Κωνσταντίνος Κόλλιας στο “Π”: Η οικονομία μετά τη ΔΕΘ
Tου
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Β. ΚΟΛΛΙΑ
Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Ύστερα από 18 μήνες, κατά τους οποίους βιώσαμε την απόλυτη καταιγίδα στην οικονομία, όπου χρειάστηκε πακτωλός κρατικών ενισχύσεων ώστε να μπορέσει να σταθεί μεγάλο κομμάτι της αγοράς στα πόδια του, βρισκόμαστε σήμερα στο απόλυτο σημείο καμπής.
Η ελληνική οικονομία δείχνει να ανακάμπτει πολύ ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν, οδηγώντας, τον έναν μετά τον άλλον, τους αναλυτές τραπεζών και επενδυτικών οίκων να αναθεωρούν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη, ακολουθώντας όσα ανακοινώθηκαν επίσημα από την ελληνική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα.
Υπό αυτό το πρίσμα, τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όχι μόνο δικαιολογούν την απόφαση λήψης τους, αλλά δημιουργούν και τις συνθήκες για περαιτέρω ενίσχυση των αναπτυξιακών ρυθμών.
Ο υψηλότερος δείκτης οικονομικής ανάπτυξης διασφαλίζει και κάτι ακόμα, εξίσου σημαντικό:
Τη χρηματοδότηση αυτών των μέτρων, που θεωρείται σίγουρη, ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμη και η αναθεωρημένη πρόβλεψη της κυβέρνησης μπορεί να αποδειχθεί υπερβολικά συντηρητική.
Σε τι βαθμό, όμως, η επίδοση αυτή του δευτέρου τριμήνου μπορεί να εκληφθεί ως αναστροφή του πλήγματος από την πανδημία;
Δεν χρειάζονται ούτε υπερβολές ούτε υποεκτιμήσεις της πραγματικότητας.
Στους υπολογισμούς και τις εκτιμήσεις μας πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι η ανάπτυξη του δευτέρου τριμήνου υποβοηθήθηκε και από την ενεργοποίηση της καταναλωτικής ζήτησης, που είχε ανασταλεί τους προηγούμενους μήνες, αλλά και από τη συνεχιζόμενη επίδραση των κρατικών μέτρων.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αποτελεί ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα σχετικά με τις δυνατότητες της οικονομίας, την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού τομέα και την αποτελεσματικότητα της δημοσιονομικής στήριξης.
Κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση της ανάκαμψης το δεύτερο τρίμηνο, αλλά κυρίως για το πώς θα διαμορφωθεί αυτή κυρίως το τρίτο τρίμηνο, παίζει το γεγονός ότι η συνεισφορά του τουρισμού το συγκεκριμένο τρίμηνο ήταν ακόμη περιορισμένη, καθώς το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς πραγματοποιήθηκε στα μέσα Μαΐου, ενώ και οι επιδόσεις του Ιουνίου ήταν ακόμη αδύναμες. Συνεπώς, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αναπτυξιακό «μπαμ», που θα προκαλέσει ενδεχομένως η σημαντική άνοδος του τουρισμού τον Ιούλιο και κυρίως τον Αύγουστο, αλλά και –όπως διαφαίνεται– και τον τρέχοντα μήνα.
Η συγκυρία αυτή είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα, δεδομένου ότι βρισκόμαστε εν μέσω της προσπάθειας που συντελείται στη χώρα για την εγκαθίδρυση του νέου παραγωγικού μοντέλου.
Ένα μοντέλο το οποίο δεν αποτελεί μόνο το όχημα για την πλήρη έξοδό μας από την κρίση της πανδημίας. Αποτελεί το πρότυπο για το πώς πρέπει να λειτουργεί η ελληνική οικονομία τις επόμενες δεκαετίες. Και μόνο έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.
Αναμφίβολα, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή ώστε η χώρα μας να καλύψει το παραγωγικό κενό των προηγούμενων ετών, με άξονες τους κλάδους όπου κατέχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Οι κινήσεις της κυβέρνησης θα διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της Ελλάδας απέναντι στις αγορές και στους υποψήφιους επενδυτές αλλά και θα καθορίσουν την πορεία της τα επόμενα χρόνια. Το τέλος της πανδημίας θα διαμορφώσει μια νέα οικονομική πραγματικότητα, ενώ η πράσινη μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα αποτελέσουν τους κινητήριους μοχλούς.
Σε αυτές τις δύο τελευταίες κατευθύνσεις η οικονομία θα μπορέσει να κινηθεί με βάση τον σχεδιασμό για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με στόχο πάντα την αύξηση των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας, τον αποτελεσματικότερο επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων μας, τη δημιουργία ευκαιριών, ώστε τα παιδιά αυτά, όταν τελειώνουν τις σπουδές τους, να έχουν κίνητρο να μένουν ή να επιστρέφουν στην Ελλάδα.
Σε όλο αυτό το περιβάλλον και την προσπάθεια δεν πρέπει να ξεχνάμε το βασικό ζητούμενο, που δεν είναι άλλο από τον δραστικό περιορισμό της κρατικοδίαιτης προσέγγισης, που ακόμα και σήμερα, δυστυχώς, πολλές επιχειρήσεις έχουν στον σχεδιασμό τους και τον προγραμματισμό τους για το πώς θέλουν να αναπτυχθούν.
Η αποτελεσματική διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, σε συνδυασμό με την εφαρμογή πολιτικών απλοποίησης διαδικασιών, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αναπτυξιακή δυναμική, προς όφελος όλων.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ