Γιώργος Κατρούγκαλος: Δεν είμαστε αντίθετοι, ζητάμε τη βελτίωση της συμφωνίας με τη Γαλλία για να την ψηφίσουμε

Γιώργος Κατρούγκαλος: Δεν είμαστε αντίθετοι, ζητάμε τη βελτίωση της συμφωνίας με τη Γαλλία για να την ψηφίσουμε

Με αφορμή την επικείμενη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών Αρχηγών και την ψήφιση της Συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας, για τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας σε ασφάλεια και άμυνα, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στις Αλεξάνδρα Βουδούρη και Αθηνά Κορλίρα.

«Δεν είμαστε αντίθετοι, ζητάμε τη βελτίωση της συμφωνίας με τη Γαλλία για να την ψηφίσουμε. Είναι αδιαμφισβήτητο το ότι θα πρέπει να έχουμε μια στενή στρατηγική σχέση με τη Γαλλία που θα πάρει και τη μορφή μιας αμυντικής συμφωνίας. Εμείς ξεκινήσαμε τη διαπραγμάτευση. Για να είναι όμως ωφέλιμη πρέπει να προστατεύει τα συμφέροντά μας και να μη δημιουργεί ζημιά στην εξωτερική πολιτική».

Για τον κ. Κατρούγκαλο «η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής δεν έχει αναφορά ούτε στην οριοθετημένη με την Αίγυπτο ΑΟΖ ούτε σε αυτήν που έχουμε εμείς ορίσει στο Αιγαίο».

Πρόσθεσε δε ότι «αν ήταν επαρκής η Συνθήκη της Λισαβόνας θα αρκούσε μια απλή παραπομπή σε αυτήν».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ενστάσεις που έχουν διατυπώσει και άλλοι πολιτικοί εκτός ΣΥΡΙΖΑ, γνώστες και της νομικής πλευράς του θέματος, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Βασική μας αντίρρηση είναι ότι δεν προστίθεται κάτι στη Συνθήκη της Λισαβόνας, με αυτή τη συμφωνία. Αντιθέτως, με τη ρητή μνεία της επικράτειας αποδυναμώνεται σε ένα βαθμό η δυνατότητά μας να ζητήσουμε αρωγή από τη Γαλλία. Εξάλλου, αν καλυπτόμασταν σε ότι αφορά στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα, θα αρκούσε μια ρηματική διακοίνωση», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ για επιστροφή σε εποχές Γιάννου Παπαντωνίου και Άκη Τσοχατζόπουλου σε ότι αφορά στα εξοπλιστικά, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «θλιβερά γεγονότα στις προμήθειες» υπογραμμίζοντας ότι «μετά από αυτά συμφωνήθηκε ότι κάθε προμήθεια θα πρέπει να έχει στο εξής τη σύμφωνη γνώμη των Ενόπλων Δυνάμεων και να περνά από τέσσερα στάδια, ξεκινώντας από τους Αρχηγούς των Επιτελείων και καταλήγοντας στο Συμβούλιο Άμυνας. Ενώ αυτό έγινε με τις φρεγάτες που είχαν ενταχθεί σε μια στέρεα στρατηγική, δεν έγινε ούτε με τα Rafale ούτε με όλες τις άλλες προμήθειες. Το συνδυάζουμε με τη λογική που ακολουθεί η κυβέρνηση με τις απευθείας αναθέσεις».

Τέλος, σχολιάζοντας το κρεσέντο επιθετικής ρητορικής από την πλευρά της Τουρκίας, είπε: «Πρόκειται για μια στάση που υπηρετεί μια αναθεωρητική στρατηγική που παραμένει σταθερή τα τελευταία χρόνια και εκδηλώνεται με μια επιθετικότητα. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς. Το ένα βήμα είναι να έχουμε μια σημαντική αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Η λύση όμως μπορεί να δοθεί μόνο μέσω της διπλωματίας. Το βασικό ζητούμενο είναι πως θα εμπλέξουμε μια δύναμη που δεν επιθυμεί να συζητήσει με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

Και κατέληξε: «Αν δεν αξιοποιήσουμε τη δύναμη της συμμετοχής μας στην ΕΕ, θα διαιωνίζεται μια κατάσταση χωρίς να αποβαίνει σε όφελός μας».


Σχολιάστε εδώ