Τι προβλέπει η Κομισιόν για την παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς – Τα στοιχεία για την Ελλάδα
Μεγάλη μείωση της παραγωγής επιτραπέζιας (βρώσιμης) ελιάς προβλέπει η Κομισιόν στην πρόβλεψή της για την καλλιεργητική περίοδο 2021/22 λόγω της ξηρασίας και της απώλειας εκτάσεων καλλιεργούμενης γης. Ενδεικτικά, στην Ισπανία που είναι από τις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγικές χώρες, η συγκομιδή επιτραπέζιας ελιάς δύσκολα πρόκειται να ξεπεράσει τους 489.000 τόνους που μεταφράζεται σε μείωση 10,4% σε σχέση με πέρυσι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέλυσε ο ιστότοπος Olivenews.gr, την εμπορική περίοδο 2020/21 η παραγωγή μέσα στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 10% στους 848.000 τόνους. Ωστόσο η μεγάλη μείωση στις 3ες χώρες εκτός Ε.Ε. της τάξης του 15% στους 1.854.000 τόνους τελικά οδήγησε την παγκόσμια παραγωγή σε σημαντική μείωση κατά 9% στους 2.702.000 τόνους. Τα στοιχεία αυτά, με την παραγωγή των τρίτων χωρών (κυρίως Αίγυπτος, Τουρκία, Μαρόκο κ.λπ.) να είναι υπερδιπλάσια της ευρωπαϊκής υπενθυμίζουν το άρθρο του Ελιά & Ελαιόλαδο στο τεύχος 96 για το Μουσουλμανικό τόξο που συνεχώς επεκτείνεται.
Σχεδιάγραμμα 1 : Η παγκόσμια παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς από την περίοδο 2015/16 έως την 2020/21
Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις σε σύγκριση με το μέσο όρο 5ετίας, βλέπουμε ότι η παραγωγή της 2020/21 κινήθηκε κάτω από αυτόν, με τις τρίτες χώρες να επιβεβαιώνουν τις σημαντικές τους απώλειες στην παραγωγή.
Όσον αφορά τις κύριες ελαιοπαραγωγές χώρες, η χώρα μας καταγράφει αύξηση κατά 4%, με την παραγωγή να ανέρχεται στους 230.000 τόνους συνολικά (έναντι 222.000 πέρυσι). Συνολικά είναι η δεύτερη χώρα σε παραγωγή εντός Ε.Ε., με την Ισπανία να φτάνει τους 546 χιλ. τόνους. Ιταλία και Πορτογαλία εμφάνισαν πτωτικές τάσεις (ειδικά η δεύτερη).
Σχεδιάγραμμα 2: Η παραγωγή των κύριων ελαιοπαραγωγών χωρών της Ε.Ε.
Όπως προκύπτει και από το σχεδιάγραμμα 2, αξίζει να σημειωθεί πως μόνο η Ελλάδα διατηρήθηκε πάνω από το μέσο όρο παραγωγής της 5ετίας.
Οι εκτιμήσεις για την περίοδο 2021/22
Αναφορικά με την περίοδο 2021/22, στο μέτωπο της Επιτραπέζιας Ελιάς εκτιμάται μεγάλη μείωση της παραγωγής. Η ξηρασία και η απώλεια εκτάσεων καλλιεργούμενης γης είναι τα κύρια αίτια. Για παράδειγμα, στη χώρα αναφοράς την Ισπανία, η παραγωγή δύσκολα πρόκειται να ξεπεράσει τους 489.000 τόνους (10,4%) λιγότερη από πέρυσι).
Πηγές: olivenews.gr, European Commission