Ως Επίτροπος, ο κ. Στυλιανίδης δεν έσβησε καμία φωτιά!

Ως Επίτροπος, ο κ. Στυλιανίδης δεν έσβησε καμία φωτιά!

-Για το Κυπριακό ήταν «όποιας λύσης», ακόμα και του Σχεδίου Ανάν
-Αυτός είναι ο νέος υπουργός του Μητσοτάκη

Η επιλογή του Χρήστου Στυλιανίδη για τη θέση του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας ήταν μια απεγνωσμένη κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία θέλησε να καλύψει το φιάσκο με την άρνηση του ναυάρχου Αποστολάκη να δεχθεί τον διορισμό στη θέση αυτή.

Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης και το στενό επιτελείο του δείχνουν πως έχουν απολέσει την κοινή λογική και την απλή κρίση και γι’ αυτό υποπίπτουν διαρκώς σε σφάλματα, τα οποία πλήττουν την εικόνα της κυβέρνησης, απογοητεύουν τους οπαδούς της και τελικά πριονίζουν τη διαφορά με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Και έτσι, θέλοντας να καλύψει ένα επικοινωνιακό Βατερλώ, στο οποίο οδήγησε το στραπατσάρισμα από τον ναύαρχο Αποστολάκη, επέλεξε να το κάνει με επικοινωνιακά κριτήρια και πάλι. Γιατί ο κ. Στυλιανίδης ήταν ένα παιδί του κομματικού σωλήνα της Κύπρου, φιλόδοξος, που από την Αριστερά βρέθηκε να είναι εκπρόσωπος του δεξιού ΔΗΣΥ, κατόπιν ευρωβουλευτής και μετά Επίτροπος. Αλλά επειδή πολύ διαφημίστηκε ο κ. Στυλιανίδης, μάλλον τον υπονομεύουν τα πολ­λά λόγια. Γιατί ως Επίτροπος δεν ασχολήθηκε φυσικά με το να σβήσει καμιά πυρκαγιά ή να αποτρέψει μια πλημμύρα. Ο κ. Στυλιανίδης ασχολήθηκε με την κυριλέ δουλειά του συντονισμού –όταν χρειαζόταν– των ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να προσφέρουν βοήθεια είτε σε κάποιο μέλος που αντιμετώπιζε προβλήματα φυσικών καταστροφών είτε με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε τρίτες χώρες. Μια ωραία, καθαρή δουλειά, που γίνεται από το γραφείο του Επιτρόπου στον τελευταίο όροφο του κτιρίου της Κομισιόν, στο κέντρο των Βρυξελλών.

Μια δουλειά εντελώς διαφορετική, κατά τη γνώμη μας, από αυτή που θα έχει να κάνει ο κ. Στυλιανίδης όταν, με την πρώτη μπόρα, θα αρχίσουν να πλημμυρίζουν η Αττική και η Εύβοια και θα αναζητά πρώτα απ’ όλα τα μέσα για να παρέμβει και κατόπιν το θεσμικό πλαίσιο και θα πρέπει να συνεννοείται με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τους περιφερειάρχες και τους τοπικούς δημάρχους…

Εκτός, φυσικά, αν η κυβέρνηση αναζητούσε ένα εύκολο εξιλαστήριο θύμα για ό,τι θα ακολουθήσει…

Όσο για τις πολιτικές παρενέργειες του διορισμού Στυλιανίδη, δεν χρειάζονται πολλά. Ο κ. Στυλιανίδης είναι από τους πιο σκληρούς εκπροσώπους της λογικής της «όποιας λύσης» στο Κυπριακό και μάλλον ακόμη και το Σχέδιο Ανάν του φαινόταν ότι αδικούσε την… Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους. Όσο καιρό βρέθηκε στις Βρυξέλλες, συγκέ­ντρωσε δίπλα του ένα επιτελείο το οποίο ήταν εκείνο που έδωσε την επικοινωνιακή μάχη για να περάσει το Σχέδιο Ανάν, ενώ αρκετοί από την ομάδα αυτή είχαν απευθείας πρόσβαση και επαφή με το επιτελείο Σημίτη. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν όλος αυτός ο μηχανισμός (που περιλαμβάνει και αρκετούς δημοσιογράφους) θα εμφανισθεί και πάλι στο πλευρό του νέου υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας.

Και ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχει να δούμε πώς θα αντιδράσει τόσο το ΥΠΕΞ όσο και το ΥΕΘΑ, όταν ο κ. Στυλιανίδης θα αρχίσει να προωθεί ως «ιδέες» τις απόψεις του τόσο για τα ελληνοτουρκικά όσο και για το Κυπριακό…

Πάντως, στην Κύπρο μάλλον φαίνονται ανακουφισμένοι οι επίδοξοι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές του 2023, καθώς θεωρούν ότι η υποψηφιότητα Στυλιανίδη καίγεται με την υπουργοποίησή του στην Ελλάδα.

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ


Σχολιάστε εδώ