“Λευκός καπνός” για μίνιμουμ παγκόσμιο εταιρικό φόρο 15% – Συμφώνησαν 136 χώρες

“Λευκός καπνός” για μίνιμουμ παγκόσμιο εταιρικό φόρο 15% – Συμφώνησαν 136 χώρες

Συμφωνία επετεύχθη μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη και συνολικά σχεδόν 140 χωρών ανά τον κόσμο, την Παρασκευή, για τη θέσπιση μίνιμουμ παγκόσμιου εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 15%.

Πρόκειται για τεράστια στροφή για μικρότερες οικονομίες, όπως εκείνη της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, οι οποίες προσήλκυαν πολυεθνικές εταιρείες σε μεγάλο βαθμό λόγω χαμηλών φορολογικών συντελεστών.

“Η συμφωνία – σταθμός, στην οποία κατέληξαν 136 χώρες και αυτόνομες κρατικές οντότητες οι οποίες αντιπροσωπεύουν άνω του 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ, θα οδηγήσει στην επιστροφή 125 δισ. δολαρίων κερδών τα οποία προσπορίζονται οι 100 μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές επιχειρήσεις στον κρατικό κορβανά χωρών σε όλο τον κόσμο, διασφαλίζοντας ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες θα πληρώνουν ένα δίκαιο μερίδιο σε φόρους  στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται και στις οποίες παράγουν κέρδη”, αναφέρει στην ανακοίνωση της συμφωνίας από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ποιοι δεν έχουν συμφωνήσει

Την παγκόσμια συμφωνία, η οποία κάνει δυσκολότερη την ύπαρξη “φορολογικών παραδείσων” και την φοροαποφυγή έχουν εγκρίνει μέχρι στιγμής 136 χώρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΟΣΑ.

Τέσσερις χώρες – Κένυα, Νιγηρία, Πακιστάν και Σρι Λάνκα – δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει στο νέο φορολογικό πλαίσιο.

Το 2022 η υπογραφή της συμφωνίας, το 2023 (;) η εφαρμογή

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το χρονοδιάγραμμα το οποίο συμφωνήθηκε περιλαμβάνει υπογραφή της συμφωνίας εντός του 2022, με έναρξη εφαρμογής του νέου καθεστώτος σε διεθνή κλίμακα το 2023.

Με πληροφορίες απο το capital.gr


Σχολιάστε εδώ