Μητσοτάκης: «Εγώ αποφασίζω»

Μητσοτάκης: «Εγώ αποφασίζω»

Επίδειξη αλαζονείας προς τους βουλευτές του

-Αναβρασμός στη Νέα Δημοκρατία από τις αποφάσεις του

Ενώ το κλίμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας γίνεται όλο και πιο βαρύ προϊόντος του χρόνου, λόγω των αστοχιών και των δυσλειτουργιών της κυβέρνησης αλλά και του πρόσφατου ανασχηματισμού, ο Κυρ. Μητσοτάκης κάνει επίδειξη πυγμής προς τους βουλευτές του, στέλνοντας το μήνυμα ότι «αυτός αποφασίζει» και «δεν σκοπεύει να αλλάξει τη στρατηγική του». Πολιτική πρακτική που από ορισμένους ερμηνεύεται ως αλαζονεία, λόγω των δημοσκοπήσεων και της, μέχρι τώρα τουλάχιστον, πολιτικής υπεροχής του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα.

Απαντώντας στη διαχρονική κριτική και στις ενστάσεις που διατυπώνονται από το εσωτερικό της παράταξης ως προς τις επιλογές του στα πρόσωπα (τα εκτός Νέας Δημοκρατίας), ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι οι όποιες διαφωνίες δεν θα τον κάνουν να αλλάξει προσανατολισμό. «Δεν χρησιμοποιώ ούτε δεξιόμετρο ούτε αριστερόμετρο», ανέφερεστη διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ. Και πρόσθεσε: «Αυτό που με νοιάζει είναι η κυβέρνηση να γράφει πολλά χιλιόμετρα δουλειάς και να εκφράζει την πλατιά, ευρεία κοινωνική συμμαχία».

Μήνυμα προς τους… γαλάζιους διαφωνούντες: «Αν νομίζετε ότι είμαι πρωθυπουργός της Νέας Δημοκρατίας, ξεχάστε το»! Με έμμεσο, αλλά σαφή τρόπο ο κ. Μητσοτάκης λέει προς τα στελέχη του ότι θα συνεχίσει, όποτε χρειάζεται, να αξιοποιεί πρόσωπα εκτός της παράταξης.

Στο πλαίσιο της… επίδειξης πυγμής εντάσσουν ορισμένοι και τη διαρροή που έγινε στις αρχές της εβδομάδας από το πρωθυπουργικό γραφείο, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα πάει στις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, με το υπάρχον Υπουργικό Συμβούλιο. Μήνυμα δεύτερο προς τους βουλευτές: «Όσοι ελπίζετε να πάρετε θέσεις στον επόμενο ανασχηματισμό, ξεχάστε το»!

Διαρροή που προκάλεσε αίσθηση γενικότερα και… οδυνηρή έκπληξη στους βουλευτές. Αρκετοί ήταν εκείνοι που χαρακτήρισαν άστοχη και αχρείαστη την επισήμανση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλος ανασχηματισμός. Στη βάση ότι η προοπτική ανάληψης κυβερνητικής θέσης κρατάει τους βουλευτές σε εγρήγορση, ενώ τους αποτρέπει από τον… πειρασμό της διαφωνίας.

Ως εκ τούτου, μετά τη διευκρίνιση από το Μέγαρο Μαξίμου οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν έχουν τίποτα να περιμένουν και, πιθανόν, τίποτα να φοβηθούν. Ήδη ορισμένοι εξ αυτών δείχνουν εμφανώς τη δυσαρέσκειά τους και εκδηλώνουν απροθυμία να στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική, αλλά όχι μόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δύο περιπτώσεις το τελευταίο διάστημα, σε αντίστοιχες επισκέψεις του Κυρ. Μητσοτάκης, δύο – τρεις από τους τοπικούς βουλευτές επικαλέσθηκαν σοβαρούς οικογενειακούς λόγους και δεν έδωσαν το «παρών» στις σχετικές εκδηλώσεις. Ένας από αυτούς μάλιστα δεν θεώρησε σκόπιμο ούτε να ενημερώσει το πρωθυπουργικό γραφείο για την απουσία του.

Το φαινόμενο αυτό έχει –όπως λέγεται– προκαλέσει την ενόχληση των ανθρώπων του στενού επιτελείου του κ. Μητσοτάκη, οι οποίοι φοβούνται μην τυχόν και αυξηθούν τα… κρούσματα. Και ενώ ο πρωθυπουργός προκαλεί με την πρακτική του τους γαλάζιους βουλευτές, ο διευθυντής του γραφείου του Γρ. Δημητριάδης προσπαθεί στο παρασκήνιο να κατευνάσει την απογοήτευση και τη δυσαρέσκειά τους. Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα όμως μέχρι τώρα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ