Γιώργος Ιωακειμίδης στο “Π”: Ζητάμε τα αυτονόητα, να μπορούν οι δήμοι να τρέξουν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα…

Γιώργος Ιωακειμίδης στο “Π”: Ζητάμε τα αυτονόητα, να μπορούν οι δήμοι να τρέξουν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα…

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ
Δημάρχου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη,
Μέλους ΔΣ ΚΕΔΕ, Επικεφαλής της «Νέας Αυτοδιοίκησης»


Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από το τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ και οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης προσπαθούν να βάλουν σε σειρά προτεραιότητας ζητήματα, προβλήματα και στόχους διεκδίκησης, προκειμένου να τα αναδείξουν στις διήμερες εργασίες του, με την προσδοκία μιας καλύτερης επανεκκίνησης των δήμων τους στη μετασυνεδριακή εποχή.

Εμείς, ως «Νέα Αυτοδιοίκηση», επιλέξαμε να καταθέσουμε και να αναδείξουμε εκ νέου από το βήμα του Συνεδρίου όλα όσα από καιρό λέμε, δηλαδή αυτά που εξακολουθούν να βραχυκυκλώνουν τη λειτουργία των δήμων μας και να δυσκολεύουν τις προσπάθειες του έργου μας, εξαιτίας αιτιών και λόγων που αναλύονται παρακάτω.

Η υποστελέχωση των δήμων
Οι ελλείψεις που υπάρχουν σχεδόν στο σύνολο των δημοτικών υπηρεσιών των δήμων της χώρας είναι μεγάλες και τα προβλήματα που προκύπτουν αγγίζουν πολλές κατευθύνσεις. Από τη μεγάλη καθυστέρηση του οποιουδήποτε έργου μέχρι την υπερφόρτωση των ήδη υπαρχόντων εργαζομένων με μεγάλο όγκο εργασιών, αφού καλούνται να διαχειριστούν επιπρόσθετες ευθύνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το χρόνο ολοκλήρωσης ενός έργου. Με την υποστελέχωση των δήμων, τα αποτελέσματα στις όποιες παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα ή συντήρησης έργων αργούν να έρθουν και φυσικά την τελική ευθύνη πιστώνονται οι δήμαρχοι. Το πρόβλημα είναι παλιό, συνεχίζει να υπάρχει και η κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να δώσει άμεσες λύσεις.

Το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»
Σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αυτό εξακολουθεί να παραμένει σε στασιμότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους δήμους μας. Είχαμε την υπόσχεση από το αρμόδιο υπουργείο ότι το θέμα θα λυνόταν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, όμως αυτό δεν συνέβη και επειδή ο αυτοδιοικητικός χρόνος ήδη ξεπέρασε το 50% της τρέχουσας τετραετίας διερωτώμαι: Πότε θα έχουμε τις εγκρίσεις και πότε θα προλάβουμε να βάλουμε αυτά τα έργα σε τροχιά υλοποίησης; Θέλω να πιστεύω ότι στις εργασίες του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών θα είναι σε θέση να δώσει άμεσο τέλος στην ιδιαίτερα σοβαρή αυτή εκκρεμότητα, που είναι αλήθεια ότι παρατράβηξε.

Το Ταμείο Ανάκαμψης
Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο η παράταξή μας έγκαιρα κατέθεσε στην κυβέρνηση και στην ΚΕΔΕ τεκμηριωμένη πρόταση για τη σύνδεσή του με τους δήμους, όλες οι ενδείξεις είναι ότι τελικά η Αυτοδιοίκηση θα μείνει εκτός νυμφώνος.

Η ισχυρότερη ένδειξη για την εξέλιξη αυτή προέρχεται από το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022, που πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή. Σε εποχή που οι ανάγκες και υποχρεώσεις των δήμων, εν μέσω της πανδημίας, είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες, αυτό δεν αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και όχι μόνο! Διατυπώνεται η εκτίμηση ότι το 2022 οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα διαμορφώσουν πλεόνασμα 149 εκατ. ευρώ! Πρόκειται για έναν υπέρμετρα υψηλό στόχο, τη στιγμή που για το 2021, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, οι ΟΤΑ φαίνεται να έχουν καταγράψει έλλειμμα ύψους 127 εκατ. ευρώ, λόγω υψηλότερων δαπανών εξαιτίας του κορονοϊού. Το δε προϋπολογισθέν πλεόνασμα δεν φαίνεται να προκύπτει ούτε καν από ενίσχυση της τακτικής επιχορήγησης. Και το σημαντικότερο; Οι δήμοι δεν φαίνεται να καρπώνονται τίποτα από τους αυξημένους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που φέτος ανέρχονται στο 1,2 δισ. ευρώ, ή έστω από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, για το οποίο όλες οι προσδοκίες –ιδιαίτερα της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΚΕΔΕ– υποβιβάστηκαν σε επίπεδο… ονειροπλασίας!

Επανακαθορισμός αρμοδιοτήτων και Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων
Πέρασαν δύο χρόνια από τη νέα κοινοβουλευτική και αυτοδιοικητική περίοδο και ακόμη να δούμε συγκροτημένη παρέμβαση για τη ριζική αποκέντρωση του κράτους και τη δημιουργία πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η σημερινή πλειοψηφία της ΚΕΔΕ είχαν συμπεριλάβει στις προγραμματικές θέσεις τους αυτές τις εξαγγελίες.

Συγκροτήθηκε μάλιστα επιτροπή υπό τον καθηγητή Ξεν. Κοντιάδη, η οποία πρότεινε τη μεταφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση σημαντικών λειτουργιών και αρμοδιοτήτων στα πεδία της υγείας και της εκπαίδευσης, δίχως μέχρι και αυτήν τη στιγμή να υπάρχει εξέλιξη.

Η σοβαρή αυτή εκκρεμότητα προφανώς είναι και η αιτία που δεν έχει αναθεωρηθεί ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, με αποτέλεσμα να ισχύει σήμερα ο παλιός, ο οποίος σε πολλά σημεία του έχει ξεπεραστεί από τον ισχύοντα για την Αυτοδιοίκηση νόμο.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: toaerodromio.gr


Σχολιάστε εδώ