Μικρά οικονομικά

Μικρά οικονομικά

Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο τον Ιούλιο του 2021 παρουσίασε αύξηση 13,3% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020 και αύξηση 1% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021.

Πριν ακόμη χτιστούν, γίνονται α­νάρπαστες οι κατοικίες στην έ­κταση του Ελληνικού! Είτε είναι διαμερίσματα είτε βίλες, οι προκαταβολές έχουν ήδη δοθεί για την απόκτηση της συντριπτικής πλειονότητάς τους, σύμφωνα με τη Lamda Development.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank, έχουν απορροφήσει από την ΕΚΤ συνολική ρευστότητα ύψους 47 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του οίκου S&P Global Ratings για τον ελληνικό χρηματοπιστωτικό κλάδο Γκόκσενιν Καράγκοζ, οι ελληνικές τράπεζες θα στραφούν στον δανεισμό μέσω repos, αρκεί το επενδυτικό κλίμα να παραμείνει θετικό.

Μόνο από τους φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα εισπράττονται πάνω από 4 δισ. ευρώ τον χρόνο, χωρίς να υπολογίζεται ο ΦΠΑ. Στην Ελλάδα η ηλεκτρική ενέργεια έχει ΦΠΑ 6%, σε α­ντίθεση με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης που είναι στο 24%!

Με βάση έρευνα της διαΝΕΟσις, η Ελλάδα θα μπορούσε να εισπράττει από την κρουαζιέρα 1,3 δισ. ευρώ.

Σας ενδιαφέρει… Επτά στους δέκα εργαζομένους δηλώνουν ότι αγαπούν τη δουλειά τους, ποσοστό που μειώνεται στο 47% μεταξύ των νεότερων. Αντίστοιχα, σε ποσοστό 67% δηλώνουν ότι αγαπούν την εταιρεία τους, ποσοστό που μεταξύ των νεότερων εργαζομένων δεν ξεπερνά και πάλι το 47%.

Τα πλοία της ακτοπλοΐας μας αρχίζουν να γερνούν επικίνδυνα. Το 2030 το 74% του ακτοπλοϊκού στόλου θα είναι ηλικίας άνω των 30 ετών. Το κόστος της πλήρους αντικατάστασης του στόλου, σε βάθος χρόνων, με νέα πλοία μηδενικών εκπομπών άνθρακα α­νέρχεται σε 11 δισ. ευρώ. Το τελευταίο νεότευκτο πλοίο που ήρθε στην ελληνική ακτοπλοΐα ήταν το «Blue Star Patmos» του Ομίλου Attica, το οποίο παραλήφθηκε από τα Ναυπηγεία της Κορέας.

Όλα ακριβαίνουν… Σειρά έχουν βασικά οικοδομικά υλικά. Τον Αύγουστο οι ανατιμήσεις ήταν μέχρι και 16,3% σε ετήσια βάση. Μια γεύση δίνει το κόστος του σιδήρου οπλισμού και των σωλήνων χαλκού, που αυξήθηκαν κατά 16,3% και 16,4% αντίστοιχα.

Κι άλλο πρόβλημα ανάβει φωτιές στον Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για την εκτίναξη των φοιτητικών ενοικίων, όπου οι αυξήσεις είναι πάνω από 40%! Και ήδη έχουν ξεσπάσει αντιδράσεις, με τους φοιτητές στους δρόμους. Τον Ιούλιο οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 12%, καταγράφοντας τον 19ο μήνα ανόδου, ενώ τον Αύγουστο τα ενοίκια έκαναν άλμα 35%!

Οι 3 στους 4 Έλληνες (75%) έκαναν τουλάχιστον μία online αγορά το εξάμηνο. Συγκεκριμένα, οι Έλληνες ξόδεψαν κατά μέσο όρο 805,6 ευρώ σε ηλεκτρονικές αγορές το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου. Ο δημοφιλέστερος τρόπος πληρωμής παραμένει η αντικαταβολή, την οποία επιλέγουν οι 2 στους 3 καταναλωτές.

Οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων το 2021 αυξήθηκαν κατά 50%! Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι μέχρι και το 2027, αν δεν αλλάξει κάτι στις μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας, οι τιμές των ακινήτων θα τρέχουν με ρυθμούς 4% – 5% χωρίς να δημιουργηθεί «φούσκα».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ