Ελ. Παντελάκη στο “Π”: Να δυναμώσει η λαϊκή πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, για την ακύρωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις

Ελ. Παντελάκη στο “Π”: Να δυναμώσει η λαϊκή πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, για την ακύρωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις

Της
ΕΛΠΙΔΑΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ
Στελέχους του ΚΚΕ & Γενικής Γραμματέως της ΕΕΔΥΕ
(Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη)


Η πραγματοποίηση της συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στην Αθήνα (17 – 19 Σεπτέμβρη), αν κι αποτελεί μια είδηση που περνάει στα ψιλά, αποτελεί μια σοβαρή κι επικίνδυνη εξέλιξη για τον λαό μας αλλά και συνολικά για τους λαούς της περιοχής.

Είναι μια εξέλιξη στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, και των αποφάσεων για το δόγμα «ΝΑΤΟ 2030», που αποτελεί την επίσημη στρατηγική του για την επόμενη δεκαετία για όλη την υδρόγειο και φέρει μεταξύ άλλων και την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης. Η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ έρχεται να εξειδικεύσει τα «εγχειρίδια πολέμου» του δολοφονικού οργανισμού.

Πρόκειται για προετοιμασία νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, με τη δημιουργία νέων υποδομών και ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας του ΝΑΤΟ, για πιο αποτελεσματικό συνδυασμό πυρηνικών και συμβατικών όπλων, σύγχρονων πυραυλικών συστημάτων, στο πλαίσιο του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος» που έχει επεξεργαστεί. Συνδυάζεται με τον ρόλο που παίζουν οι υπάρχουσες αμερικανονατοϊκές βάσεις και υποδομές στην Ελλάδα αλλά και αυτές που θα δημιουργηθούν με την πενταετή ανανέωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας, η οποία, όπως ανακοινώθηκε, θα υπογραφεί στις 14 Οκτώβρη, με την επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια στις ΗΠΑ. Στα παραπάνω προστίθεται και η αποστολή συστοιχίας πυραύλων Patriot καθώς και προσωπικού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Σαουδική Αραβία.

Δεν είναι τυχαίο ότι πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου προωθείται η πιο επιθετική στρατηγική συμφωνία ΗΠΑ – Βρετανίας – Αυστραλίας, με στόχο την Κίνα και με επίκεντρο τους ανταγωνισμούς σε Ειρηνικό και Ινδικό Ωκεανό.

Αποκαλύπτεται το βάθεμα της εμπλοκής της χώρας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς. Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα του ευρωατλαντισμού φέρουν εγκληματικές ευθύνες. Συντάσσονται και υλοποιούν όλους αυτούς τους σχεδιασμούς. Η συνέχιση του στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ, που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η ΝΔ, φανερώνει πως οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί πάνε χέρι χέρι με τους πολεμικούς – είναι η άλλη όψη του νομίσματος της εμπλοκής.

Το νήμα που διατρέχει όλες τις παραπάνω εξελίξεις είναι οι επιθετικές δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης, μετατρέποντας τη χώρα σε πελώρια βάση εφόρμησης αμερικανονατοϊκών δυνάμεων, αλλά ταυτόχρονα και σε στόχο πιθανών αντιποίνων, με θανάσιμους κινδύνους για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της περιοχής.

Απευθυνόμαστε στον λαό, στη νεολαία και τους καλούμε να προβληματιστούν για το τι σημαίνει η ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, που ο λαός μας χρυσοπληρώνει κάθε χρόνο. Η χώρα μας βγαίνει πρωταθλήτρια στις νατοϊκές δαπάνες, την ώρα που κλιμακώνεται η επίθεση στον μισθό και στα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας, που δεν υπάρχουν χρήματα για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, ούτε καν των πιο στοιχειωδών, όπως είναι η υγεία, η αποζημίωση των πυρόπληκτων, τα μέτρα προστασίας σε σχολεία, χώρους εργασίας και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η εμπλοκή της χώρας μας στους παραπάνω σχεδιασμούς δεν έχει σχέση με την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα στην περιοχή. Αυτό αποδεικνύεται από τα πολεμικά μέτωπα στην περιοχή, τις τραγικές τους συνέπειες και τα σχέδια που ετοιμάζονται.

Οι εξελίξεις απαιτούν ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Η πλούσια πείρα από την πάλη και τις προηγούμενες κινητοποιήσεις φανερώνει πως υπάρχει αντίθεση και αντίσταση σε αυτούς τους σχεδιασμούς, που στο επόμενο διάστημα χρειάζεται να ενισχυθεί και να δυναμώσει περισσότερο.

Αποτελεί παρακαταθήκη για την πάλη του λαϊκού κινήματος η δημιουργία της επιτροπής αγώνα, που συσπειρώνει πλήθος εργατικών σωματείων και φορέων του κινήματος, απλώνοντας τη δράση της με πολύμορφες πρωτοβουλίες σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, στοχεύοντας στην ενημέρωση, στην αποκάλυψη της ουσίας των ανταγωνισμών και του τι σημαίνει για τον λαό η εμπλοκή, μα πάνω απ’ όλα στην κινητοποίηση ενάντια στους σχεδιασμούς, που μυρίζουν μπαρούτι, για την ακύρωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας, το ξήλωμα των αμερικανονατοϊκών βάσεων, την επιστροφή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό. Ο λαός, μέσα από την οργανωμένη πάλη του, μπορεί να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: 902.gr


Σχολιάστε εδώ