Αναστάσιος Δημοσχάκης στο “Π”: Ο Έβρος προασπίζεται διαχρονικά το ευρωπαϊκό ιδεώδες!

Αναστάσιος Δημοσχάκης στο “Π”: Ο Έβρος προασπίζεται διαχρονικά το ευρωπαϊκό ιδεώδες!

-Το Μεταναστευτικό απαιτεί «χθες» μέτρα θεσμικής, αμυντικής και διπλωματικής αντιμετώπισης!

Του
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΣΠ. ΔΗΜΟΣΧΑΚΗ
Βουλευτή Έβρου Νέας Δημοκρατίας,
Επίτιμου Αρχηγού της ΕΛΑΣ


Οι σύνθετες προκλήσεις ασφαλείας που γεννούν το Μεταναστευτικό αλλά και το Προσφυγικό απαιτούν κοινούς σχεδιασμούς αλλά και συμφωνίες της ΕΕ με τις χώρες υψηλού ενδιαφέροντος!

Στην πρόσφατη, άτυπη τηλεσυνάντηση (8/9) της Group Med, στην οποία συμμετέχουν τα Κοινοβούλια Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας, Μάλτας, Γαλλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ επί των θεμάτων ασφαλείας και τους κοινούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Η άτυπη συνεργασία των επτά Κοινοβουλίων Νοτίων Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ συνιστά μια σημαντική πρωτοβουλία που ενισχύει την κοινοβουλευτική διπλωματία, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις κοινής αντιμετώπισης του ζητήματος.

Κοινό στόχο αποτελεί η προώθηση κοινών θέσεων και η από κοινού αντιμετώπιση σύγχρονων προβλημάτων, που διαταράσσουν την ασφάλεια, την ειρήνη και την ομαλότητα στο ευρύτερο γεωστρατηγικό μας περιβάλλον… Ένα από αυτά είναι το μεταναστευτικό ζήτημα! Ένα διεθνές και διαρκές ζήτημα, που μπορεί να μετεξελιχθεί μελλοντικά σε εφιαλτική, ιστορική απειλή!

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι ζούμε το πρόβλημα σε νηπιακή κατάσταση, ενώ τα εφιαλτικά σενάρια δυστυχώς μοιάζουν να πλησιάζουν απειλητικά. Και αυτό γιατί μόνο δύο κράτη της υφηλίου, όπως το Πακιστάν, από 220 εκατομμύρια σήμερα, σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ, θα ανέλθει το 2050 στα 400 εκατομμύρια… Το δε Μπαγκλαντές από 170 εκατομμύρια θα φτάσει στα 300 εκατομμύρια! Πρόκειται για μια πληθυσμιακή βόμβα, το φυτίλι της οποίας άναψε και είναι έτοιμη να εκραγεί. Ταυτόχρονα αναζωπυρώνεται από τα διεθνή γεγονότα και τις εξελίξεις σε εύφλεκτες περιοχές, όπως στη Συρία και τώρα στο Αφγανιστάν…

Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς. Η αυθάδης απόπειρα χωρών με την εργαλειοποίηση του ζητήματος, εκμεταλλευόμενες ανθρώπους σε ανάγκη, έχει ήδη καταγραφεί. Η γειτονική Τουρκία τον περασμένο Μάρτιο εξαπέλυσε ιδιότυπη πολιορκία στην ακριτική περιοχή του Νότιου Έβρου! Και υπέστη την πρώτη μεταπολεμική ήττα!

Ωστόσο η Ελλάδα έστειλε ηχηρό μήνυμα διεθνώς, μέσω της χρήσης του δόγματος «αποτροπή διά της ισχύος», μέσα από τη διακρατική και ενωσιακή συνεργασία, εφαρμόζοντας το δόγμα ολικής ασφάλειας της Ευρώπης! Κατέστησε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι τα σύνορα της Ελλάδας και των λοιπών κρατών-μελών αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης!

Δίπλα στην ελληνική σημαία, σήμερα, στην πατρίδα μου, στον Έβρο, κυματίζουν ήδη σημαίες άλλων κρατών… της ΕΕ υπό την ομπρέλα της Frontex! Συμβολίζουν με την παρουσία τους ότι η Ευρώπη είναι, περισσότερο από ποτέ, ενωμένη και αποφασισμένη να προστατέψει τα σύνορά της! Ο ακτιβισμός και η προκλητική παραβίαση των συνόρων –και όχι μόνο– δεν είναι ανεκτή ούτε από την Ελλάδα ούτε από την ΕΕ!

Η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική… Θωρακίζοντας συνάμα τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας! Εφαρμόζοντας μέτρα φυσικής, τεχνικής, ηλεκτρονικής και ηλεκτρικής προστασίας σε ό,τι αφορά τον φωτισμό και την από αέρος κατόπτευση αυτών.

Αναγκαία είναι και η επέκταση της επιτυχημένης συμφωνίας της ΕΕ με το Αφγανιστάν όσον αφορά το ευρωπαϊκό προσωρινό ταξιδιωτικό έγγραφο «laissez-passer» και με τις λοιπές χώρες υψηλού ενδιαφέροντος… Αλλά και το «titre de voyage», το λεγόμενο «ταξιδιωτικό έγγραφο προσφύγων». Αυτά αποτελούν χρήσιμα εργαλεία σε ό,τι αφορά τη διαδικασία γρήγορων και ασφαλών επιστροφών, επαναπροωθήσεων οικονομικών μεταναστών στις χώρες προέλευσης.

Τέλος, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της ΔΕ Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής των Ελλήνων, έχω καταθέσει στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά τεκμηριωμένη πρόταση αναφορικά με την προστασία και την πρόοδο των οικισμών και χωριών της εξωτερικής περιμέτρου των κρατών-μελών της ΕΕ, τα οποία βρίσκονται πλησίον της συνοριογραμμής τρίτων χωρών και σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων προς την ευρωπαϊκή ενδοχώρα! Οι εν λόγω οικισμοί αποτελούν ενεργά στρατόπεδα των κρατών-μελών, αλλά ταυτόχρονα και της ΕΕ.

Είναι πλέον επιβεβλημένο να ισχυροποιηθεί η ανθρώπινη παρουσία στους εν λόγω οικισμούς, στα χωριά και στα μικρά νησιά! Όλες οι χώρες της εξωτερικής περιμέτρου έχουν ως ασπίδα τους έναν Έβρο… Εμείς, δυστυχώς, πλησίον μας έχουμε τον ταραξία της περιοχής, που λέγεται Τουρκία.

Προς επίρρωση των λεγομένων μου και στο πλαίσιο στήριξης της ακριτικής υπαίθρου μεταφέρω το πολιτικό μου γραφείο στον Βόρειο Έβρο από την ιστορική δεύτερη πρωτεύουσα της Μεγάλης Αυτοκρατορίας, το Διδυμότειχο, στο χωριό μου, το Ισαάκιο.

Θα είναι το πρώτο πολιτικό γραφείο της χώρας σε χωριό, σε απόσταση 2,5 χλμ. από την πόλη των Κάστρων και σε άλλα τόσα από τον ποταμό Έβρο, που είναι η συνοριογραμμή της ελληνοτουρκικής μεθορίου.

Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν ενδίδουν σε εκβιασμούς και απειλές. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι ένας ισχυρός πάροχος ασφάλειας με ισχυρό παγκόσμιο αποτύπωμα…

Απαιτείται αγαστή συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών για τη διαφύλαξη των αρχών και των αξιών του…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ