Μάκης Κουρής: Τζάμπα θέλουν οι επιχειρήσεις να δουλεύουν οι διανομείς
Κάθε μέρα παίζουν κορόνα – γράμματα τη ζωή τους για ένα κομμάτι ψωμί
-Συνεχίζουν την απεργία τους, επιμένοντας στην αποδοχή όλων των αιτημάτων τους
-Στη Νέα Υόρκη ψηφίσθηκε νόμος για τους διανομείς!
Δεν βγήκαν τυχαία στους δρόμους οι διανομείς με τα «κόκκινα κουτιά» της efood σε Αθήνα (2.500), Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Μέρα – νύχτα, χωρίς ωράριο, χωρίς καμία κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, με απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, τρέχουν στους δρόμους με τα δίκυκλά τους για να παραδώσουν στα σπίτια τις παραγγελίες από εστιατόρια, καφετέριες, μπακάλικα, οπωροπωλεία, ακόμα και σε δυσπρόσιτες περιοχές.
Αντιμετωπίζοντας πολλούς κινδύνους στη διαδρομή, προσπαθούν να φτάσουν στην κατοικία του πελάτη από το πρωί μέχρι περασμένα μεσάνυχτα, ακόμη και 24 ώρες το 24ωρο. Χωρίς την παραμικρή προστασία, παίζοντας τη ζωή τους κορόνα – γράμματα για να μη χάσει η επιχείρηση τον πελάτη. Με την οικογένεια του διανομέα να ζει μέσα στην αγωνία μέχρι να γυρίσει στο σπιτικό του σώος και αβλαβής.
Χρόνια παλεύουν οι διανομείς για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, για τη ρύθμιση του ωραρίου τους, για τα νυχτερινά και τις αργίες. Οι επιχειρήσεις, όμως, επιμένουν στο δικό τους μοτίβο. «Τόσα δίνω κι αν σου αρέσει…». Το υπουργείο Εργασίας, άφαντο! Κάνει πως δεν ακούει. Εργατική νομοθεσία για το επάγγελμα του «διανομέα» δεν υπάρχει.
Είδαν οι διανομείς ότι τα αφεντικά μόνο για την πάρτη τους ενδιαφέρονται, για το πώς θα βγάλουν περισσότερα λεφτά, για το πώς τα «σουβλάκια και ο γύρος» θα φτάσουν γρηγορότερα στο σπίτι του πελάτη για να μην τον χάσουν. «Αυτά δίνω για τον διανομέα, του αρέσει – δεν του αρέσει…».
Και βρήκαν τη λύση, που δεν μπορεί να την αγνοήσει η ψησταριά, το σουβλατζίδικο, το μαγειρειό της γειτονιάς. Είναι ο δρόμος που ακολούθησε το δανέζικο εργατικό κίνημα απέναντι στη McDonald’s. Ο αγώνας για να την πείσει να τηρήσει τη συμφωνία του Συνδικάτου Ξενοδοχείων και Εστιατορίων ξεκίνησε το 1982 και στα τέλη του 1988 – αρχές του 1989 τα Συνδικάτα προχώρησαν σε απεργίες συμπαράστασης. Οι λιμενεργάτες αρνούνταν να ξεφορτώσουν εμπορευματοκιβώτια με εξοπλισμό της McDonald’s, οι τυπογράφοι δεν προμήθευαν τα καταστήματα με έντυπο υλικό, όπως μενού και κύπελλα, οι οικοδόμοι αρνούνταν να κατασκευάσουν καταστήματα της McDonald’s, το Σωματείο των Τυπογράφων δεν τοποθετούσε διαφημίσεις της McDonald’s σε έντυπα, εξαλείφοντας την παρουσία της σε έντυπες διαφημίσεις.
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Οι εργαζόμενοι της McDonald’s στη Δανία παίρνουν 22 δολάρια την ώρα, 6 εβδομάδες διακοπές και επίδομα ασθενείας, συν τις κοινωνικές παροχές, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν επιδόματα τέκνων, υγειονομική περίθαλψη, φροντίδα παιδιών, άδεια μετ’ αποδοχών και εκπαίδευση μέχρι το κολέγιο.
Μετά τις κινητοποιήσεις, η λύση στην Ελλάδα πρέπει να είναι μια προσαρμογή της «λύσης McDonald’s» στις συνθήκες που ισχύουν στη χώρα μας, κάτι που απορρίπτει, όμως, η εταιρεία. Η απάντηση του προέδρου του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Γιώργου Στεφανάκη είναι: «Δεν δεχόμαστε να εφαρμοστεί κανένα συνεργατικό μοντέλο, το οποίο απαλλάσσει την εταιρεία από εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και μας οδηγεί να κυνηγάμε το μεροκάματο με το κομμάτι. Έχουμε οικογένειες, έχουμε παιδιά, έχουμε δικαιώματα και διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά».
Η πρώτη νίκη…
Δεν άντεξαν τα μεγάλα αφεντικά μπροστά στο τσουνάμι της κινητοποίησης των διανομέων σε όλη τη χώρα, που πάγωσε τα πάντα και δεν κινήθηκε τίποτα. Και αμέσως σήκωσαν τη σημαία της υποχώρησης. Η εταιρεία efood (πλατφόρμα) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μετατρέψει όλες τις υπάρχουσες συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου, προσλαμβάνοντας 2.016 εργαζομένους, στους οποίους θα αναγνωρίσει και την προϋπηρεσία τους. Επίσης, θα βελτιώσει τα κριτήρια αξιολόγησης, τα οποία θα καθοριστούν σε συνεργασία με τους διανομείς, ενώ παράλληλα διατηρεί τα διευρυμένα δικαιώματα και τις πρόσθετες παροχές που απολάμβαναν, όπως η ιδιωτική ασφάλιση. Οι κινητοποιήσεις, πάντως, των διανομέων συνεχίζονται μέχρι να μπουν οι τελικές υπογραφές.
Νόμος υπέρ των διανομέων στη Νέα Υόρκη
Είδηση της τελευταίας στιγμής: Βασικό μισθό και στοιχειώδη δικαιώματα εργαζομένου θα έχουν εφεξής όσοι εργάζονται σε εφαρμογές παράδοσης γευμάτων στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τον σχετικό νόμο που ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο. Οι διανομείς, που συχνά δέχονται επιθέσεις από ληστές με στόχο τα μοτοποδήλατά τους, θα έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν τη μέγιστη απόσταση που είναι πρόθυμοι να διανύουν από το εστιατόριο μέχρι το σημείο παράδοσης. Επίσης, δικαιούνται να αρνούνται τη μετάβαση σε συγκεκριμένα σημεία που κρίνουν επικίνδυνα, όπως γέφυρες.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ