Ο πρωθυπουργός τα δίνει όλα για μια δεύτερη τετραετία

Ο πρωθυπουργός τα δίνει όλα για μια δεύτερη τετραετία

Εξαγγελίες, παροχές, υποσχέσεις, εγκαίνια…

-Άνοιξη ή φθινόπωρο του 2022 οι εκλογές

Σε… άτυπη – παρατεταμένη προεκλογική περίοδο έχει μπει η χώρα. Μπορεί ο Κυρ. Μητσοτάκης να επιμένει ότι πρόθεσή του είναι να εξαντλήσει την τετραετία, ωστόσο όλες οι κινήσεις και οι πρωτοβουλίες του το τελευταίο διάστημα δείχνουν καθαρά ότι στο πίσω μέρος του μυαλού είναι οι πρόωρες εκλογές και η διεκδίκηση μιας δεύτερης θητείας. Επικρατέστερος χρόνος το διάστημα από την άνοιξη έως το φθινόπωρο του 2022.

Από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και μετά το ημερολόγιο πρόγραμμα της κυβέρνησης περιλαμβάνει… εξαγγελίες, παροχές και υποσχέσεις, χωρίς τέλος! Κυβερνητικά στελέχη προανήγγειλαν ήδη νέες μειώσεις σε φόρους, εισφορές κ.ά. (πέρα από αυτές που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ) αλλά και αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, μπόνους και έξτρα παροχές στο Δημόσιο. Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός άνοιξε έναν κύκλο με περιοδείες στα τέσσερα σημεία της επικράτειας, που θα έχουν διάρκεια αρκετών μηνών. Επισκέψεις που θα συνοδεύονται από νέες εξαγγελίες, τοπικού χαρακτήρα, κάθε φορά, νέες υποσχέσεις για έργα αλλά και… εγκαίνια, τελετές, εκδηλώσεις.

Την περασμένη Δευτέρα εγκαινίασε σχολείο στην περιφέρεια της Λάρισας, την επομένη φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κορινθία, ενώ την μεθεπόμενη είχε συνάντηση με δημάρχους της Δυτικής Αθήνας, στους οποίους υποσχέθηκε έργα και επιχορηγήσεις.

Το σκηνικό αυτό θα επαναλαμβάνεται σταθερά για τους επόμενους αρκετούς μήνες. Όλα με έναν και μοναδικό στόχο: Να αμβλυνθεί το κλίμα δυσαρέσκειας που υπάρχει στην κοινωνία για την κυβέρνηση, να βελτιωθεί το πολιτικό κλίμα ούτως ώστε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης να διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού από όσο γίνεται περισσότερο πλεονεκτική θέση.

Δύο σενάρια για τις εκλογές
Στο ότι η κυβέρνηση πρέπει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές εντός του 2022 συμφωνεί η μεγάλη πλειονότητα των υπουργών και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Με το σκεπτικό ότι πρέπει να εκμεταλλευθεί την πολιτική συγκυρία, πριν αρχίσει να υποχωρεί η απήχηση της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία. Με την άποψη αυτή συμπλέουν, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, και αρκετοί από τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού. Τα επικρατέστερα σενάρια που εξετάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου ως προς τον χρόνο των εκλογών είναι δύο:

Το πρώτο προβλέπει προσφυγή στις κάλπες την άνοιξη του επόμενου χρόνου, με την προϋπόθεση ότι η πανδημία θα έχει υποχωρήσει σημαντικά και θα βαίνει προς την πλήρη εκτόνωσή της. Οι υποστηρικτές του σεναρίου αυτού επισημαίνουν ότι οι κάλπες πρέπει να στηθούν πριν από το καλοκαίρι, το οποίο στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι γενικώς απρόβλεπτο. Στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν το ενδεχόμενο νέων καταστροφικών πυρκαγιών, όπως οι φετινές, κάτι που αναμφίβολα θα έφερνε σε δυσχερή θέση την κυβέρνηση (όπως συνέβη και φέτος) και ίσως έκρινε σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των εκλογών.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, ούτως ώστε τα ευνοϊκά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ αλλά και αυτά που θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες να έχουν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή. «Να τα νιώσει ο κόσμος στην τσέπη του», όπως λένε χαρακτηριστικά. Επιπλέον θα έχει προηγηθεί μια εξαιρετικά αποδοτική –όπως προδιαγράφεται– τουριστική περίοδος, με αυξημένα έσοδα, μείωση της ανεργίας κ.ά.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ