Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει 60.000 σιδηροδρομικές κάρτες στους νέους Ευρωπαίους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει 60.000 σιδηροδρομικές κάρτες στους νέους Ευρωπαίους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως θα παράσχει δωρεάν σιδηροδρομικά εισιτήρια σε 60.000 Ευρωπαίους ηλικίας από 18 έως 20 ετών, χάρη στο DiscoverEU. Οι αιτήσεις ανοίγουν αύριο, 12 Οκτωβρίου, το μεσημέρι και κλείνουν στις 26 Οκτωβρίου, το μεσημέρι, για μια περίοδο ταξιδιού το 2022, που θα είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας.

Ο Αντιπρόεδρος για τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε: «Τους τελευταίους 18 μήνες, σε ένα πραγματικό πνεύμα αλληλεγγύης, οι νέοι μας θυσιάστηκαν πολύτιμες νεανικές και καθοριστικές στιγμές της ζωής τους. Χαίρομαι που η Επιτροπή προσφέρει σήμερα μια ευρωπαϊκή αύξηση της κινητικότητας με τις 60.000 κάρτες τρένων. Αυτή η ευρωπαϊκή έκρηξη της κινητικότητας και των ευκαιριών θα ενισχυθεί περαιτέρω από το Erasmus+ και πολλές άλλες πρωτοβουλίες που έρχονται για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας το 2022 ».

Η Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, Mariya Gabriel, δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που ανοίγω αυτόν τον νέο γύρο DiscoverEU για να δώσω την ευκαιρία σε 60.000 νέους να ανακαλύψουν τον πλούτο της ηπείρου μας. Στο πνεύμα της Επιτροπής που όρισε το 2022 Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, το DiscoverEU επέστρεψε, μεγαλύτερο από ποτέ, με νέες ευκαιρίες στους νέους να πάρουν τρένο, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να διευρύνουν τη μάθησή τους, να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες τους και να συναντήσουν τους Ευρωπαίους ενώ ταξιδεύουν σιδηροδρομικά από τον Μάρτιο του 2022 ».

Αυτός ο κύκλος υποβολής αιτήσεων είναι ανοικτός σε νέους Ευρωπαίους που γεννήθηκαν από την 1η Ιουλίου 2001 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2003. Κατ ‘εξαίρεση, οι νέοι 19 και 20 ετών μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση μετά την αναβολή των γύρων τους λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Οι επιτυχόντες αιτούντες μπορούν να ταξιδέψουν μεταξύ Μαρτίου 2022 και Φεβρουαρίου 2023 για έως και 30 ημέρες. Καθώς η εξέλιξη της πανδημίας παραμένει άγνωστη, σε όλους τους ταξιδιώτες θα προσφέρονται ευέλικτες κρατήσεις μέσω ενός νέου ταξιδιωτικού πάσου για κινητά. Η ημερομηνία αναχώρησης μπορεί να αλλάξει μέχρι την ώρα της αναχώρησης. Οι κάρτες ταξιδιού για κινητά έχουν ισχύ ενός έτους. Η Επιτροπή συμβουλεύει όλους τους ταξιδιώτες να ελέγξουν τους πιθανούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς στο ReopenEU.

Οι νέοι με ειδικές ανάγκες ενθαρρύνονται έντονα να συμμετάσχουν στο DiscoverEU. Η Επιτροπή θα θέσει στη διάθεσή τους πληροφορίες και συμβουλές και θα καλύψει τα έξοδα ειδικής βοήθειας, όπως συνοδό άτομο, σκύλο βοήθειας κ.λπ.

Οι επιτυχόντες υποψήφιοι μπορούν να ταξιδέψουν μόνοι τους ή σε μια ομάδα έως πέντε ατόμων (όλα εντός του κατάλληλου ηλικιακού εύρους). Για να ενισχυθούν τα βιώσιμα ταξίδια – και έτσι να υποστηριχθεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, οι συμμετέχοντες στο DiscoverEU θα ταξιδεύουν κυρίως με σιδηρόδρομο. Ωστόσο, για να διασφαλιστεί η ευρεία πρόσβαση σε όλη την ΕΕ, οι συμμετέχοντες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, όπως πούλμαν ή πορθμεία, ή κατ ‘εξαίρεση, αεροπλάνα. Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι νέοι που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε νησιά έχουν επίσης την ευκαιρία να λάβουν μέρος.

Σε κάθε κράτος μέλος χορηγείται ένας αριθμός ταξιδιωτικών εισιτηρίων, με βάση τον πληθυσμό του, ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιστορικό

Η Επιτροπή ξεκίνησε το DiscoverEU τον Ιούνιο του 2018, μετά από πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ενσωματώθηκε επίσημα στο νέο πρόγραμμα Erasmus+ 2021-2027.

Το DiscoverEU συνδέει χιλιάδες νέους, δημιουργώντας μια κοινότητα σε όλη την Ευρώπη. Οι συμμετέχοντες που δεν είχαν συναντηθεί ποτέ πριν συνδέθηκαν στα κοινωνικά μέσα, αντάλλαξαν συμβουλές ή προσέφεραν τοπικές ιδέες, δημιούργησαν ομάδες για να ταξιδέψουν από πόλη σε πόλη ή έμειναν ο ένας στον τόπο του άλλου.

Το 2018-2019, 350.000 υποψήφιοι υπέβαλαν αίτηση για συνολικά 70.000 διαθέσιμα ταξιδιωτικά δελτία: Το 66% των υποψηφίων ταξίδεψε για πρώτη φορά με τρένο εκτός της χώρας διαμονής τους. Για πολλούς, ήταν επίσης η πρώτη φορά που ταξίδευαν χωρίς γονείς ή συνοδούς ενηλίκων και η πλειοψηφία δήλωσε ότι είχαν γίνει πιο ανεξάρτητοι. Η εμπειρία DiscoverEU τους έδωσε καλύτερη κατανόηση των άλλων πολιτισμών και της ευρωπαϊκής ιστορίας. Επίσης, έχει βελτιώσει τις δεξιότητές τους στην ξένη γλώσσα. Τα δύο τρίτα δήλωσαν ότι δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν το ταξιδιωτικό τους δελτίο χωρίς το DiscoverEU.

Από το 2018, οι πρώην και οι υποψήφιοι ταξιδιώτες DiscoverEU αποτελούν πλέον μια ποικίλη και αφοσιωμένη κοινότητα που συναντιέται εντός και εκτός σύνδεσης για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να γίνουν Πρεσβευτές DiscoverEU για να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία. Ενθαρρύνονται επίσης να επικοινωνήσουν με τους ταξιδιώτες στην επίσημη ομάδα DiscoverEU online για να μοιραστούν εμπειρίες και να ανταλλάξουν συμβουλές, ιδιαίτερα για πολιτιστικές εμπειρίες ή για το πώς να ταξιδεύουν ψηφιακά και βιώσιμα.

Για να υποβάλουν αίτηση, οι επιλέξιμοι υποψήφιοι πρέπει να ολοκληρώσουν ένα κουίζ πολλαπλών επιλογών σχετικά με τις γενικές γνώσεις σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες πρωτοβουλίες της ΕΕ που απευθύνονται σε νέους. Μια πρόσθετη ερώτηση καλεί τους αιτούντες να κάνουν μια εκτίμηση για το πόσα άτομα υποβάλλουν αίτηση σε αυτόν τον γύρο. Όσο πιο κοντά είναι η εκτίμηση στη σωστή απάντηση, τόσο περισσότερα μόρια παίρνει ο αιτών. Αυτό θα επιτρέψει στην Επιτροπή να κατατάξει τους αιτούντες. Η Επιτροπή θα προσφέρει ταξιδιωτικές κάρτες στους αιτούντες μετά την κατάταξή τους, μέχρι να εξαντληθούν τα διαθέσιμα εισιτήρια.

paron.gr με πληροφορίες απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Σχολιάστε εδώ