Νάντια Γιαννακοπούλου στο “Π”: Τώρα είναι η ώρα

Νάντια Γιαννακοπούλου στο “Π”: Τώρα είναι η ώρα

Της
ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Βουλευτού ΚΙΝΑΛ Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας


Το διάστημα από τον Αύγουστο μέχρι και σήμερα ήταν πολύ πυκνό σε γεγονότα και εξελίξεις, που έφεραν σημαντικά νέα στοιχεία στις πολιτικές διεργασίες και τροποποιούν το πολιτικό σκηνικό. Η περίοδος ευφορίας για την κυβέρνηση φαίνεται να έχει τελειώσει.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές ανέδειξαν ότι η χώρα απέναντί τους, λόγω και του πολυήμερου καύσωνα, είναι ακόμα ανοχύρωτη. Έχουμε μπει πια στη φάση της κλιματικής κρίσης, συζητάμε επί πολλά χρόνια για την κλιματική αλλαγή και τα ακραία φαινόμενα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε και ακόμα η οργάνωση της δασοπροστασίας, το επίπεδο της πρόληψης, ο πραγματικός στόλος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί βρίσκονται πολύ πίσω. Ασφαλώς και όλα αυτά συνδέονται και με χρόνιες παθογένειες.

Ωστόσο αυτά δεν μπορεί να λειτουργούν ως άλλοθι. Η σημερινή κυβέρνηση έχει συμπληρώσει 26 μήνες θητείας και δεν έδειξε να έχει αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, να έχει αναδιαρθρώσει υπηρεσίες και να διαθέτει ολοκληρωμένα σχέδια αντιμετώπισης. Οι ευθύνες της τεράστιας καταστροφής τη βαραίνουν. Μπορεί τώρα να τρέχει για να κάνει αλλαγές σε όλο το φάσμα της Πολιτικής Προστασίας, αλλά την κρίσιμη ώρα πιάστηκε αδιάβαστη, απροετοίμαστη. Εύχομαι να προωθούνται τάχιστα αντιπλημμυρικά έργα, που ζητούνται εδώ και χρόνια, και να μη δούμε τραγικές εικόνες με πλημμυρικά φαινόμενα μετά τις πρώτες μεγάλες καταιγίδες…

Και αν οι πυρκαγιές ανέδειξαν τα όρια της κυβέρνησης και απέδειξαν ότι δεν έχουμε καμιά κυβέρνηση αλάνθαστων, που όλα τα κάνουν σχεδόν τέλεια, όπως συχνά λέγεται, ο ανασχηματισμός ανέδειξε την αδυναμία του πρωθυπουργού να κάνει τομές στο κυβερνητικό σχήμα. Δεν θέλω να αναφερθώ στο «φιάσκο Αποστολάκη», οι πρωταγωνιστές του οποίου ήταν –όλοι– απογοητευτικοί. Ο ανασχηματισμός ήταν απογοητευτικός ακόμα και αν αφαιρεθεί αυτή η πλευρά του. Επί δύο εβδομάδες διαβάζαμε ότι θα γίνει ένας «δομικός, σαρωτικός ανασχηματισμός επανεκκίνησης» και τελικά άλλαξαν δύο υπουργοί και αποπέμφθηκε ένας τρίτος ως παράπλευρη απώλεια. Αν αυτός δεν είναι ο ορισμός της αδυναμίας, τότε τι είναι;
Και αμέσως μετά ήρθαν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Είναι φανερό ότι προσπάθησε να ρεφάρει την εικόνα μιας ζαλισμένης κυβέρνησης, που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, παρά την τεράστια επικοινωνιακή επένδυση , απέτυχε. Αν και κάποια μέτρα είναι θετικά, δεν εντάσσονται σε κάποιο σχέδιο, μια συνολική στρατηγική. Δεν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η δυναμική αύξησης της τιμής της ενέργειας, που υπάρχει σε διεθνές επίπεδο, με αποτέλεσμα τα μέτρα να φαίνονται ανεπαρκή. Κατεπείγοντα θέματα δεν αντιμετωπίστηκαν. Επί παραδείγματι, το πρόβλημα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, λόγω συσσωρευμένων οφειλών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με έρευνα του Επιμελητηρίου Αθηνών, το 25% – 30% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει μείζον ζήτημα βιωσιμότητας, λόγω συσσωρευμένων οφειλών. Και ενώ η ακρίβεια καλπάζει, δεν γίνεται τίποτα για να συγκρατηθεί.

Είναι φανερό ότι τώρα που η κλεψύδρα έχει γυρίσει, αφού η κυβέρνηση έχει κλείσει πάνω από το μισό της θητείας της, δέχεται πλήγματα και φανερώνεται μια εικόνα που δεν συνδέεται και πολύ με την ανάγκη να υπάρξουν γενναίες μεταρρυθμίσεις. Αναδεικνύονται, ακόμα, οι αδυναμίες και τα όρια του πρωθυπουργού. Γι’ αυτό και το επόμενο διάστημα θα δούμε ακόμα μεγαλύτερη πίεση της εκλογικής δύναμης της ΝΔ και μείωσή της. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια ενοχική –για όσα έπραξε στην κυβερνητική της θητεία– αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία φέρεται σαν να μην κατάλαβε γιατί υπέστη τρεις μεγάλες ήττες πριν από δύο χρόνια και δεν πείθει κανέναν ότι θα μπορούσε να κυβερνά καλύτερα τη χώρα.

Αυτή είναι ακριβώς η πρόκληση για το Κίνημα Αλλαγής, αυτή είναι η ώρα του, η ευκαιρία του. Τώρα που η κυβέρνηση φθείρεται και ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει δυνάμεις, πρέπει να τολμήσει. Με μία από τα ίδια δεν μπορεί να ελπίζει σε τίποτα. Πρέπει να τολμήσει βαθιές αλλαγές στη φυσιογνωμία και στο στίγμα του, στη στρατηγική, στην αντιπολιτευτική του τακτική και στον προγραμματικό του λόγο και να αντεπιτεθεί με νέα ηγεσία, νέες ιδέες , μεταρρυθμιστικό λόγο, που να αγγίζει δυνάμεις του Κέντρου. Αυτό και θα κάνουμε με τη διαδικασία εκλογής της νέας ηγεσίας και με το συνέδριο που θα ακολουθήσει. Αυτό είναι το καθήκον μας απέναντι στη χώρα, απέναντι στην Προοδευτική Παράταξη.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ