Ο Άγιος Νικόλαος ξανά στο Σημείο Μηδέν!

Στον νέο Ναό που σχεδίασε ο Καλατράβα

-Ως ομογένεια είμαστε περήφανοι…

«Ο Άγιος Νικόλαος ήταν ο μόνος ναός που καταστράφηκε την 11η Σεπτεμβρίου και έπρεπε να αναστηθεί, γιατί οι ζωές που χάθηκαν άξιζαν ένα κενοτάφιο μνήμης.

Με τις εξαίρετες προσπάθειες των ‘‘Φίλων του Αγίου Νικολάου’’, μιας ομάδας κορυφαίων προσωπικοτήτων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, καταφέραμε –ακόμη και εν μέσω πανδημίας– να συγκεντρώσουμε όλα τα απαραίτητα κεφάλαια για την αποπεράτωση του έργου της ανέγερσης του ναού (πάνω από 55 εκατ. δολάρια) και να σπάσουμε τη σιωπή τριών και πλέον ετών στο Σημείο Μηδέν, με τον ήχο της δραστηριότητας και της προόδου.

Ως ομογένεια της Αμερικής, μπορούμε πλέον να είμαστε υπερήφανοι για ένα επίτευγμα που έτυχε σε εμάς, καθώς ήμασταν η μικρή Εκκλησία που μαρτύρησε μαζί με χιλιάδες συνανθρώπους μας την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Ωστόσο, δεν πιστεύω πως πρόκειται για καθαρή σύμπτωση. Ως Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής –Επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως– έχουμε τώρα μια εξέχουσα θέση στην αμερικανική δημόσια συνείδηση, που είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο υποδηλώνουν τα αριθμητικά μεγέθη μας στο έθνος. Μια Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα είναι αυτή που θα στέκεται στο Σημείο Μηδέν ως το μοναδικό σύμβολο θρησκευτικής πίστης σε αυτό το ιερό έδαφος.

Καθώς περνούν οι μήνες και τελικά ανοίγει το εθνικό προσκύνημα για λατρεία, το βάρος της σημασίας του δεν αφορά μόνο την ομογένεια, αλλά όλους τους Αμερικανούς, και ουσιαστικά όλο τον κόσμο».

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: romfea.gr


Σχολιάστε εδώ