Σαρώνει η ακρίβεια, καλπάζει η ανεργία

Σαρώνει η ακρίβεια, καλπάζει η ανεργία

Ιδού τα… κατορθώματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

-Οι αυξήσεις στο ρεύμα και σε είδη πρώτης ανάγκης οδηγούν χιλιάδες πολίτες στην ανέχεια και στη φτώχεια
-Φτάνει στο 50% η ανεργία στη Βόρεια Ελλάδα

Tο κύμα ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα καθιστά πιο δυσχερή την καθημερινότητα για εκατομμύρια πολίτες και σπρώχνει χιλιάδες νοικοκυριά όλο και πιο κοντά στα όρια της ανέχειας και της φτώχειας.

Οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης (ρεύμα, ψωμί, ζυμαρικά, καφές κ.λπ.), σε συνδυασμό με τις μειώσεις μισθών / εισοδημάτων, διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά ασφυκτικό περιβάλλον και οδηγεί την κοινωνία στα όρια της απόγνωσης και της… έκρηξης.

Και όλα αυτά ενώ η πανδημία συνεχίζει την επέλασή της, οι πληγές της, αντί να κλείνουν, ανοίγουν και νέες, τα λουκέτα, η ανεργία. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, ο δείκτης της ανεργίας αγγίζει ποσοστά 35% – 50%, των νέων δε έχει φτάσει στο 70%. Με το πέρας της τουριστικής περιόδου η ανεργία θα χτυπήσει κόκκινο σε Κρήτη, Αιγαίο, Ιόνιο αλλά και σε περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση (Πιερία, Αργολίδα, Μεσσηνία κ.ά.).

Το κύμα ακρίβειας ωστόσο δεν θα πλήξει μόνο τους πολίτες αλλά και χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς η αύξηση των τιμών θα έχει ως άμεση συνέπεια τη μείωση της κατανάλωσης, άρα και του τζίρου των επιχειρήσεων, που σημαίνει ότι όσες επιχειρήσεις άντεξαν (επιβίωσαν) από την πανδημία θα κινδυνεύσουν τώρα να βάλουν λουκέτο λόγω του περιορισμένου κύκλου εργασιών. Καταλυτική θα είναι η αύξηση στην τιμή ρεύματος και φυσικού αερίου καθώς θα συμπαρασύρει τις τιμές σε έναν ευρύ κύκλο αγαθών και προϊόντων, ο αριθμός τους υπολογίζεται ότι μπορεί να υπερβεί και τα 200.

Η Ελλάδα ήταν πριν από τις επερχόμενες ανατιμήσεις στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά όσον αφορά την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιταλία με 136,36 ευρώ (ανά MWh), στη δεύτερη η Ισπανία και η Πορτογαλία με 134,89 ευρώ, ενώ ακολουθεί η χώρα μας με 129,35 ευρώ. Πολύ πιο χαμηλά βρίσκονται χώρες όπως η Γαλλία με 107,45 ευρώ, η Γερμανία με 106,88 ευρώ, η Βουλγαρία με 100,05 ευρώ και η Πολωνία με 98,22 ευρώ. Ενδεικτικά της ανηφόρας που έχουν πάρει οι τιμές είναι τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ για το α΄ εξάμηνο του 2021. Επιχειρήσεις με τζίρο έως 50.000 ευρώ αύξησαν τις τιμές τους κατά 13,3%, ενώ εκείνες με τζίρο έως 100.000 ευρώ τις αύξησαν κατά 26,1%. Ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι αυξήσεις στις τιμές που επέβαλαν επιχειρήσεις με τζίρο έως 300.000 ευρώ (30,9% πάνω) και με τζίρο άνω των 300.000 ευρώ (40,7% πάνω οι τιμές).

Πιάστηκαν στον ύπνο!
Παρά τα ανησυχητικά μηνύματα που έφταναν το τελευταίο διάστημα από διάφορα σημεία του πλανήτη, η κυβέρνηση έδειξε να αιφνιδιάζεται από το κύμα ανατιμήσεων. Αρχικά επικαλέσθηκε το γεγονός ότι πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο (λόγω των αυξήσεων στον τομέα της ενέργειας), άρα δεν είχε μεγάλα περιθώρια να δράσει. «Δεν είναι στις δυνατότητες της κυβέρνησης να ελέγξει την παγκόσμια οικονομία», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του υπουργού Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδη. Στην πορεία και μετά τη γενική κατακραυγή επιδόθηκε σε μια σειρά σπασμωδικών κινήσεων.

Αρμόδιοι υπουργοί απηύθυναν… έκκληση προς τους ιδιοκτήτες των αλυσίδων σούπερ μάρκετ να απορροφήσουν όσο γίνεται περισσότερο την αύξηση των τιμών βασικών προϊόντων. Άλλοι (υπουργοί) εξέφραζαν την αισιοδοξία ότι πρόκειται για… παροδικό φαινόμενο και πως εκεί κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων η ακρίβεια θα μας αποχαιρετήσει. Εκδοχή που ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου δεν συμμερίζονται, εξ ου και ο Κυρ. Μητσοτάκης, χθες βράδυ, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εξήγγειλε μέτρα ανάσχεσης (;) της ακρίβειας με κυριότερο τη μείωση του ΦΠΑ σε μια σειρά προϊόντα, όπως ψωμί, γάλα, κρέας, ζυμαρικά, καφές κ.ά. Προσδοκώντας ότι το μέτρο αυτό θα κρατήσει χαμηλά τις τιμές των προϊόντων αλλά και την κοινωνική δυσφορία (αγανάκτηση) σε βάρος της κυβέρνησης. Ο φόβος του πολιτικού κόστους έχει καθίσει σαν μαύρο σύννεφο πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σφυρίζουν αδιάφορα…
Η αντιπολίτευση ασκεί ήδη σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, ενώ φορείς και συνδικάτα ζητούν τη λήψη μέτρων που θα ανακουφίσουν τους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις. Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε ανεύθυνη, αν όχι εγκληματική τη στρατηγική της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η αγορά μπορεί να αυτορυθμιστεί και δεν χρειάζεται η παρέμβαση της Πολιτείας.

Από την πλευρά της η Φ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και τις ολιγοπωλιακές πρακτικές που συμβαίνουν στην αγορά.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων για την ανάσχεση της ακρίβειας και την προστασία των καταναλωτών από αλόγιστες ανατιμήσεις αγαθών και την αισχροκέρδεια. Σκληρή είναι η στάση, αν και με επιμέρους διαφοροποιήσεις, και από την πλευρά της ΓΣΕΕ. Σε επιστολή του προς την ηγεσία του ΣΕΒ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος κάνει λόγο για βαρύτατη ευθύνη της κυβέρνησης όσον αφορά την ακρίβεια. Αφενός γιατί «δεν ασκεί τις ενδεικνυόμενες δημόσιες πολιτικές παρεμβάσεις, αλλά επικοινωνιακά διαχειρίζεται μέτρα» και αφετέρου γιατί «με την αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ τροφοδοτεί και την ακρίβεια και απαράδεκτες πολιτικές υπέρ της ενίσχυσης της υπερκέρδειας (χαρακτηριστικό παράδειγμα των τραπεζών)».

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα είναι εύλογη η ανησυχία κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το κύμα ακρίβειας σε πολιτικό επίπεδο. Δεδομένου ότι η ακρίβεια αγγίζει το πιο ευαίσθητο σημείο των πολιτών, το… πορτοφόλι τους, το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση θα είναι αναπόφευκτο. Ελπίζουν ωστόσο ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα επιδράσουν ανακουφιστικά και θα περιορίσουν τις συνέπειες για τις τσέπες των πολιτών.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ