Γαλλικό ΥΠΕΞ: Η συμφωνία με την Ελλάδα αφορά στην «επικράτεια» των δύο κρατών
Η αμυντική συμφωνία που επιτεύχθηκε πρόσφατα μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας αφορά στην επικράτεια και των δύο κρατών, διευκρίνισε σε γραπτή απάντηση στο EURACTIV Γαλλίας το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Η EURACTIV Γαλλίας επικοινώνησε με το ΥΠΕΞ της χώρας και ρώτησε εάν η συμφωνία με την Ελλάδα και συγκεκριμένα το άρθρο 2, καλύπτει επίσης και την ελληνική ΑΟΖ.
Από την απάντηση συμπεραίνεται ότι το Παρίσι εστιάζει μόνο στην επικράτεια, δηλαδή το έδαφος και τα χωρικά ύδατα, και δεν περιλαμβάνει την ΑΟΖ.
«Γαλλία και Ελλάδα υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 στο Παρίσι. Αυτή η συμφωνία στοχεύει στη εμβάθυνση και τη διάρθρωση της μακροπρόθεσμης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και αφορά στην επικράτεια και των δύο κρατών. Οι διατάξεις της ισχύουν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», υπογράμμισε το γαλλικό ΥΠΕΞ στην απάντησή του.
Την Πέμπτη (7 Οκτωβρίου) αναμένεται να ψηφιστεί στην ολομέλεια της Βουλής η κύρωση της συμφωνίας για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας με την αξιωματική αντιπολίτευση να δηλώνει ότι θα την καταψηφίσει λόγω της ασάφειας του άρθρου 2.
Από την απάντηση του γαλλικού ΥΠΕΞ, η EURACTIV επίσης συμπεραίνει ότι οι φόβοι του ΣΥΡΙΖΑ περί πιθανότητας εμπλοκής της Ελλάδας σε γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Σαχέλ δεν ευσταθούν, καθώς το Σαχέλ δεν αποτελεί μέρος της γαλλικής επικράτειας.
Εδώ και πάνω από 8 χρόνια, η Γαλλία διατηρεί αποστολή 5.000 στρατιωτών στην περιοχή του Σαχέλ στην Αφρική με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την εξάπλωση οργανώσεων όπως αυτών της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους.
Εκνευρισμός Στόλτενμπεργκ
Παράλληλα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ άφησε αιχμές εμμέσως κατά της ελληνογαλλικής συμφωνίας και άμεσα εναντίον των χωρών που επιδιώκουν να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή άμυνα.
«Καταλαβαίνω ότι η Γαλλία είναι απογοητευμένη», είπε σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν της Ουάσινγκτον, αναφερόμενος στην ακύρωση του συμβολαίου για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία.
«Αυτό στο οποίο δεν πιστεύω είναι οι προσπάθειες να κάνουμε κάτι εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ ή να ανταγωνιστούμε ή να αντιγράψουμε το ΝΑΤΟ, επειδή το ΝΑΤΟ παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος, το θεμέλιο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και επίσης για την ασφάλεια της Βόρειας Αμερικής», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ.
Πηγή: euroactive.gr