Εκρηκτικός ο συνδυασμός κορονοϊού και γρίπης!

Εκρηκτικός ο συνδυασμός κορονοϊού και γρίπης!

Τρέξτε να κάνετε το εμβόλιο κατά της γρίπης

Αν και την περσινή χρονιά η κινητικότητα του ιού της γρίπης ήταν ελάχιστη (συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια), λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, «η συνύπαρξη του κορονοϊού στην κοινότητα μαζί με τον ιό της γρίπης αποτελεί εξαρχής ένα πρόβλημα για το οποίο ακόμα δεν έχει δοθεί η απάντηση. Το πόσο δηλαδή μπορεί να επηρεάσει η πορεία της μιας λοίμωξης την πορεία της άλλης είναι ένα από τα αντικείμενα για μελέτη.

Πάντως, αυτό που μέχρι σήμερα είναι ξεκάθαρο είναι ότι δεν υπάρχει διασταυρούμενη αντίδραση μεταξύ αυτών των δύο λοιμώξεων. Δηλαδή, δεν προστατεύει το εμβόλιο της γρίπης από την Covid. Δεν προστατεύει το εμβόλιο της Covid από τη γρίπη».

Η γρίπη είναι μια λοίμωξη απρόβλεπτη και μάλιστα υπάρχουν και ειδικοί οι οποίοι αξιολογούν το γεγονός ότι πέρυσι το ανοσιακό μας σύστημα δεν δέχθηκε το ερέθισμα της γρίπης για να αποκτηθούν αντισώματα και άρα μπορεί να είμαστε πιο ευάλωτοι στη φετινή γρίπη, όποτε έρθει.

Επιδημιολογικά, η περίοδος της γρίπης αρχίζει και κορυφώνεται από τον Ιανουάριο μέχρι Φεβρουάριο – Μάρτιο, άρα θα πρέπει να είμαστε νωρίτερα έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τους ιούς της γρίπης με τον έγκαιρο εμβολιασμό. Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι δοκιμασμένο πάνω από 75 χρόνια και χρησιμοποιείται με διάφορες μορφές, με παρενέργειες εξαιρετικά σπάνιες.

Ήδη έχει γίνει η παραλαβή 1,7 εκατομμυρίων δόσεων, ενώ ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατομμύρια εμβόλια. Η συ­νταγογράφηση ξεκίνησε από την 1η Ο­κτωβρίου, έτσι ώστε μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου να έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός που το χρειάζεται.

Τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν φέτος είναι για πρώτη φορά και τα δύο τετραδύναμα (περιλαμβάνουν δύο στελέχη Α, του Η1Ν1 και του Η3Ν2 και δύο στελέχη των ιών τύπου Β) με αδρανοποιημένο ιό. Δηλαδή, δεν είναι εμβόλια τα οποία περιέχουν ζώντα ιό, επομένως μπορούν να γίνουν και σε εξασθενημένα άτομα από ανοσολογικής πλευράς.

Το εμβόλιο κατά της γρίπης δεν παρεμβαίνει στα σχήματα εμβολιασμού τόσο του κορονοϊού όσο και των άλλων εμβολίων.

Οι ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό της γρίπης και θα πρέπει να εμβολιαστούν είναι:
• άτομα άνω των 60 ετών (πέρυσι εμβολιάστηκε το 84% των ατόμων αυτών),
• παιδιά άνω των 6 μηνών και ενήλικοι που έχουν χρόνια υποκείμενα προβλήματα, παθολογικές καταστάσεις, χρόνιες νεφροπάθειες, ηπατοπάθει­ες, ανοσοανεπάρκειες κ.λπ.


Θα μάθουμε να ζούμε με τον ιό!

Με κατηγορηματικό τρόπο και τόνο το λέει ο σερ Μενέ (Μενέλαος) Πάγκαλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης Βιοφαρμάκων της AstraZeneca, σε συνέντευξή του:

«Ο ιός είναι εδώ για να μείνει. Σε Ευρώπη και ΗΠΑ, στον αναπτυγμένο κόσμο γενικότερα, όπου βγαίνουμε από την πανδημία σε αντίθεση με τον αναπτυσσόμενο, που βρίσκεται εν μέσω πανδημίας με μικρά ποσοστά εμβολιασμών, μαθαίνουμε πώς να ζούμε με τον ιό. Τα σύνορα ανοίγουν, η ζωή επιστρέφει στην κανονικότητα. Συνεχίζουμε βέβαια να έχουμε κρούσματα, εισαγωγές σε νοσοκομεία, αλλά σοβαρές νοσήσεις, νοσηλείες, θάνατοι ελέγχονται καλύτερα. Ο κορωνοϊός θα παραμείνει ως ενδημικός ιός. Θα εμβολιαζόμαστε, δεν γνωρίζω πόσο συχνά, ελπίζω όχι κάθε έξι μήνες, αλλά ίσως μία φορά τον χρόνο, όπως με το εμβόλιο της γρίπης. Θα μάθουμε να ζούμε με τον ιό, να τον αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο, όπως κάνουμε με τη γρίπη».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ