Σκοτεινά παιχνίδια του Ελπιδοφόρου σε βάρος του Ελληνισμού

Σκοτεινά παιχνίδια του Ελπιδοφόρου σε βάρος του Ελληνισμού

Ορισμένοι –άλλοι από γνωστές ιδεοληψίες και μεγάλη γνώμη για τον… εαυτό τους, άλλοι απλώς επειδή ήθελαν να κάνουν αντιπολίτευση– βγήκαν και υπερασπίστηκαν τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν… σεβάστηκαν τον Αρχιεπίσκοπο.

Δεν θα κάνουμε σε ανάλυση σε βάθος για το τι έγινε και αν έπρεπε η κυβέρνηση να ασχοληθεί με τον Αρχιεπίσκοπο ή όχι. Όμως το θέμα δεν είναι ούτε εκκλησιαστικό, ούτε ιδεολογικό, ούτε, φυσικά, θέμα καλών τρόπων.

Όμως είναι καθαρά πολιτικό. Ο κ. Ελπιδοφόρος, αφού ισχυρίζεται ότι είναι θρησκευτικός ηγέτης, καλύτερα θα ήταν να μην ασχολείται με την πολιτική, καθώς εκεί τα έκανε κανονικά μαντάρα. Δεν είναι μόνο ότι πήγε (χωρίς να έχει καμιά υποχρέωση) να εγκαινιάσει μαζί με τον Ερ­ντογάν και τον Τατάρ το μεγαλύτερο και σημαντικότερο κέντρο της τουρκικής προπαγάνδας στο εξωτερικό (το οποίο βεβαίως στρέφεται και εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για το οποίο υποτίθεται ότι κόπτεται ο κ. Ελπιδοφόρος), αλλά ότι κατόπιν έδειξε αμετανόητος. Η ανακοίνωση που έβγαλε –έπειτα από πιέσεις και αφού οι κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης είχαν ακυρώσει τις συναντήσεις μαζί του στη Νέα Υόρκη– ήταν χειρότερη και από την παρουσία του στη φιέστα του Ερντογάν.

Στη δήλωση αυτή, με απαράδεκτο τρόπο, ο κ. Ελπιδοφόρος έσπευσε να αθωώσει το τουρκικό συστηματικό πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου και απέδωσε τους διωγμούς στην Πόλη στις «εξάρσεις του Κυπριακού στη δεκαετία του ’70».

Αυτός είναι ο αθλιότερος ισχυρισμός της τουρκικής προπαγάνδας. Ότι, δηλαδή, ο τελικός διωγμός του Ελληνισμού της Πόλης είναι αποτέλεσμα του Κυπριακού.

Κατ’ αρχάς, είναι απαράδεκτο από κάθε έννοια ο κ. Ελπιδοφόρος να αναφέρεται στην τουρκική εισβολή και κατοχή ως «εξάρσεις» του Κυπριακού. Δεύτερον, πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να είναι θρησκευτικός ηγέτης του Ελληνισμού της Αμερικής αν δεν τολμάει ή, ακόμη χειροτέρα, δεν νιώθει την ανάγκη να αναφέρει τη λέξη «Τουρκία». Και κυρίως θα πρέπει να απαντήσει σε ένα ερώτημα: Αφού η «καημένη» η Τουρκία υποχρεώθηκε, λόγω της «έξαρσης του Κυπριακού», να ξαποστείλει χιλιάδες Έλληνες της Πόλης, μήπως ήταν το Κυπριακό η αιτία για τους διωγμούς του ’55 ή ακόμη πιο παλιά, όταν επέβαλε η Τουρκία τον φόρο βαρλίκ ή όταν έστηνε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα βάθη της Ανατολής για τους Έλληνες;

Καλύτερα λοιπόν να κρατούν το στόμα τους κλειστό εκείνοι που έσπευσαν να υποστηρίξουν τον κ. Ελπιδοφόρο, ο οποίος έχει κάνει μεγάλο λάθος.

Και για όσους σπεύδουν να τον δικαιολογήσουν, λόγω της τουρκικής υπηκοότητάς του, όπως πολύ σωστά είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν έχει καμιά σημασία ότι πολιτογραφείσαι, αλλά το τι είσαι και το τι νιώθεις.

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ

Φωτό: Eurokinissi/ΧΡ. ΜΠΟΝΗΣ


Σχολιάστε εδώ