Έναρξης του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας – Πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς (βίντεο)

Έναρξης του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας – Πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς (βίντεο)

Με μια όμορφη και λιτή τελετή στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς πραγματοποιήθηκε η έναρξη του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας, την οποία κήρυξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, παρουσία των υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη και Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια.

Κατά την τελετή, που κορυφώθηκε με τα αποκαλυπτήρια του συμπλέγματος γλυπτών «Κομφούκιος και Σωκράτης: μία Συνάντηση», μια δημιουργία του Δρ. Wu Weishan, διευθυντή του Εθνικού Μουσείου Τέχνης της Κίνας και το οποίο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα κοσμεί την Αρχαία Αγορά της Αθήνας, μαγνητοσκοπημένο μήνυμα απηύθυνε και ο πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Li Keqiang.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, αφού εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια για τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το Έτος, μίλησε για τη μακραίωνη ιστορία των δύο λαών που έχουν δημιουργήσει δυο εξαιρετικά πλούσιες πολιτισμικές κληρονομιές, ενώ αναφέρθηκε και στις επισκέψεις του στην Ελλάδα, όπως στην Κρήτη, όπου παραβρέθηκε στα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου. «Η γοητεία και ομορφιά του Μινωικού πολιτισμού μου έκαναν βαθιά εντύπωση», είπε ο Li Keqiang.

Ο ίδιος επισήμανε επίσης τη γόνιμη συνεργασία των δυο λαών σε διάφορους τομείς, όπως στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «‘Μία ζώνη, ένας δρόμος’ με εμβληματικό έργο την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά», η οποία όπως είπε «έχει αποδώσει καρπούς και οφέλη στις δύο χώρες και στους λαούς μας», ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «ειδικά στο πλαίσιο της πανδημίας οι δυο πλευρές έσπευσαν να βοηθήσουν η μία την άλλη και ενωμένες καταπολεμούμε τις αντιξοότητες».

Η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε «στη συνάντηση του ελληνικού και του κινεζικού πολιτισμού», που, όπως είπε, «είναι και η ουσία του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας τον οποίο εγκαινιάζουμε σήμερα. Αναδεικνύουμε το παρελθόν των δυο χωρών μας, διαμορφώνουμε από κοινού το παρόν, προετοιμάζουμε το μέλλον», τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός, που αναφέρθηκε και στις εκδηλώσεις οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για το Έτος, όπως οι εκθέσεις «Έλληνες. Από τον Αγαμέμνονα ως τον Μέγα Αλέξανδρο», που θα περιοδεύσει σε τρία κινεζικά μουσεία, οι «Αμέτρητες όψεις του Ωραίου», που θα παρουσιαστούν το 2022 στο Πεκίνο, «η Θάλασσα στην ελληνική τέχνη από την αρχαιότητα ως σήμερα», η οποία θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο της Σαγκάης από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο 2022, καθώς και μια έκθεση αφιερωμένη στον Δαίδαλο, που προγραμματίζεται για το 2022 στο Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο, ενώ ανταποδοτικά, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου θα μεταφερθεί η έκθεση «Μελωδική Θησαυροί: Τελετουργίες από τη ζωή στην αυλή της δυναστείας Qing».


Κατά την τελετή εγκαινιάστηκε επίσης η διαδικτυακή ψηφιακή έκθεση με τους πήλινους στρατιώτες από το μαυσωλείο του Τσιν Σι Χουάνγκ στον ιστότοπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, μια καινοτόμο ψηφιακή περιήγηση από το περίφημο μαυσωλείο του πρώτου Κινέζου αυτοκράτορα, που θα δώσει την ευκαιρία στο διαδικτυακό κοινό για τους επόμενους έξι μήνες να γνωρίσει τους πήλινους στρατιώτες του αυτοκράτορα. Παράλληλα, όπως ανέφερε η υπουργός, προωθείται η γνωριμία του Κινεζικού λαού με τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, όπως το φιλόδοξο μεταφραστικό πρόγραμμα ελληνικών λογοτεχνικών έργων στα κινεζικά. Επίσης, όπως είπε η Λίνα Μενδώνη, η Ελλάδα έχει παρουσία και στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου που διεξάγεται αυτές τις μέρες, αλλά είναι και η τιμώμενη χώρα στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Πεκίνου που ξεκινά σε λίγες μέρες και όπου θα παρουσιαστούν ελληνικές ταινίες πολύ δυναμικής και ανερχόμενης εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής. Εξάλλου, όπως σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε λίγες βδομάδες θα κάνει πρεμιέρα η πρώτη ελληνοκινεζική συμπαραγωγή σε συνέχεια της διακρατικής συμφωνίας του 2017 για την κινηματογραφική συνεργασία των δυο χωρών.

Από την πλευρά του ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στους στόχους του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας, που είναι «η εμβάθυνση των παραδοσιακά στενών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, η επιβεβαίωση της φιλίας των δύο λαών, αλλά και η διεύρυνση της συνεργασίας τους μέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Πεκίνο», τονίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτό «προγραμματίζεται μια σειρά δράσεων που θα ενισχύσουν εκατέρωθεν την αναγνωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος των δύο χωρών, με ιδιαίτερη επικέντρωση στους τομείς του πολιτιστικού, του γαστρονομικού και του κινηματογραφικού τουρισμού».

Κατά την τελετή βιντεοσκοπημένες ομιλίες απηύθυναν επίσης ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Hu Heping, ο γενικός διευθυντής της Κρατικής Διοίκησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κίνας, Li Qun, καθώς και ο Δρ Wu Weishan, στον οποίο απονεμήθηκε, δια εκπροσώπου του, τιμητική πλακέτα από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η τελετή ολοκληρώθηκε με συναυλία του φωνητικού συνόλου chórεs από την Εθνική Λυρική Σκηνή.


Με πληροφορίες απο το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχολιάστε εδώ