Γιάννης Κωνσταντάτος στο “Π”: Προστατέψαμε τον Υμηττό μας

Γιάννης Κωνσταντάτος στο “Π”: Προστατέψαμε τον Υμηττό μας

Του
ΓΙΑΝΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΥ
Δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης


Φέτος ήταν μια καταστροφική περίοδος για τον δασικό πλούτο της χώρας. Καταστροφικές πυρκαγιές κατέκαψαν παρθένα δάση στην Αττική, μειώνοντας κατά πολύ το δασικό μας απόθεμα.

Στην αντίθετη πλευρά, ένας από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής, που περιβάλλεται με πάνω από το 10% του πληθυσμού της Ελλάδας, ο Υμηττός, έχει αναπτύξει μέσω του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού ένα μεγάλο δίκτυο προστασίας, με κύριο άξονα την πρόληψη.

Από την πρώτη στιγμή, με τους συνεργάτες μου παρουσιάσαμε σε όλους του αρμόδιους φορείς τους βασικούς άξονες της πολιτικής που ακολουθούμε απαρέγκλιτα τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτοί είναι όπως:

1.Θωράκιση Υμηττού.
2.Ανάδειξη του Υμηττού σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς.
3.Ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης.
4.Έξυπνος Υμηττός.
5.Πολιτική Προστασία και εθελοντισμός.

Άμεσα, ειδικευμένη ομάδα ξεκίνησε να υλοποιεί το πρόγραμμα, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα προστασίας, πρόληψης και εθελοντισμού.

Φέτος, όπως και πέρσι, από το ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου, συνεργεία του ΣΠΑΥ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία έχουν συντηρήσει 18 χιλιόμετρα κρίσιμων δασικών δρόμων του Υμηττού προκειμένου τα πυροσβεστικά οχήματα να έχουν άμεση πρόσβαση σε εστίες πυρκαγιών.

Παράλληλα συντηρήθηκαν όλα τα αντλιοστάσια που τροφοδοτούν τα υδροβόλα, τα οποία καταβρέχουν δασικές εκτάσεις τις ξηρές ημέρες του καλοκαιριού, ενώ έχει επισκευαστεί και συντηρηθεί το σύνολο των δεξαμενών νερού στον Υμηττό.

Επίσης τοποθετήθηκαν, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, νέα πυροφυλάκια και υδατοδεξαμενές ειδικού τύπου, οι οποίες είναι προσβάσιμες από τα ελικόπτερα πυρόσβεσης τύπου Erickson.

Τέλος, καθ’ όλη την καλοκαιρινή περίοδο, με οργανωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πυκνώσαμε τις τάξεις των εθελοντών δασοπροστασίας με νέους εθελοντές, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν και ενημερώθηκαν για τον κρίσιμο ρόλο του εθελοντισμού στον τομέα της πρόληψης δασικών πυρκαγιών.

Θα ήθελα επίσης ιδιαιτέρως να αναφερθώ στις εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης του Υμηττού, οι οποίες στέκονται ακοίμητοι φρουροί, προστατεύοντας τα δάση μας.

Τα τελευταία δύο χρόνια τους έχουμε παραδώσει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας ώστε να συνδράμουν την Πυροσβεστική με όλες τους τις δυνάμεις και προπάντων με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος στο σύνολο του Υμηττού αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία από το πρώτο λεπτό 18 δασικές πυρκαγιές, οι οποίες λόγω του σχεδιασμού πρόληψης του ΣΠΑΥ και φυσικά της Πυροσβεστικής δεν πήραν έκταση.

Τον επόμενο μήνα, σε περιβαλλοντικό φόρουμ που θα οργανώσει ο ΣΠΑΥ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, θα καταθέσουμε στην Πολιτεία τις συνολικές προτάσεις μας για τις αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου που πρέπει να γίνουν για την προστασία των δασών αλλά και μια δέσμη δοκιμασμένων μέτρων πρόληψης, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον μεγάλες καταστροφές όπως αυτές που ζήσαμε πριν από δύο περίπου μήνες στα δάση μας.

Ποιος είναι ο ΣΠΑΥ
Ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) ιδρύθηκε το 1992 με σκοπό την προστασία του οικοσυστήματος του Υμηττού και την ανάπτυξή του ως πνεύμονα πρασίνου.

Για την εκπλήρωση των σκοπών του ο ΣΠΑΥ εκτελεί μια σειρά δράσεων, όπως εργασίες απομάκρυνσης χόρτων, σκουπιδιών και κάθε εύφλεκτης ύλης, συντηρήσεις συστημάτων πυρόσβεσης, συντηρήσεις και καθαρισμούς δασικών οδών, επισκευές πυροφυλακίων και παρατηρητηρίων, εθελοντικές αναδασώσεις και πληθώρα δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για τον Υμηττό.

Ο ΣΠΑΥ, με πρόεδρο τον Γιάννη Κωνσταντάτο, είναι ο μεγαλύτερος σύνδεσμος σκοπού της xώρας και απαρτίζεται από τους Δήμους Αγίας Παρασκευής, Βύρωνα, Ζωγράφου, Κρωπίας, Παιανίας, Γλυφάδας, Παπάγου – Χολαργού, Καισαριανής, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Ηλιούπολης και Ελληνικού – Αργυρούπολης.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ