Η Τουρκία προκαλεί, η Αθήνα εθελοτυφλεί! Και ο Μητσοτάκης ετοιμάζεται για ένα ακόμη ραντεβού με τον Ερντογάν
-«Η Άγκυρα ποτέ δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε κίνηση της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων της στο Αιγαίο», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Άμυνας X. Ακάρ!
Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ
Με ανανέωση του casus belli, των «γκρίζων ζωνών» και με όλη την ατζέντα των διεκδικήσεών της εναντίον της χώρας μας, στην οποία προσθέτει πλέον και το Μεταναστευτικό, η τουρκική ηγεσία δίνει τέλος στις ψευδαισθήσεις όσων στην Αθήνα πίστεψαν ότι η ανάπαυλα μερικών μηνών σε προκλητικές ενέργειες σηματοδοτούσε αλλαγή της νεο-οθωμανικής πολιτικής της Άγκυρας.
Και ενώ όλη η αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας είναι στο τραπέζι και καθώς η Άγκυρα και ο Ταγίπ Ερντογάν θέλουν να προβάλουν την εικόνα της «ήρεμης και διαλλακτικής» δύναμης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται για μία ακόμη συνάντηση με τον τούρκο Πρόεδρο στο διάστημα 20 – 22 Σεπτεμβρίου, καθώς θα βρίσκονται και οι δύο στη Νέα Υόρκη για την ΓΣ του ΟΗΕ.
Μια συνάντηση η οποία δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά, καθώς δεν έχει αλλάξει το οτιδήποτε στις τουρκικές διεκδικήσεις, και δημιουργεί απλώς προσδοκίες ότι θα συμβάλει στη συνέχιση της αποκλιμάκωσης. Μια αποκλιμάκωση όμως η οποία έχει ως αντίτιμο την εκούσια παραίτηση της Ελλάδας από την άσκηση των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο…
Επιπλέον, με τις συναντήσεις κορυφής, εφόσον δεν επιτυγχάνεται πρόοδος, ούτε μεθοδεύεται κάποια διαδικασία, βήμα βήμα, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, στέλνονται θολά μηνύματα στις Βρυξέλλες, στην Ουάσινγκτον και στη διεθνή κοινότητα, που εκλαμβάνουν τις συναντήσεις ως σημάδια εκτόνωσης των εντάσεων και ομαλοποίησης των σχέσεων, οπότε πλέον είναι… αχρείαστα εργαλεία οι κυρώσεις και τα μέτρα εις βάρος της Τουρκίας… Τέτοιου είδους συναντήσεις απαιτούν καλή προετοιμασία, καθώς, παράλληλα, στη Νέα Υόρκη θα είναι σε εξέλιξη και διεργασίες για το Κυπριακό, ενώ θα υπάρξει και πάλι πίεση για επανέναρξη των διερευνητικών αλλά και των διμερών επαφών για τα ΜΟΕ…
Στόχος της Τουρκίας είναι να διατηρήσει την ένταση, χωρίς θερμή κρίση προς το παρόν, ώστε να εμπεδώσει τις διεκδικήσεις της εναντίον της χώρας μας και συγχρόνως να υπονομεύσει και να ανατρέψει το θετικό κλίμα υπέρ των ελληνικών θέσεων, που είχε διαμορφωθεί από πέρυσι το καλοκαίρι, μετά τις πειρατικές έρευνες του «Oruc Reis»και τις άλλες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.
Ο τούρκος Πρόεδρος, με μήνυμά του σε εκδήλωση για τις σχέσεις με την Ελλάδα, που έγινε στη Σμύρνη, την Πέμπτη, διέλυσε τις όποιες αμφιβολίες για τις τουρκικές προθέσεις. Κατηγόρησε την Ελλάδα για «μαξιμαλισμό» και «αδιαλλαξία» και υποστήριξε ότι η προσφυγική κρίση μπορούσε να ενισχύσει τη συνεργασία των δύο χωρών, αλλά η «ιστορική ευκαιρία χάθηκε εξαιτίας της αδιαλλαξίας της Ελλάδας». Κατέληξε δε λέγοντας ότι η Τουρκία έμεινε σιωπηλή «στις ενέργειες της Ελλάδας, που δημιουργούν εντάσεις, σχετικά με τις τουρκικές θαλάσσιες ζώνες, τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά, την έκδοση NAVTEX» και κάλεσε ταυτόχρονα την Ελλάδα να «αποφύγει τετελεσμένα και μονομερείς ενέργειες».
Στο ίδιο συνέδριο βρέθηκε και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος προειδοποίησε την Ελλάδα ότι δεν θα γίνει ανεκτή οποιαδήποτε επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων και δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της (ερευνητικές και γεωτρητικές) στις περιοχές που οι Τουρκοκύπριοι έχουν προσφέρει άδειες ερευνών και εκμετάλλευσης στην Τουρκία και εκεί που η ίδια η Τουρκία έχει δικαιώματα…
Όμως ο τούρκος υπουργός Άμυνας φρόντισε να θέσει όλη την ατζέντα:
«Έχουμε με την Ελλάδα προβλήματα σχετικά με την υφαλοκρηπίδα, το εύρος των χωρικών υδάτων, τον εναέριο χώρο, το FIR, την περιοχή έρευνας και διάσωσης, την παραβίαση του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, τα νησιά, νησίδες και βράχους η κυριαρχία των οποίων δεν έχει αποδοθεί στην Ελλάδα, αξιώσεις που παραβιάζουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της ‘‘ΤΔΒΚ’’ στην Ανατολική Μεσόγειο, προκλητικές δραστηριότητες, που περιορίζουν τα δικαιώματα των ‘‘Τούρκων της Δυτικής Θράκης’’ και την υποστήριξή τους στις τρομοκρατικές οργανώσεις».
Μάλιστα ο τούρκος υπουργός προειδοποίησε ότι «η Τουρκία ποτέ δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε κίνηση της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων της στο Αιγαίο».
Με αυτήν την ατζέντα είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει ούτε ένα βήμα μπροστά στα ελληνοτουρκικά και αυτό θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη της η κυβέρνηση.
Με τη διαρκή στοχοποίηση της Ελλάδας, για δήθεν κακομεταχείριση των μεταναστών, παραβίαση διεθνών συνθηκών αλλά και μη σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων, η Άγκυρα ελπίζει ότι θα βάλει σε δεύτερες σκέψεις τόσο τους Αμερικανούς όσο και τους Άραβες του Κόλπου αλλά και την Αίγυπτο, ώστε να επανεκτιμήσουν τη σχέση τους με την Ελλάδα. Όσον αφορά την ΕΕ, η Άγκυρα θεωρεί ότι φέρνοντας διαρκώς στην επιφάνεια θέμα «βίαιης επαναπροώθησης» μεταναστών και προσφύγων θα πετύχει την ακύρωση της συστηματικής φρούρησης και επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων με εθνικά μέσα αλλά και με πλοία και αεροσκάφη της Frontex, η οποία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποδοτική τους τελευταίους μήνες. Συγχρόνως θέλει, εν όψει της διαπραγμάτευσης νέας συμφωνίας με την ΕΕ, να καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη την επιστροφή μεταναστών και προσφύγων από την Ελλάδα στο τουρκικό έδαφος…
Όμως, εκτός της ευθείας απειλής, σύμφωνα με την οποία αν η Ελλάδα και η Κύπρος επιχειρήσουν να ασκήσουν τα κυριαρχικά δικαιώματά τους, τότε η Τουρκία θα απαντήσει με νέες γεωτρήσεις, η Τουρκία επαναφέρει και το θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και μάλιστα με τρόπο που προκαλεί σύγχυση στον διεθνή παράγοντα.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, με μια ανακοίνωση-ποταμό, έφθασε στο σημείο να κατηγορήσει την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η χώρα μας είναι αυτή που δημιουργεί εντάσεις και προκαλεί με… παραβιάσεις. Έτσι αναφέρθηκε σε «790 παραβιάσεις πλοίων, 206 παραβιάσεις του εναέριου χώρου, 27 παραβιάσεις των χωρικών υδάτων, 95 παρενοχλήσεις αεροσκαφών και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς».
Η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δεν διευκρίνισε όμως τι ακριβώς εννοούσε με τον όρο «παραβιάσεις» και αν αυτές αφορούσαν την προσέγγιση ελληνικών πλοίων και αεροσκαφών σε νησιά που η Τουρκία θεωρεί αποστρατιωτικοποιημένα ή εάν ισχυρίζεται ότι υπάρχουν παραβιάσεις χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου σε ελληνικά νησιά που η ίδια θεωρεί «γκρίζες ζώνες» και γι’ αυτό χαρακτηρίζει παράνομη την προσέγγιση ελληνικών πλοίων και αεροσκαφών σε αυτά τα νησιά.
Η Αθήνα οφείλει όχι απλώς να απορρίψει τους ισχυρισμούς του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αλλά να καλέσει την τουρκική πλευρά να παρουσιάσει, εάν διαθέτει, στοιχεία με τα οποία αποδεικνύονται οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί περί «ελληνικών παραβιάσεων». Διότι έτσι είτε η Τουρκία θα υποχρεωθεί να σιωπήσει, μη έχοντας στοιχεία, είτε θα βρεθεί στην ιδιαίτερα δύσκολη θέση να πρέπει να παραδεχθεί ότι αυτό που θεωρεί ως «ελληνική παραβίαση» είναι η πτήση ενός ελικοπτέρου ή ο ελλιμενισμός ενός σκάφους στην Καλόλιμνο, στο Αγαθονήσι, στις Οινούσσες κ.α., κάτι που φυσικά θα αποδοκιμασθεί από τη διεθνή κοινότητα.
Στο θέμα του εξοπλισμού των νησιών η Άγκυρα, δυστυχώς, έχει τη σιωπηρή στήριξη του ΝΑΤΟ, το οποίο, λόγω του τουρκικού βέτο, δεν εντάσσει κανένα από τα ελληνικά νησιά (που φέρονται να έχουν υποχρέωση περιορισμού αμυντικών μέτρων) σε σχεδιασμούς της Συμμαχίας, αφήνοντας έτσι μαύρη τρύπα στον σχεδιασμό της Συμμαχίας σε ένα μεγάλο τμήμα της έκτασης μιας χώρας-μέλους.
Αλλά και οι Αμερικανοί αποφεύγουν κάθε κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει τους Τούρκους και έτσι συστηματικά απορρίπτουν ελληνικές προτάσεις για την ένταξη ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων στους σχεδιασμούς κοινών ελληνοαμερικανικών ασκήσεων ή σε προγράμματα για την παροχή διευκολύνσεων στις αμερικανικές δυνάμεις.
Όσον αφορά τη Θράκη, όπου αθόρυβα και μεθοδικά συνεχίζεται η τουρκική παρεμβατική πολιτική, ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με δεύτερη ανάρτησή του μέσα σε λίγες ημέρες, έθεσε θέμα μουφτήδων, ζητώντας την αναγνώριση των ήδη «εκλεγμένων» ψευδομουφτήδων. Η Τουρκία θα κρατά διαρκώς στο τραπέζι το θέμα της Θράκης και θα προβάλλει και στην Ευρώπη το θέμα των δύο – τριών αποφάσεων του ΕΔΑΔ για τους συλλόγους που θέλουν να έχουν στο τίτλο τους τη λέξη «τουρκικός», θέλοντας να αποφύγει και τη σκληρή πραγματικότητα των σχεδόν 600 καταδικαστικών αποφάσεων του ΕΔΑΔ αλλά και να αμαυρώσει την εικόνα της Ελλάδας και να υπονομεύσει τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη που επιδεικνύεται από τις ευρωπαϊκές χώρες όταν εκδηλώνονται οι τουρκικές προκλήσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να κρύβει το κεφάλι στην άμμο και να θεωρεί ότι η παραίτηση από τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και οι συχνές συναντήσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν θα… ξορκίσουν το θεριό. Πολύ απλά, πέφτοντας στην παγίδα της Τουρκίας, σύντομα θα βρεθεί απέναντι σε μια όλο και πιο διευρυμένη, αναθεωρητική ατζέντα, την οποία η Τουρκία θα προωθήσει από καλύτερη και πιο ισχυρή θέση.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ