Στις 6/10 στην Άγκυρα ο 63ος γύρος των διερευνητικών – Η απάντηση της Αθήνας στο τουρκικό ΥΠΕΞ

Στις 6/10 στην Άγκυρα ο 63ος γύρος των διερευνητικών – Η απάντηση της Αθήνας στο τουρκικό ΥΠΕΞ

Ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας- Τουρκίας θα γίνει στην ‘Αγκυρα, στις 6 Οκτωβρίου 2021, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο μεταξύ άμεση ήταν η αντίδραση της ελληνικής πλευράς στις δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Τανζού Μπιλγκί για το θέμα της ελληνογαλλικής συμφωνίας.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου «δεν κάνουμε τις συμφωνίες μας ή την εξωτερική μας πολιτική έχοντας αγωνία πώς θα αντιδράσει η τουρκική πλευρά». Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι «η χώρα κάνει αυτό που πρέπει για να ενισχύσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα. Καμία από τις κινήσεις της χώρας δεν παρεκκλίνει ούτε ένα γράμμα από αυτά που ορίζει το δίκαιο της θάλασσας, το διεθνές δίκαιο και αυτά που έχουν υπογράψει όλα τα πολιτισμένα κράτη στον ΟΗΕ. Άλλος έχει αναθεωρητικές βλέψεις εδώ στη γειτονιά. Η στάση της χώρας εδραιώνει τη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Η συμφωνία αποτελεί υπόδειγμα και για το πώς η Ευρώπη θα ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της επιρροή με την οικονομική της ισχύ. Αυτή η συμφωνία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να γίνει και αυτό το βήμα».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ  κατηγόρησε την Ελλάδα για μαξιμαλιστικές αξιώσεις ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο και υποστηρίζει ότι «τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα αυξήσουν περαιτέρω την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

Δένδιας: Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας στην ημερήσια διάταξη του συνόλου των επαφών μας

Στη διαβεβαίωση πως το ζήτημα της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας «βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του συνόλου των επαφών μας», προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια χαιρετισμού που απηύθυνε στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας έχει βαρύνουσα σημασία για τη χώρα μας, ενώ υπενθύμισε πως «τα μνημεία του ελληνικού πολιτισμού είναι διασπαρμένα σε διάφορες χώρες, στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, αλλά και στα βάθη της Ασίας».

«Δυστυχώς, η κληρονομιά αυτή βρίσκεται υπό συνεχή απειλή», τόνισε και πρόσθεσε: «Κινδυνεύει από ακραία στοιχεία, όπως οι Ταλιμπάν, οι οποίοι δεν δίστασαν στο παρελθόν να καταστρέψουν μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Και βεβαίως από χώρες όπως η Τουρκία, η οποία καταπατώντας θεμελιώδεις κανόνες της UNESCO μετέτρεψε μνημεία, όπως η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας, σε τζαμιά».

Πηγή: ertnews.gr


Σχολιάστε εδώ