Ανάγκη ενημέρωσης για την κτηματογράφηση

Την περασμένη Κυριακή αναφερθήκαμε στην ανάγκη για περισσότερη και πιο αποτελεσματική ενημέρωση, αξιοποιώντας το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τρεις άξονες: Την κτηματογράφηση, τη λειτουργία του Κτηματολογίου και τα γεωχωρικά δεδομένα.

Η κτηματογράφηση είναι η διαδικασία που ξεκινάει από την εξάμηνη συλλογή δηλώσεων από τους πολίτες, στη συνέχεια γίνεται διπλός έλεγχος και επιβεβαίωση ή διόρθωση των κτηματολογικών στοιχείων (προανάρτηση και ανάρτηση) και έτσι οδηγούμαστε στη λειτουργία του κτηματολογικού γραφείου για κάθε περιοχή, στη θέση του υποθηκοφυλακείου.

Σήμερα, σε όλη την επικράτεια διενεργείται η συλλογή δηλώσεων στις Κυκλάδες και το Ρέθυμνο, μέχρι το τέλος του 2021, ενώ σε Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Πιερία, Αρκαδία και Μεσσηνία (με εξαίρεση την Τριφυλία, όπου θα επαναληφθεί) γίνεται η προανάρτηση (45 ημέρες). Τέλος, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου πραγματοποιείται η ανάρτηση στο Λουτράκι Κορινθίας και στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας.

Υπενθυμίζουμε ότι όλες οι προαναφερόμενες διαδικασίες έχουν απλοποιηθεί και διενεργούνται ψηφιακά και σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν οι πολίτες, ακόμα και εκπρόθεσμα, να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους, χωρίς να επιβληθεί κάποιο πρόστιμο, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2022. Μέχρι τότε όμως δεν μπορούν να μεταβιβάσουν ή να πουλήσουν την περιουσία τους, ούτε να οικοδομήσουν σε αυτή. Για όλα τα παραπάνω χρειάζεται ενδελεχής και στοχευμένη ενημέρωση.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ