από έκρηξη ηφαιστείου η πυραμίδα των Μάγια

Με βράχο από έκρηξη ηφαιστείου η πυραμίδα των Μάγια

Πριν από περίπου 1.500 χρόνια οι Μάγια κατασκεύασαν μια τεράστια πυραμίδα από βράχο που είχε εκτοξευθεί από ένα ηφαίστειο, σε μια έκρηξη που ήταν τόσο ισχυρή που πάγωσε τον πλανήτη, σύμφωνα με όσα ανακάλυψαν πρόσφατα επιστήμονες.

Γύρω στο 539 μ.Χ., στο σημερινό Σαν Αντρές του Ελ Σαλβαδόρ, η καλντέρα Ιλοπάνγκο εξερράγη, στο μεγαλύτερο η­φαιστειακό γεγονός στην Κε­ντρική Αμερική τα τελευταία 10.000 χρόνια, γνωστό ως έκρηξη Tierra Blanca Joven (TBJ). Το ηφαίστειο παρήγαγε ροές λάβας που εκτείνονταν για δεκάδες χιλιόμετρα και έβγαλε τόση τέφρα στην ατμόσφαιρα πάνω από την Κεντρική Αμερική που το κλίμα ψύχθηκε σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Λόγω της καταστροφικής δύναμης του ηφαιστείου, οι επιστήμονες πίστευαν ότι πολλοί από τους οικισμούς των Μάγια της περιοχής εγκαταλείφθηκαν, ενδεχομένως για αιώνες.

Όμως σε μια πρόσφα­τη ανάλυση μιας πυραμίδας των Μάγια, γνωστής ως Καμπάνα (Campana), ο Ακίρα Ιτσικάουα, αρχαιολόγος, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Κολοράντο (UCB), διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι επέστρεψαν στην περιοχή πολύ νωρίτερα, χτίζοντας το μνημείο δεκαετίες μόλις μετά την έκρηξη.

«Η νέα ανάλυση της πυραμίδας, που βρίσκεται περίπου 40 χλμ. από το ηφαίστειο, στην κοιλάδα Ζαποτιτάν, αποκάλυψε ε­πίσης ότι οι Μάγια ανακάτεψαν κομμένους λίθους και χώμα με κομμάτια που σκαλίστηκαν από τέφρα. Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη ότι ηφαιστειακή εκτίναξη χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή μιας πυραμίδας των Μάγια και θα μπορούσε να αντανακλά την πνευματική σημασία των ηφαιστείων στον πολιτισμό των Μάγια», δήλωσε ο ε­ρευνητής.

Η πυραμίδα Καμπάνα στηρίζεται πάνω σε μια πλατφόρμα που έχει ύψος σχεδόν 6 μέτρα, μήκος 80 μέτρα και πλάτος 55 μέτρα, ενώ η ίδια η πυραμίδα έχει ύψος περίπου 13 μέτρα. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει επίσης τέσσερις βεράντες και μία κεντρική σκάλα. Ήταν το πρώτο δημόσιο κτίριο που ανεγέρθηκε στην περιοχή Σαν Αντρές της κοιλάδας μετά την έκρηξη, η οποία θα έθαβε μεγάλο μέρος της κοιλάδας κάτω από σχεδόν μισό μέτρο στάχτης, σύμφωνα με τη μελέτη. Η ποσότητα της τέφρας στην πυραμίδα ήταν επίσης εκπληκτική.

Πριν από περίπου μια δεκαετία, ο αρχαιολόγος και καθηγητής του UCB, Πέισον, εντόπισε τέφρα σε έναν «λευκό δρόμο» –υπερυψωμένο– των Μάγια στην τοποθεσία Χόγια ντε Σερέν. «Η προϊσπανική αγροτική κοινότητα του Σερέν, που βρίσκεται επίσης στο Ελ Σαλβαδόρ, θάφτηκε σε μια ηφαιστειακή έκρηξη γύρω στο 600 μ.Χ. και είναι γνωστή ως η «Πομπηία της Αμερικής», εξήγησε ο Ιτσικά­ουα. Ωστόσο, η Καμπάνα είναι το πρώτο γνωστό μνημείο των Μάγια που περιλαμβάνει τέφρα ως δομικό υλικό. «Στο Σερέν η λευκή τέφρα μπορεί να θεωρήθηκε ότι είχε ισχυρή θρησκευτική ή κοσμολογική σημασία λόγω της ηφαιστειακής της προέλευσης και μπορεί να είχε παρόμοια σημασία στην πυραμίδα», σύμφωνα με τη μελέτη.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: naftemporiki.gr


Σχολιάστε εδώ