Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, ο πρώτος φορέας εικονικής πραγματικότητας στη χώρα, χτίζει το Ψηφιακό «Μετασύμπαν» (IME Metaverse)
Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, πρωτοπόρος φορέας στις καινοτόμες τεχνολογίες, τον πολιτισμό και την έρευνα, θα υποδέχεται το κοινό από τα τέλη Οκτωβρίου 2021 στο νέο πολυδύναμο Κέντρο Έρευνας, Ανάπτυξης και Αριστείας στην Εικονική και Επαυξημένη Πραγματικότητα, στο Κέντρο Πολιτισμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», ένα από τα πλέον φιλόδοξα προγράμματα έρευνας και καινοτομίας με εντυπωσιακά AR/VR Showrooms, προσομοιωτές VR (Virtual Reality Pods), εργαστήριο VR (Virtual Reality Lab), και πληθώρα AR/VR εφαρμογών.
Το Κέντρο δημιουργεί ένα «οικοσύστημα καινοτομίας», όπου προωθείται η έρευνα και η παρουσίασή της στο ευρύ κοινό, μέσω της ανάπτυξης εφαρμογών Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας και της αξιοποίησης τεχνολογιών αιχμής σε επιμέρους τομείς της Αγοράς, και στην υπηρεσία της Εκπαίδευσης, του Πολιτισμού και των Επιστημών. Να σημειωθεί ότι όλες οι δράσεις και τα έργα του Κέντρου παρέχονται δωρεάν στο ευρύ κοινό και στους ενδιαφερόμενους.
Ορισμένες μόνο από τις δράσεις του Κέντρου Έρευνας, Ανάπτυξης και Αριστείας είναι:
• Η δημιουργία εφαρμογών Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων, καθώς και η ενσωμάτωση προβολών επαυξημένης πραγματικότητας σε καθημερινές εφαρμογές, οι οποίες, επιπρόσθετα, υποστηρίζονται από αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης και η παρουσίασή τους στο κοινό.
• Η ανάθεση και εκπόνηση ερευνητικών έργων με διακεκριμένους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό με στόχο τη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών που βελτιώνουν την εκπαιδευτική εμπειρία και ενισχύουν τη διασύνδεση της παραγωγικής διαδικασίας με την εφαρμοσμένη έρευνα (applied research).
• H διοργάνωση συνεδρίων και ημερίδων και η παροχή συμβουλευτικής στα σχολεία για την υλοποίηση δράσεων εξοικείωσης μαθητών με τις AR/VR τεχνολογίες.
Με δέκα και πλέον χρόνια εμπειρίας στο τομέα της Εικονικής Πραγματικότητας και μετά την πολύ επιτυχημένη διαδραστική εικονική εμπειρία «Το Εργαστήρι του Φειδία στην Ολυμπία», όπου οι επισκέπτες απολαμβάνουν μία πιστή αναπαράσταση του χώρου και του ξακουστού αγάλματος του Δία και γίνονται βοηθοί του γλύπτη, το ΙΜΕ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσιάζει στο κοινό ένα προηγμένης τεχνολογίας AR/VR Showroom (Χώρο Επίδειξης Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας), με προσομοιωτές VR (Virtual Reality Pods), το οποίο προσφέρει μία επιμορφωτική και ψυχαγωγική εμπειρία απόδρασης. Στη δράση αυτή, ολιγομελή γκρουπ των 4 ατόμων ή και 8 ατόμων θα βιώνουν μία εμπειρία επεκταμένης πραγματικότητας (eXtended Reality) και ομαδικής αλληλεπίδρασης. Θα γίνεται συνδυασμός φυσικής και εικονικής πραγματικότητας, με χρήση πολύ-αισθητηριακών ερεθισμάτων και ενσωμάτωση εφέ όπως: ο άνεμος, η θερμότητα, η οσμή και οι κραδασμοί. Ενώ, στο εργαστήριο VR (Virtual Reality Lab), θα δοκιμάζονται νέοι τρόποι αξιοποίησης των τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας και χρήσης των δημιουργηθέντων εφαρμογών.
Η Αντιπρόεδρος του ΙΜΕ Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου δηλώνει: «Tο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του ΙΜΕ συγχωνεύει τον πραγματικό με τον ψηφιακό κόσμο, χτίζοντας το Ψηφιακό «Μετασύμπαν» (IME Metaverse) και προσφέρει, για ακόμη μία φορά, νέες πρωτοποριακές εμπειρίες για το κοινό, σε συνεργασία με σημαντικά ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, ώστε να υποστηρίξει τη γρήγορη ανάπτυξη εφαρμογών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. Στόχος του ΙΜΕ είναι το κοινό να εξοικειωθεί με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, προσφέροντας νέους τρόπους έκφρασης και προώθησης του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης και των Επιστημών στην παγκόσμια κοινότητα».