Η Βόρεια Ελλάδα ξανά στο επίκεντρο της πανδημίας! – Ανεμβολίαστο το 60% σε Μακεδονία και Θράκη

Η Βόρεια Ελλάδα ξανά στο επίκεντρο της πανδημίας! – Ανεμβολίαστο το 60% σε Μακεδονία και Θράκη

-Γραμμένη στο πόδι η ΚΥΑ για την προσέλευση ασθενών σε δομές ΠΦΥ

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκεται και πάλι η Βόρεια Ελλάδα, όπου την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται σημαντική αύξηση νέων κρουσμάτων. Σχεδόν διπλασιάστηκαν τα νέα κρούσματα στην Ξάνθη, αύξηση κατά 60% είχαμε στην Κοζάνη και περίπου 40% στη Δράμα, στον Έβρο και στην Πιερία.

Το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη εμφανίζει μια ηπιότερη μεν, αλλά σαφή σταδιακή αύξηση, καθώς το τελευταίο επταήμερο έχει υπερδιπλάσιο μέσο κυλιόμενο αριθμό νέων κρουσμάτων, αναλογικά με τον πληθυσμό της σε σχέση με την Αθήνα. Η σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα ανησυχεί ιδιαίτερα την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, γιατί προμηνύει αύξηση της νοσηρότητας και της επιβάρυνσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η αύξηση αυτή δεν είναι τυχαία, αφού από τις 17 περιφερειακές ενότητες που υπάγονται στην 4η ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης μόνο τρεις έχουν υπερβεί το 50% σε εμβολιαστική κάλυψη και συγκεκριμένα η Θάσος με 56,19%, η Καστοριά με 52,83% και η Κοζάνη με 50,12%, ενώ από τις υπόλοιπες περιοχές η Θεσσαλονίκη έχει 50% και οι άλλες κινούνται στο 40% – 45%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της 4ης ΥΠΕ, την Πέμπτη νοσηλεύονταν με κορονοϊό στις απλές κλίνες 240 άτομα, από τα οποία τα 192 ήταν ανεμβολίαστα, ενώ στις κλίνες ΜΕΘ 59 άτομα, από τα οποία τα 55 ήταν ανεμβολίαστα. Χαρακτηριστικό είναι ότι και οι 54 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό στη Βόρεια Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα δεν είχαν εμβολιαστεί.

Σε κατάσταση συναγερμού η Θεσσαλονίκη!
Σήμα κινδύνου στέλνει με δήλωσή της στο «ΠΑΡΟΝ» η Εύα Φούκα, διευθύντρια ΕΣΥ της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής και επιστημονική υπεύθυνη της μονάδας Covid-19 στις απλές κλίνες του Νοσοκομείου «Παπανικολάου»:

«Στη Θεσσαλονίκη είμαστε σε μια κατάσταση συναγερμού, γιατί υπάρχει μια σταδιακή αύξηση κρουσμάτων που από στιγμή σε στιγμή μπορεί να χειροτερέψει. Η κάλυψη σήμερα σε απλές κλίνες και σε κλίνες ΜΕΘ είναι στο 80%.

Η βασική αιτία είναι το χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, καθώς δεν ξεπερνά το 50%. Το κομβικό σημείο το οποίο πρέπει να διερευνηθεί είναι γιατί δεν πείστηκε ο κόσμος, παρά τον δύσκολο χειμώνα που περάσαμε στην πόλη μας.

Παράλληλα όμως έχει να κάνει με τις ιδιαιτερότητες της Θεσσαλονίκης, με τους πολλούς φοιτητές που είναι συγκεντρωμένοι αλλά και με τον τουρισμό. Αυτά όμως δεν μπορούν να αλλάξουν και εκεί που μπορεί να γίνει μια παρέμβαση είναι στους εμβολιασμούς.

Είναι γεγονός ότι ένα κομμάτι πληθυσμού που είναι υψηλού κινδύνου –όπως είναι οι χρονίως πάσχοντες– έχει εμβολιαστεί. Το πρόβλημα αφορά εκείνους που δεν έχουν προβλήματα υγείας, νομίζουν ότι δεν τους αφορά ο εμβολιασμός και υποθέτουν ότι θα περάσουν τον κορονοϊό εύκολα και ανώδυνα».

Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας εμφανίζει σταθεροποίηση, με τον μέσο κυλιόμενο αριθμό των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες επτά μέρες να ανέρχεται στα 2.224, με μέση ηλικία τα 34 έτη.

Ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια είναι περίπου 20.000. Σύμφωνα με τα δεδομένα ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ, επικρατεί και πάλι σταθερά η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η μετάδοση κατά τη διάρκεια κοινωνικών εκδηλώσεων. Αντίθετα, μικρότερη διασπορά βλέπουμε στους εργασιακούς χώρους, όπου υπάρχει δομημένος έλεγχος των ανεμβολίαστων συνανθρώπων μας.

Ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων στην επικράτεια μειώθηκε στους 2.044 ασθενείς και ο κυλιόμενος μέσος όρος των νέων εισαγωγών του τελευταίου επταημέρου έπεσε στις 192 εισαγωγές την ημέρα. Σε σχέση με την ηλικιακή κατανομή των ενεργών νοσηλειών παρατηρείται ότι τουλάχιστον το 37% των ασθενών που νοσηλεύονται είναι ηλικίας 45 – 65 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το διάστημα 20 – 24 Σεπτεμβρίου είχαμε 11.666 κρούσματα και 181 θανάτους. Συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 643.055 κρούσματα και 14.639 θάνατοι.

Αύξηση 16% στα παιδιά
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες εκθέσεις του ΕΟΔΥ, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά. Την τελευταία είχαμε 3.559 κρούσματα κορονοϊού που αφορούσαν τις ηλικίες 4 – 18 ετών, δηλαδή στα παιδιά σχολικής ηλικίας, αριθμός που αντιστοιχεί στο 24% του συνόλου των νέων μολύνσεων. Έτσι, 1 στα 3 κρούσματα στην Ελλάδα αφορά παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών και δεν νοσεί 1 στα 4 παιδιά, όπως λανθασμένα αναφέρεται σε διάφορα Μέσα Ενημέρωσης.

Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι περισσότεροι από 60.000 έφηβοι ηλικίας 12 – 14 ετών και περισσότεροι από 100.000 έφηβοι ηλικίας 15 – 17 ετών έχουν ήδη εμβολιαστεί με μία δόση ή έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους. Συνολικά στην επικράτεια το 24% των εφήβων ηλικίας κάτω των 18 ετών, δηλαδή 1 περίπου στα 4 παιδιά αυτής της ηλικίας, έχει ήδη λάβει μία δόση εμβολίου.

Στο πόδι γραμμένη η ΚΥΑ
Για μία ακόμη φορά η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά τα προληπτικά μέτρα της πανδημίας γράφεται στο πόδι, αποδεικνύο­ντας ότι οι συντάκτες της είναι εκτός πραγματικότητας. Στη νέα ΚΥΑ αναφέρεται ότι ακόμη και οι εμβολιασμένοι ασθενείς και οι συνοδοί τους, που προσέρχονται σε ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και οδοντιατρεία, θα πρέπει να έχουν κάνει rapid test το τελευταίο 48ωρο.

Μετά τις διαμαρτυρίες των οδοντιάτρων και την παρέμβαση του ΙΣΑ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης διευκρίνισε ότι «οι πλήρως εμβολιασμένοι συνοδοί ασθενών δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο πριν από την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περιλαμβανόμενων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων».

Σε ό,τι αφορά τα οδοντιατρεία, οι ασθενείς που προσέρχονται επίσης δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο. «Κατ’ εξαίρεση και μόνο υποβάλλονται σε rapid test, εντός 48 ωρών πριν από την εξέταση/πράξη, ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία προκειμένου να υποβληθούν σε επεμβατική οδοντιατρική εξέταση/πράξη ή σε οδοντιατρική εξέταση/πράξη που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα», διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ