Βασίλης Ταλαμάγκας στο “Π”: Έρχεται φθινόπωρο ακραίου φανατισμού

Βασίλης Ταλαμάγκας στο “Π”: Έρχεται φθινόπωρο ακραίου φανατισμού

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Με τον όρο «φανατισμός» περιγράφουμε συνήθως την άκριτη αφοσίωση και προσκόλληση σε δόγματα και ιδεοληψίες.

Ο φανατισμός εκδηλώνεται με τον δογματισμό, την αδιαλλαξία, τη μισαλλοδοξία, την έχθρα προς τους διαφωνούντες, την επιβολή ιδεών, τη βία.

Υπάρχουν άπειρα ιστορικά παραδείγματα ιδεολογικού φανατισμού, πολιτικής αδιαλλαξίας και εχθρότητας μεταξύ πολιτικών κομμάτων αλλά και μεταξύ Πολιτείας και κάποιων κοινωνικών ομάδων.

Ο δογματισμός, οι εμπάθειες, η μονομέρεια, οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα υποβαθμίζουν την κριτική ικανότητα και τον ορθολογικό έλεγχο, απομακρύνουν από την αλήθεια και καθιστούν τους πάντες ανίκανους να παρακολουθήσουν τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις.

Δεν μπορεί κάποιος να είναι αμερόληπτος και αντικειμενικός όταν είναι δέσμιος των ιδεών και των θέσεών του. Γίνεται ασυνείδητος, δύσκαμπτος, αδιάφορος, χειραγωγείται εύκολα και σε οποιαδήποτε κατεύθυνση, ετεροκαθορίζεται.

Τους μήνες του καλοκαιριού, στη Βουλή, δεν ήταν λίγοι αυτοί που παρατήρησαν ότι ο πολιτικός φανατισμός υπονόμευσε το δημοκρατικό πολίτευμα και καλλιέργησε ανελεύθερη, αυταρχική αντίληψη και νοοτροπία.

Θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι καταργείται ο διάλογος, το μέτρο, η ισορροπία, ανακόπτεται η δυνατότητα ομαλής συμμετοχής στις δημοκρατικές διαδικασίες και επικρατεί η στείρα πόλωση.

Το φθινόπωρο προδιαθέτει για ένταση απροσδιόριστων διαστάσεων.

Καμιά φορά η ένταση στο πολιτικό πεδίο δείχνει τον δρόμο.

Πρέπει να υπάρξει σύνεση από όλες τις πλευρές, με γνώμονα την κοινωνική ηρεμία. Η Πολιτεία πρέπει να τηρήσει στο ακέραιο τον νόμο απέναντι σε παραβατικές συμπεριφορές. Όλα όμως πρέπει να γίνουν με χαμηλούς τόνους, όπως επιτάσσει μια δημοκρατική κοινωνία.

Άλλωστε οι υψηλοί τόνοι ακούγονται δυνατά αλλά σβήνουν γρήγορα, ενώ οι χαμηλοί τόνοι ακούγονται λιγότερο αλλά διαρκούν περισσότερο.

Όσον αφορά εκείνους τους πολιτικούς κύκλους που επενδύουν στην πόλωση και τον διχασμό, το αλάνθαστο αισθητήριο της κοινωνίας των πολιτών θα τους κρίνει και θα τους αποδοκιμάσει στο ακέραιο.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ