Νέες εκδόσεις για την Επανάσταση του 1821 από τις εκδόσεις ΕΑΠ

Νέες εκδόσεις για την Επανάσταση του 1821 από τις εκδόσεις ΕΑΠ

Οι Εκδόσεις ΕΑΠ σας παρουσιάζουν δύο ενδιαφέροντα νέα βιβλία που κυκλοφορούν από σήμερα στα βιβλιοπωλεία. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε και από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων.



Δ. Παπασταματίου – Φ. Κοντζαγεώργης 

Στις παρυφές της Επανάστασης

Μια νέα προσέγγιση του Αγώνα στη Χαλκιδική με βάση οθωμανικό τεκμηριακό υλικό 

Στο παρόν έργο αξιοποιείται το οθωμανικό τεκμηριακό υλικό (ιεροδικαστικοί κώδικες) της Θεσσαλονίκης, υπόκειται σε νέα ερευνητικά ερωτήματα και εγγράφεται σε ένα νέο ιστοριογραφικό πλαίσιο. Η πρωτοτυπία τού έργου έγκειται στην προσπάθεια των μελετητών να αξιοποιήσουν έγγραφα τα οποία δεν είχαν θεωρηθεί σημαντικά από τους ιστορικούς μελετητές μέχρι τώρα.
Σε αυτή τη βάση διαμορφώθηκαν και τα ερευνητικά ερωτήματα του έργου. Το πρώτο μέρος του βιβλίου εξετάζει το ιστορικό πλαίσιο, το οποίο αρθρώνεται γύρω από δύο θεματικές: την πόλη και το ιεροδικείο. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει την επαναστατική συγκυρία, η οποία προσεγγίζεται τόσο μέσα από τα ίδια τα γεγονότα όσο και από τις συνέπειες της επανάστασης με τις διάφορες παραμέτρους τους (ποινικά μέτρα, πολιτικές αποκατάστασης της κανονικότητας και δημεύσεις περιουσιών και όπλων). Τέλος, το τρίτο μέρος εστιάζει στον οθωμανικό στρατό με άξονες το προσωπικό του σε ξηρά και θάλασσα και την τροφοδοσία του σε βορρά και νότο, συνεξετάζοντας το ζήτημα της φορολογίας. Οι δύο μελετητές επιχειρούν να φωτίσουν με μια φρέσκια ιστοριογραφικά ματιά ένα εν μέρει γνωστό υλικό ενώ, αξιοποιώντας το με πληρότητα και εντάσσοντάς το στο ευρύτερο οθωμανικό πλαίσιο, θέτουν νέα ερευνητικά ερωτήματα.

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο ΕΔΩ

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς

Ο Δημήτρης Παπασταματίου είναι επίκουρος καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Απέκτησε τον τίτλο τού διδάκτορα Ιστορίας από το Τμήμα το 2009, στο οποίο υπηρετεί ως μέλος ΔΕΠ από το 2010 ως σήμερα. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του είναι η οικονομική και κοινωνική ιστορία του ελλαδικού χώρου κατά την περίοδο της οθωμανικής πολιτικής κυριαρχίας, η ιστορία της οθωμανικής Θεσσαλονίκης και η Ελληνική Επανάσταση.

Ο Φωκίων Κοτζαγεώργης είναι αναπληρωτής καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, στο οποίο υπηρετεί ως μέλος ΔΕΠ από το 2002. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του κινούνται γύρω από την ιστορία του ελληνικού χώρου κατά την οθωμανική περίοδο (15ος-αρχές 19ου αι.), με ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική και οικονομική ιστορία. Επίσης, η ιστορία πόλεων και η δημογραφική ιστορία, τα μοναστήρια ως κοινωνικο-οικονομικές οντότητες και η πρώιμη οθωμανική ιστορία ανήκουν στον κύκλο των ενδιαφερόντων του.



Νίκος Ροτζώκος

Οργανώνοντας την επανάσταση του 1821

Η Φιλική Εταιρεία, ο Χριστόφορος Περραιβός και τα αυτοκρατορικά συνωμοτικά δίκτυα στην Ανατολική Μεσόγειο 

Η κεντρική ενδιαφέρουσα υπόθεση προς διερεύνηση είναι ότι η αναβάθμιση της οργάνωσης συνδέεται με τη διείσδυσή της στα εποπτευόμενα από τον Καποδίστρια δίκτυα της ρωσικής διπλωματίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Εταιρεία αξιοποίησε τη συνωμοτική τεχνογνωσία των ανθρώπων που υπηρετούσαν αυτά τα δίκτυα και τις διασυνδέσεις τους με τις τοπικές ηγετικές ομάδες για τη διάδοση του δικού της επαναστατικού σχεδίου και τη δέσμευση των τοπικών πολιτικών, στρατιωτικών και εκκλησιαστικών παραγόντων στην προοπτική του γενικού ξεσηκωμού. Η διαδρομή στο ελληνικό εθνικό κίνημα του Χριστόφορου Περραιβού, Φιλικού και παλιού συντρόφου του Ρήγα, δείχνει αυτήν την από πολλές απόψεις, «εμβόλιμη» ανάδυση της επαναστατικής οργάνωσης. Η συμμετοχή του Περραιβού σε λόγιους κύκλους που καλλιεργούσαν την ιδέα του ελληνικού πατριωτισμού, αλλά και σε γαλλικά, ρωσικά και ελληνικά συνωμοτικά δίκτυα, όπως του Καποδίστρια και, από το 1817, των Φιλικών, αποκαλύπτει πώς ακριβώς αναπτύχθηκε η Φιλική Εταιρεία στις παρυφές της ρωσικής μυστικής διπλωματίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο ΕΔΩ

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα 

Ο Νίκος Ροτζώκος διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και είναι συνεργάτης του ΕΑΠ. Είναι μέλος της συντακτικής επι-τροπής του περιοδικού δοκιμές, Επιθεώρηση κοινωνικών σπουδών και συγγραφέας των βιβλίων Επανάσταση και Εμφύλιος στο Εικοσιένα (1997, 2016) και Εθναφύπνιση και εθνογένεση. Ορλωφικά και ελληνική ιστοριογραφία (2007).



ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΑΠ


Σχολιάστε εδώ