Ανάλεκτα: Οι αλήθειες για τους φόβους των εμβολίων

Ανάλεκτα: Οι αλήθειες για τους φόβους των εμβολίων

Ο φόβος για τα εμβόλια αφορά από τις απλές αντιδράσεις, όπως είναι ο χαμηλός πυρετός, η κόπωση, οι μυαλγίες, στις οποίες αρκετοί έχουν χαμηλή ανοχή γιατί τους απορρυθμίζει την καθημερινότητα, έως τις σοβαρές, σπάνιες παρενέργειες.

Και όσο και αν φαίνεται απλό, υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται ακόμα και την ένεση του εμβολίου. Για τις συνήθεις αντιδράσεις η απάντηση είναι ότι ναι μεν είναι ενοχλητικές, αλλά δεν είναι τίποτα μπροστά στο όφελος. Για τις σπάνιες παρενέργειες, ο βασικός φόβος αφορά το ενδεχόμενο εκδήλωσης σοβαρών περιπτώσεων θρόμβωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η πιθανότητα εμφάνισης αυτής της παρενέργειας είναι μόλις 1 – 2 ανά εκατομμύριο εμβολιασμών και εξαιρετικά μικρότερη από την πιθανότητα θρομβώσεων λόγω της ίδιας της Covid-19, ενώ πλέον μπορεί εγκαίρως να αντιμετωπιστεί από τους γιατρούς, με τη σωστή ενημέρωση για τα συμπτώματα.

Έρχεται η αναμνηστική

Τον τελευταίο καιρό αυξάνεται η συζήτηση για την ανάγκη ενισχυτικής δόσης εμβολίου κατά της Covid-19. Ενώ για τον γενικό πληθυσμό φαίνεται ότι ακόμα είναι σχετικά νωρίς για να έχουμε σαφή εικόνα, σε ομάδες ασθενών που είναι και οι πιο ευάλωτες τα στοιχεία είναι πιο ξεκάθαρα. Σε αυτήν την ομάδα ασθενών φαίνεται ότι θα υπάρχει προτεραιότητα για ενισχυτική δόση.

Υπερβολές

«Δεν είναι όλοι οι έλληνες πολίτες ελεύθεροι, παρά μόνο οι εμβολιασμένοι», είπε ουσιαστικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και κάποιοι χρησιμοποίησαν το ρητορικό σχήμα για να δείξουν ότι είμαστε σκλαβωμένοι. Είπαν ότι 200 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, κατά την οποία οι πρόγονοί μας έδωσαν τη ζωή τους για να αποτάξουν τον τουρκικό ζυγό, ακούγονται αυτά. Υπερβολές και γραφικότητες.

Χρειάζεται στήριξη

Σε οικονομική κατάρρευση οδηγούνται οι κάτοικοι της Εύβοιας. Όπως λένε οι ξενοδόχοι, εννέα στις δέκα κρατήσεις ακυρώθηκαν και από εκείνους που έκαναν διακοπές φθινόπωρο. Η κρίση που βιώνει ήδη ο τουριστικός κλάδος στην Εύβοια, μετά τη βιβλική καταστροφή από τις πυρκαγιές, είναι τεράστια. Η κυβέρνηση πρέπει να εκπονήσει συγκεκριμένο πρόγραμμα στήριξης, μεγαλύτερης διάρκειας.

Ευρωπαίοι υποκριτές

Πογκρόμ, που ξυπνά μνήμες άσχημες σε πολλούς Έλληνες, έγινε τις τελευταίες ημέρες στην Άγκυρα. Έξαλλο πλήθος επιτέθηκε και κατέστρεψε μαγαζιά που ανήκουν σε Σύριους στις γειτονιές της τουρκικής πρωτεύουσας! Η ΕΕ βλέπει, ακούει, θα παρέμβει; Ή θα εξακολουθήσει να επαινεί την Τουρκία για «την καλή δουλειά στο Προσφυγικό»;

Κριτική

Μεγάλες ευθύνες αποδίδει στην κυβέρνηση το Κίνημα Αλλαγής με αφορμή όσο έγιναν πρόσφατα, με τις μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές. «Οι φωτιές αναδεικνύουν με οδυνηρό τρόπο τα χρόνια προβλήματα της πολιτικής προστασίας και της Πυροσβεστικής στη χώρα μας», λένε στο Κίνημα Αλλαγής.

Οι κελεμπίες

Εσχάτως περιφέρονται κάτι τύποι στην αγορά και υπόσχονται ότι θα φέρουν άραβες επενδυτές, οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε διαγωνιστικές διαδικασίες, επενδυτικά project και αυξήσεις κεφαλαίου. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι τους άραβες επενδυτές τούς έχουν γνωρίσει μό­νο στα όνειρά τους. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι επιχειρηματίες που περιμένουν, μέσω αυτών, τις κελεμπίες.

Η νομοθεσία

Ο FDA και ο ΕΜΑ, οι αρμόδιες θεσμικές αρχές φαρμάκων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, υποχρέωσαν όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν εμβόλια να αναγράψουν όλες τις αντενδείξεις και παρενέργειες.

Το εύρος των αντενδείξεων είναι πλέον πολυπληθέστατο. Παρενέργειες υπάρχουν –έστω και ελάχιστες– και οι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται σφαιρικά.

Λάθη επί λαθών

Αντιμέτωποι με την εφορία είναι πολύ πιθανό να βρεθούν δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων εξαιτίας λάθους υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας του 2021.

Ειδικότερα, από την 1η Ιανουαρίου 2021 άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού τόσο των δασμών όσο και των ετήσιων τελών κυκλοφορίας στα καινούρια αυτοκίνητα με πρώτη άδεια κυκλοφορίας από την αρχή του έτους.

Περί ρευστότητας

Οι τράπεζες, ερμηνεύοντας τη χαμηλή πιστωτική επέκταση προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπογραμμίζουν ότι ποσοστό άνω του 80% των αιτήσεων που δέχθηκαν για χρηματοδότηση δεν πληρούσε, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τα πιστοληπτικά κριτήρια. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι υπάρχουν στην αγορά πολύ περισσότερες βιώσιμες επιχειρήσεις από τις 30.000 που πιστεύουν οι τράπεζες. Οι τράπεζες δεν είναι το κράτος.

Ανανέωση

Η Ορσάκη Ρουσσέτου είναι νέα, εμφανίσιμη και με καλές σπουδές στο εξωτερικό, πολύγλωσση και –το κυριότερο– Νεοδημοκράτισσα με τη βούλα. Η Ορσάκη εξελέγη ως το νεότερο μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ πριν από τρία χρόνια. Από τη δεξαμενή των νέων στελεχών του κόμματος την «αλίευσε» ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Αραβικό ασανσέρ

Στο σύνολό της η Ύδρα έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος και μνημείο πολιτισμού και προστατεύεται από τους φορείς ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Αυτό φαίνεται πως δεν το γνώριζε ένας άραβας ιδιοκτήτης, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει αγοράσει ένα ακίνητο στο νησί. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, λόγω του ότι αντιμετωπίζει κάποια κινητικά προβλήματα, θεώρησε καλό να φτιάξει έναν εξωτερικό ανελκυστήρα, ο οποίος ακουμπού­σε πάνω στα βράχια, για να ανεβοκατεβαίνει στο σπίτι του. Ξηλώθηκε πάραυτα…


Χαμηλά ο Λάσετ

Ο Άρμιν Λάσετ χάνει έδαφος στην κούρσα για να γίνει ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, καθώς η προσωπική αντιδημοτικότητά του μοιά­ζει να μεγεθύνεται.

Στην υποθετική περίπτωση που η εκλογή κα­γκελαρίου γινόταν απευθείας, ο υποψήφιος της συντηρητικής Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) της απερχόμενης καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ θα λάμβανε μόλις το 13% των ψήφων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου INSA, τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ