Άρια Σαγιονμά: Ο Μίκης έγινε ο μέντοράς μου, ο πατέρας μου…

Άρια Σαγιονμά: Ο Μίκης έγινε ο μέντοράς μου, ο πατέρας μου…

«Έχω αμέτρητες αναμνήσεις. Ο Μίκης έστρεψε τη ζωή μου σε άλλη κατεύθυνση. Έγινε πρώτα ο ήρωάς μου κι έπειτα η μουσική μου ακαδημία. Διότι, ξέρετε… εγώ δεν ήξερα να τραγουδάω. Φώναζα όπως φωνάζουν οι διαδηλωτές στα οδοφράγματα. Και το να ερμηνεύω τα τραγούδια του δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Φοίτησα στο ‘‘σχολείο’’ του Μίκη με έναν φανταστικό πιανίστα που είχε εκείνη την εποχή, τον Διδίλη. Ο Μίκης έγινε ο μέντοράς μου και υπό μια έννοια ο πατέρας μου.

Ήταν ένας ταπεινός καλλιτέχνης, ένας άνθρωπος με κατανόηση και καλοσύνη. Με όλη τη σημασία της λέξης, ήταν ένας τεράστιος καλλιτέχνης, μια αξιοσημείωτη μουσική προσωπικότητα. Η συμμετοχή του στην πολιτική ήταν η κινητήριος δύναμή του. Έπαιρνε… φωτιά από αυτή και δεν σταματούσε να γράφει. Να γράφει πα­ντού. Στη φυλακή, στην εξορία. Στη Μακρόνησο έγραφε ακόμη και σε χαρτί υγείας. Έγραφε στους τοίχους. Στο λεωφορείο συνέθετε όπερες όταν ταξιδεύαμε προς το Λοφότεν στη Βόρεια Νορβηγία και είχε μαζί του… τους αρχαίους θεούς.

Υπάρχουν πολλά τραγούδια, όμως ξεχωρίζω το ‘‘Περιγιάλι’’ γιατί έτσι πρωτογνώρισα την ομορφιά της ποίησης του Σεφέρη, τη λυρικότητα των στίχων του… το ‘‘αλλάξαμε ζωή’’, το ‘‘διψάσαμε το μεσημέρι… μα το νερό γλυφό’’. Ήταν η πρώτη μου επαφή με τον Μίκη και μέσα από αυτό το τραγούδι έμαθα το πώς αφοσιώθηκε για τον καλό σκοπό στη ζωή».

Υπογραφή: Άρια Σαγιονμά, φινλανδή τραγουδίστρια

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: Από το εξώφυλλο του βιβλίου των Εκδόσεων ΙΑΝΟS «Μια νέα γυναίκα αποκαλύπτεται. Η συνάντηση με τον Μίκη»


Σχολιάστε εδώ