Εκλογές μετά την πανδημία θα ζητήσει ο Τσίπρας!

Εκλογές μετά την πανδημία θα ζητήσει ο Τσίπρας!

Στρατηγική «ώριμου φρούτου» εφαρμόζει η Κουμουνδούρου

-Προβληματισμός για τα χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις

Στη στρατηγική του «ώριμου φρούτου» φαίνεται να έχει προσχωρήσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, επενδύοντας στη φθορά της κυβέρνησης, η οποία –κατά την εκτίμηση της Κουμουνδούρου– προϊόντος του χρόνου θα καθίσταται και πιο ευρεία και πιο σαφής. Θεωρούν ότι σταδιακά το πολιτικό κλίμα θα αλλάξει και οι πολίτες, απογοητευμένοι ή και εξοργισμένοι με τα πεπραγμένα της δεξιάς διακυβέρνησης, θα στρέψουν εκ νέου το βλέμμα (αλλά και τις ελπίδες τους) προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η πολιτική αλλαγή θα έρθει ως αίτημα λύτρωσης και προοπτικής από την ίδια την κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά στην πρόσφατη συνέντευξή του (Open) ο Αλ. Τσίπρας. Με διαδοχικές δημόσιες παρεμβάσεις του το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να περάσει στην ελληνική κοινωνία το μήνυμα ότι η κυβέρνηση έχει μπει σε μια μη αναστρέψιμη πορεία. Εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό θα πλήξει περαιτέρω την αξιοπιστία της και θα παγιώσει στους πολίτες την αντίληψη ότι δεν έχουν πλέον τίποτα να περιμένουν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλεί ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορέσει να φτάσει στο τέλος της τετραετίας».

Τονίζει δε πως «όταν συνειδητοποιήσει ότι απειλείται με καταλυτική ήττα θα πάει σε εκλογές» και ότι «θα πάει σε πρόωρες εκλογές γιατί δεν θα μπορεί να συγκρατήσει τη ραγδαία φθορά του».

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η φθορά της κυβέρνησης έχει ήδη ξεκινήσει και είναι μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Αποκρούουν πάντως τις προτάσεις και τις πιέσεις από μερίδα στελεχών, που θεωρούν ότι ήρθε η ώρα ο κ. Τσίπρας να ζητήσει «εδώ και τώρα» εκλογές. Η επίσημη εξήγηση είναι ότι ένα τέτοιο αίτημα, ενώ η χώρα βρίσκεται στο μέσο μιας πανδημίας, θα ήταν πολιτικά ανεύθυνο και θα συνιστούσε προσβολή προς τον ελληνικό λαό.

Αφήνουν ωστόσο να εννοηθεί ότι με το πέρας της πανδημίας όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά, ενώ ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του τονίζει ότι οι όποιες πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι συνυφασμένες με την κατάσταση που επικρατεί τη δεδομένη χρονική στιγμή στη χώρα.

Προβληματισμός για τις δημοσκοπήσεις
Η πανδημία είναι ένας (βασικός) από τους λόγους που λειτουργούν ανασταλτικά ώστε ο κ. Τσίπρας να θέσει ευθέως θέμα πρόωρων ε­κλογών.

Ο δεύτερος (εξίσου βασικός) είναι τα χαμηλά ποσοστά που συνεχίζει να καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και κυρίως ότι δεν φαίνεται να επωφελείται από τη φθορά της κυβέρνησης. Ακόμη και αν η εικόνα που δίνουν οι έρευνες δεν είναι ακριβής, όπως πιστεύουν στην Κουμουνδούρου, η διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Και αυτό ακριβώς προβληματίζει τα στελέχη του κόμματος, ακόμη και αυτά που κινούνται στα ηγετικά κλιμάκια.

Ο κ. Τσίπρας επιμένει ότι είναι θέμα χρόνου να φανεί η μεγάλη φθορά της κυβέρνησης και να καταστεί εμφανής η αλλαγή του πολιτικού κλίματος. «Τότε θα αρχίσουν να ανεβαίνουν και τα ποσοστά του κόμματος», σημειώνει και συνιστά υπομονή στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ ο κ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τη σφοδρή αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση αλλά και προσωπικά τον Κυρ. Μητσοτάκη. Σε όλα τα πεδία και για όλα τα ζητήματα. Ψηλά στη λίστα του βρίσκονται τα θέματα της πανδημίας, με τις αστοχίες, τα λάθη και τον διχασμό της κοινωνίας, που έχουν επιφέρει οι πολιτικές της κυβέρνησης. Επίσης, η Παιδεία, τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό θα αποτελέσουν βασικούς πυλώνες της αντιπολιτευτικής δράσης του τους επόμενους μήνες.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ