Σταύρος Αρναουτάκης στο “Π”: Να κρατήσουμε την αισιοδοξία, σχεδιάζοντας το αύριο του τουρισμού

Σταύρος Αρναουτάκης στο “Π”: Να κρατήσουμε την αισιοδοξία, σχεδιάζοντας το αύριο του τουρισμού

Του
ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ
Περιφερειάρχη Κρήτης


Οι αναθεωρημένοι δείκτες για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής περιόδου επιβεβαιώνουν την αρχική αισιοδοξία των φορέων του τουρισμού την περασμένη άνοιξη. Στο νησί μας η αύξηση των τουριστικών ροών, η οποία συνοδεύεται από την αυξημένη δαπάνη ανά επισκέπτη, δικαιώνει τους ανθρώπους τους κλάδου. Τους συνεπείς επιχειρηματίες, τους υπεύθυνους εργαζόμενους, τους συλλογικούς φορείς, οι οποίοι, ανταποκρινόμενοι στις νέες και ιδιαίτερες συνθήκες, διατήρησαν τη θέση του νησιού μας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Η Κρήτη, συντηρώντας τη θέση της στην πρωτοπορία, εκτός από δημοφιλής τουριστικός προορισμός καθιερώνεται πλέον και ως προορισμός για τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, μεγάλων αθλητικών γεγονότων και βεβαίως ως ένα νησί που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες και στις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Το 2021, παρ’ όλα αυτά, αποτελεί μια χρονιά-ορόσημο για τον ελληνικό αλλά και τον παγκόσμιο τουρισμό. Οι κλυδωνισμοί που συνεχίζει να προκαλεί η πανδημία δοκιμάζουν τα όρια των αντοχών της τουριστικής αγοράς. Σε αυτό το περιβάλλον, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, κράτος και Αυτοδιοίκηση οφείλουν να εντείνουν το πλαίσιο των συνεργασιών τους. Λίγο πριν από το κλείσιμο της φετινής τουριστικής χρονιάς, η οποία ευελπιστούμε ότι θα παραταθεί χρονικά, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις εμπειρίες, να αναμετρηθούμε με τις παραλήψεις μας και βεβαίως να σχεδιάσουμε σε νέα και πιο σταθερή βάση τα επόμενα βήματα.

Η κρίση αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία. Οι φορείς του τουρισμού γνωρίζουν πλέον τον δρόμο. Διαθέτουν την εμπειρία και απέδειξαν ότι μπορούν να πρωτοπορήσουν. Η αισιοδοξία άλλωστε δεν είναι ευχή, αλλά καθήκον. Αυτό αποδεικνύουν και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία από τα αεροδρόμια του Ηρακλείου και των Χανίων. Ενδεικτικά αναφέρω πως τον Ιούλιο στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου οι αφίξεις από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 140% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2020 και τον Αύγουστο κατά 79,18% σε σχέση με τον περυσινό μήνα. Αντίστοιχη εικόνα και στο αεροδρόμιο των Χανίων, όπου οι αυξήσεις επιβατών τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 235% και τον Αύγουστο κατά 114% σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2020.

Η μετά Covid εποχή για τον παγκόσμιο τουρισμό είναι προ των πυλών. Ως περιφέρειες και ως κράτη οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέα μοντέλο ανάπτυξης, εστιασμένο στις αρχές της αειφορίας, με πυρήνα τον άνθρωπο και την προστασία του περιβάλλοντος. Επιπρόσθετα, για να επιταχυνθεί και για να εδραιωθεί η ανάκαμψη στον τουρισμό, οφείλουμε να εστιάσουμε σε πέντε τομείς δράσης: Στον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης, στην οικοδόμηση της ανθεκτικότητας σε όλη την τουριστική αλυσίδα, στη μεγιστοποίηση της χρήσης των νέων τεχνολογιών, στην προώθηση της βιωσιμότητας και στην ενίσχυση των συνεργειών για τη στήριξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η Κρήτη συνεχίζει να αποτελεί έναν ασφαλή τουριστικό προορισμό. Ένα νησί που διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, εξασφαλίζοντας την ιατρική κάλυψη των ξένων επισκεπτών. Με αυτό το δεδομένο το νησί μας διατηρεί ανοιχτές τις πόρτες του. Υποδέχεται τους επισκέπτες που θα καταφθάσουν στον τόπο μας, επιφυλάσσοντας σε όλους τη μοναδικότητα της κρητικής φιλοξενίας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ